Home Wat doet suiker met je huid?
De expert

Wat doet suiker met je huid?

We weten allemaal dat we van suiker dikker worden en dat suiker vele gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Maar wist je dat teveel suiker ook van invloed kan hebben op je huid?

Wat doet suiker met je huid? Bij suiker denken we vaak aan snoep, koek en gebak. Maar suiker zit in veel meer voedingsstoffen. Tegenwoordig zitten er heel veel verborgen suikers in voorverpakt voedsel en kruidenmixen. En laten we ook de bewerkte koolhydraten niet vergeten, want deze worden door je lichaam omgezet in suikers.

Wat is nu de relatie tussen (te veel) suiker en een slechte huid ?

Op het moment dat je lichaam teveel suiker moet verwerken binden de suikermoleculen zich aan eiwitmoleculen in je lichaam. Dit proces wordt glycatie genoemd. Je kunt het zien als een soort versuikering van je eiwitten en deze versuikerde eiwitten worden AGE's (Advanced Glycation End Products) genoemd. Daar heb je vast wel al eens over gehoord.

Glycatie door suiker

Alle lichaamscellen en weefsels bestaan voor een groot gedeelte uit eiwitten. Collageen en elastine zijn ook eiwitten. Door deze versuikering kunnen ze niet meer optimaal functioneren en sterven ze sneller af.

Hoe meer suiker je eet, hoe meer glycatie er optreedt. Hierdoor kan je collageen dus worden aangetast. Over het algemeen kun je zeggen dat het proces van glycatie op celniveau van de huid kan resulteren in rimpels, verminderde elasticiteit, versnelde veroudering en aantasting van de barrièrefunctie.

Goede redenen om een goed na te denken over de hoeveelheid suiker die jouw lichaam binnenkrijgt!

Tekst: Jennifer Penners