Home Wat maakt gelukkig?
BEWUSTWORDING

Wat maakt gelukkig?

Tja, dit is een van de meest essentiële vraagstukken van ons bestaan. Er zijn al vele boeken over geschreven en wijsheden over gedeeld en allemaal hebben we onszelf deze vraag waarschijnlijk wel gesteld. Waar putten wij ons geluk uit? Relatie, kinderen, vrienden, werk, dieren of ene mooi huis of goedbetaalde baan? Of zijn we gelukkiger als we onszelf mooi vinden?

Dingen die je hart raken maken gelukkig.

Onszelf mooi vinden is nog wel een dingetje. De meeste pubers zijn verschrikkelijk onzeker over hun uiterlijk en bij sommigen gaat die onzekerheid nooit over. We vinden onszelf te dik, te lang, te mager. We zijn te wit of te donker, ons haar piekt en waarom hebben we toch geen mooie lange wimpers en volle lippen? De schoonheidsindustrie vaart wel bij deze onzekerheid.

Jezelf mooi vinden

Het ironische is dat als je dan na veel diëten eindelijk afgevallen bent of je gezicht hebt laten liften, je na een tijdje wel weer iets ziet waar je ontevreden over bent. Niet dat het verkeerd is om het mooiste uit jezelf te halen, maar wel omdat de motivatie vaak verkeerd is. Je moet nooit iets willen veranderen om aan een bepaald beeld te willen voldoen, je moet het voor jezelf doen. Daarom is het mooi vinden van onszelf zo essentieel. Jezelf mooi vinden zoals je bent, daar tevreden mee zijn. Als je zo'n levensinstelling hebt, straal je dat uit en dat maakt je een veel aantrekkelijker mens.

Happy vibes

Want als je van jezelf kunt houden - het hele pakket - dan kun je dat ook bij anderen. Als je gelukkig bent, geef je dat door. Door te stralen, anderen complimentjes te geven. Het zou de wereld zoveel mooier maken als we allemaal gelukkig waren. Ons thema is deze maand HAPPY VIBES dus reden om even stil te staan waar wij gelukkig van worden.

Verliefd

Je bent vast weleens verliefd geweest en misschien ben je het nu wel. Kun je je nog herinneren hoe mooi de wereld toen was. Je wilde het wel van de daken schreeuwen, zo gelukkig was je. Je bent in zo'n staat veel milder en liever voor anderen en je hebt misschien ook wel gemerkt dat je op straat veel meer positieve aandacht kreeg van andere mensen. Want zo werkt het; je was gelukkig, open en benaderbaar. Dát maakt aantrekkelijk, niet die 2 kilo die eraf zijn.

Hoe je ermee omgaat

Dingen die je hart raken maken gelukkig. Zoals de liefde, je kinderen of dieren. Ervaringen en de warmte van mensen om je heen. De natuur, een mooie zonsopgang of een wei met kleine lammetjes. Daar kan geen uiterlijke schijn tegenop en zeker geen geld of andere materiële dingen. Dit gezegd hebbende, heeft onderzoek wel uitgewezen dat je pas aan je geluk toe kunt komen als je geen grote geldzorgen hebt en er elke dag te eten is. Ook kun je tijdelijk minder gelukkig zijn door een zwaar verlies van een dierbare bijvoorbeeld. Maar als je boven een bepaald bestaansminimum zit (en dat zijn de meeste mensen in Nederland gelukkig), dan kun je zelf bepalen hoe je omgaat met de uitdagingen van het leven en of voor jou het glas halfvol is of halfleeg.

Maar maakt een keertje shoppen dan niet gelukkig? Tuurlijk wel, het draagt bij aan een leuke ervaring. Ook voldoende slaap geeft je de rust om genuanceerder naar dingen te kijken.

Foto's kijken waar je blij van wordt?