Home Wereldkapper Heath uit Australië
Stylist

Wereldkapper Heath uit Australië


"In de grote steden worden de vrouwen hier steeds meer fashionable en besteden ook meer aandacht aan hun haar"
Heath Roberts (37) komt uit Australië en heeft zijn eigen salon, Oh, You Pretty Things in Amsterdam.
Hoe lang woon je al in Nederland?
Elf jaar geleden woonde ik een paar jaar in Londen. Toen ik een keer op bezoek was ik in Amsterdam, beviel dat zo goed dat ik besloot me hier te vestigen!
Hoe ben je kapper geworden?
Als klein kind was ik er nooit zo mee bezig, maar later leek het me wel leuk om de ‘Cool kid in town’ te zijn en om op die manier de mooiste vrouwen te ontmoeten 😉 Ik merkte dat ik er goed in was en dat ik het leuk vond.
Waar heb je allemaal gewerkt?
Ik ben geboren op Tasmanië, dat is een eiland bij Australië. Later ben ik naar Perth verhuisd en daar heb ik als kapper gewerkt. Het mooie van dit vak is dat je het overal kunt doen. Dat geeft enorm veel vrijheid. Toen ik naar Amsterdam verhuisde, begon ik bij Toni & Guy. Ik heb veel gewerkt voor o.a. Elle, Marie Claire, Cosmopolitan, Tommy Hilfiger en Diesel. In 2004 heb ik een Coiffure Award gewonnen.
Bij welke salon werk je?
Ik heb mijn eigen salon. Alle stylisten zijn freelancers. Deze opzet werkt perfect voor mij, zij verdienen meer en ik heb er minder kopzorgen aan! Met elkaar vormen we een sterk team dat ook meedoet aan modeshows. Zo werkten we ook mee aan de Amsterdam Fashion Week en doen we mee aan Hollands Next Top Model.
Wat is je specialisatie
Ik wordt geïnspireerd door de muziek scene en ben, toen ik nog als freelancer werkte,  de stylist geweest van o.a. Anouk en the Trauma club.
Wat valt je het meest op aan Nederlandse kappersbezoekers?
Nederlandse vrouwen zijn erg praktisch en doen wat minder aan hun haar. Het haar moet door weer en wind, vaak op de fiets. In Australië besteden vrouwen meer tijd aan styling en volgen ze de trends meer. Maar ik zie wel dat dat verandert. In de grote steden worden de vrouwen hier meer ‘fashionable’.
Ben je anders dan Nederlandse kappers?
Ik zie niet heel veel verschil. Ik ben altijd heel eerlijk naar mijn klanten over hun verwachtingen. En ik besteed veel tijd voordat ik met knippen begin. Ook probeer ik klanten te inspireren om eens iets anders te proberen.
Heb je een haartip?
Ik kom uit Australië waar je wordt opgevoed om uit de zon te blijven. Veel Australiërs zijn van Engelse afkomst en hebben blond haar en een lichte huid. Ook voor je haar is de zon slecht en vooral blond haar heeft het dan zwaar te verduren en wordt gelig. Mijn advies is om zoveel mogelijk uit te zon te blijven of een hoed te dragen. Lukt dat niet, gebruik dan een beschermspray. En was je haar met een zilvershampoo om de gele tint weg te halen.
Zijn er haarproducten die je hier niet kunt krijgen en die je mist?
Je kunt hier alles krijgen. Onze nationale trots is natuurlijk de bekende Australische kapper Kevin Murphy die ook een eigen verzorgingslijn heeft. Maar gelukkig is dat hier ook verkrijgbaar. Ook Aussie heeft goede producten, vooral de 3 Minute Miracle Frizz Remedy. Maar ook dat is nu hier bij de drogist te koop.
Welke producten gebruik je nu en welke is jouw favoriet?
In de salon gebruiken we KEVIN.MURPHYLabel.m en Redken. Ik ben gek op haarlak en gebruik het veel.
Welke kapper is voor jou een voorbeeld?
Verschillende. Eugene Souleiman, de Britse kapper vind ik erg goed. Zijn werk voor de catwalk en de shows die hij verzorgt bewonder ik. Ook de zgn. ‘Flying Barber’, Martin Wentzel vind ik een echte vakman.
Wie is jouw stijlicoon?
Zonder twijfel David Bowie. De naam van mijn salon komt van een van zijn songs. Hij is zo origineel en innovatief, al het andere dat volgde lijkt een kopie. Hij heeft zichzelf keer op keer uitgevonden.
Wat zijn je toekomstplannen?
Ik ben tevreden met mijn leven zoals het nu is. De salon is precies goed zo, niet te groot. Misschien wil ik ooit een andere salon openen maar daarvoor heb ik nu geen plannen. Ik deed vroeger meer catwalk en fotografie. Ik wil me blijven toeleggen op het creëren van mooi haar en mooie foto’s.
WieWatHaar vraagt kappers die niet in Nederland geboren zijn naar hun visie op het kappersvak. Wat zijn de verschillen en hoe ervaren zij ons als klanten? Misschien kunnen we nog wat leren hoe er over de grens naar haar wordt gekeken. Ken je een kapper die ook uit het buitenland komt? Vraag of hij of zij zich op wil geven via info@wiewathaar.nl. Ons doel is om kappers uit zoveel mogelijk verschillende landen te interviewen.