Wat zijn parabenen in shampoo
Home Wat zijn parabenen in shampoo?
Hair solutions

Wat zijn parabenen in shampoo?

We letten meer op schadelijke stoffen, die in onze haarverzorging zitten. Ongetwijfeld het je weleens van het woord 'parabenen' gehoord. Wat zijn dat en waarom zou je een shampoo zonder deze stoffen willen? Wij vertellen het!

Tegenwoordig zie je steeds vaker shampoos zonder parabenen, maar wat zijn dat nou eigenlijk?

Wat zijn parabenen in shampoo?

Parabenen zijn conserveermiddelen en is een verzamelnaam voor een groep stoffen, die ervoor zorgen dat een product langer meegaat. De houdbaarheid wordt hierdoor verlengd en dat is natuurlijk heel fijn, maar je hoort steeds vaker dat parabenen slecht zijn voor je haar. Bovendien verminderen deze stofjes het risico op allergische reacties op je hoofdhuid. Allemaal voordelen, maar wat zijn de nadelen?


Shampoos uitgelicht:


Waarom zijn parabenen slecht?

Het is niet bewezen dat parabenen gevaarlijk zijn. Volgens de Europese Unie zijn deze stoffen veilig. Toch zie je steeds meer haarproducten zonder parabenen. Er wordt ook wel beweerd dat parabenen een storende werking hebben op de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam. Oestrogeen kan het ontstaan of groei van borstkanker bevorderen en daarom willen veel vrouwen dit stofje liever niet in hun haarproducten. Nu is wel onderzocht of dit zo is en de hoeveelheid parabenen in haarverzorging is te klein om gevaarlijk te zijn. Maar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich wel degelijk zorgen over het gebruik van deze stoffen. Vooral zwangere vrouwen en kinderen zijn het meest kwetsbaar en de schadelijke effecten van parabenen zou ook de vruchtbaarheid kunnen aantasten.

Zitten er parabenen in je shampoo?

Achterop je haarproduct kun je dat op de ingrediëntenlijst zien. De naam ‘parabenen’, zal er niet tussen staan, maar wel een van de volgende termen:

  • Methylparabaan
  • methyl-4-gydroxybenzoaat
  • para-Hydrozybenzoëzuur
  • Methylis parahydroxybenzoas
  • E218
  • Ethylparabeen
  • Propylparabeen
  • Butylparabeen
  • Isoparabeen

Dit zijn andere namen voor parabenen en als je een shampoo zonder parabenen wilt, zul je deze stoffen moeten vermijden. Zo zie je wat zijn parabenen in shampoo.

Parabenen-vrije shampoo

Deze zijn vaak natuurlijk en duurder dan 'gewone' shampoos. Ook kun je merken dat een shampoo zonder parabenen minder schuimt, maar dat zegt niets over de werking. Je kunt je haar net zo schoon wassen met een shampoo die deze stoffen niet bevat. Maar hierdoor ben je eerder geneigd om meer product te gebruiken en daarom gaat een parabenen-vrije shampoo vaak minder lang mee.