Home Soorten haarverf
Hair solutions

Soorten haarverf

Voordat je beslist welke kleur je wilt voor je haar, is het belangrijk dat je begrijpt wat je originele haarkleur is en wat dat betekent. Je haarkleur wordt bepaald door de hoeveelheid pigment in de haarzakjes. Afhankelijk hiervan, zit je haarkleur ergens tussen zwart en wit in. Bijna alle haarkleuren bevatten rood pigment. Bij donkere kleuren kun je dat goed zien als het haar onder het licht wordt gehouden. Als je ouder wordt, gaat je haar minder pigment aanmaken en uiteindelijk wordt je haar grijs. Puur wit haar heeft helemaal geen pigment meer. Het gekleurd haar zal afhangen van je originele kleur en je haarstructuur.
Fabrikanten van haarverven willen ons graag laten geloven dat hun product niet schadelijk is voor het haar. Dit is niet waar. Haarverf is altijd schadelijk voor het haar en het is altijd beter voor je haar het niet te verven. Maar de meeste vrouwen (en ook steeds meer mannen!) willen dat niet, vooral niet als we grijs worden. Nog voordat je rimpels krijgt, verraadt je haarkleur vaak hoe oud je bent. Daarom moet je gekleurd haar zien voor wat het is: een noodzakelijk kwaad waarbij je de schade zoveel mogelijk moet zien te beperken.
Voor gekleurd haar kun je haarverven onderscheiden in 3 groepen:

Nummer-1
Opfrissers

Deze geven alleen de buitenkant van het haar een kleur en zijn bedoeld om het gekleurd haar tijdelijk iets op te frissen. Er wordt daarom geen schade aangericht aan het haar zelf en je kun er je haar niet mee oplichten omdat ze geen peroxide bevatten. Deze kleuringen koop je meestal bij de drogist in shampoo of mousse vorm en je wast jouw gekleurd haar na 2 wasbeurten meestal weer uit.

Nummer-2

Semi-permanent

Dit zijn tijdelijke kleuringen voor als je gekleurd haar wil hebben. Ze hebben een lage dosering van ingrediënten die het haar kunnen aantasten. Ook deze kleuringen bevatten geen peroxide en lichten je haar daarom niet op. Ze blijven iets langer zitten dan de tijdelijke haarkleuringen voor gekleurd haar, meestal tot zo’n 6 wasbeurten.

Nummer-3

Permanent

Deze kleuringen zijn het meest schadelijk voor je haar en kan je hiermee een sterk gekleurd haar effect bereiken, dus ook lichter maken. Ze zijn over het algemeen goed grijsdekkend en het gekleurd haar blijft zo totdat het is uitgegroeid. De haarverf moet gemengd worden en kan in het haar worden aangebracht zodat het kan intrekken. Deze manier van kleuren moet je goed bijhouden want elke 4-6 weken is bij het gekleurd haar een duidelijke uitgroei te zien.
Zonder ammonia?
Er komen steeds meer haarverven op de markt zonder ammonia. Ammonia zorgt voornamelijk voor de penetrante geur van haarverven. Verder is het nogal misleidend dat deze kleuringen beter voor je haar zouden zijn. Haarverf kan pas werken als de PH waarde van het haar omhoog wordt gebracht. Anders kan de kleur niet in het haar dringen. Ammonia is een van die ingrediënten die ervoor zorgt dat de PH waarde omhoog gaat. Haarkleuringen die geen ammonia bevatten hebben daarom gewoon een ander ingrediënt dat de PH waarde omhoog brengt en dit brengt dezelfde schade toe aan het haar als ammonia. Vaak is dit Ethanolamine, dit heeft weliswaar niet zo’n sterke geur, maar het zelfde effect.
Samengevat kun je stellen dat haarverf altijd schadelijk is voor je haar, misschien met uitzondering van de kleuropfrissers. Ook is de structuur en originele kleur van je haar bepalend hoe de kleur zal pakken.
In de volgende blog wordt black hair besproken.
Uit:“Don’t go Shopping for Hair-Care Products Without Me” door Paula Begoun (ISBN 1-877988-31-) www.paulaschoice.nl

Lees ook: Waarom kiezen voor een ammonia-vrije haarkleuring?