Home Precious aging
Get instyle

Precious aging

Met behulp van de laatste technologie kan men een nauwkeurig beeld weergeven van een menselijke cel. Een volwassen persoon is gebouwd uit 35000 miljard van deze cellen, die ook nog met elkaar communiceren en ieder een andere functie uitoefenen. Hoe bizar knap zit de mens toch in elkaar! (Hans Peter Roel)


Ouder worden is een proces, eigenlijk op het moment dat je wordt geboren is het elke dag een proces van groei en daarentegen ook afname. Gezondheid op hogere leeftijd vloeit voort uit een optelsom van erfelijke factoren, leefgewoonten en omgevingsfactoren waar zij gedurende hun hele leven aan blootstaan. De hele levensloop heeft dus invloed op de veroudering.

Oudere dakloze

Laat dit gegeven nou ook van invloed op de dakloze mens en op het haar van die persoon. Zo heb je de uitdrukking : een 'doorleeft gezicht' hebben. Wat je erft aan genen zie je vaak weer terug in volgende generaties of in de generaties ervoor. Maar hoe en waar je opgroeit en de manier waarop je leeft, kan je voor zover mogelijk nog wel wat invloed op uitoefenen.

Je haren vallen op de grond en je oude haren laat je achter om weer een fris begin te maken.

Doorleefde gezichten

Vaak komen er mensen in onze stoel zitten met doorleefde gezichten, waarvan je ziet dat diegene veel heeft meegemaakt. Je leest het in de ogen en ja, ook aan de haren. De een heeft grijs of witte haren, de ander is al zijn haren bijna kwijt. De kleur wordt gemêleerd of is een grote bos krullen, zonder er nog aandacht aan te geven. De omstandigheden in je leven kunnen je zo beheersen, dat je de aandacht voor jezelf vergeet en jezelf verwaarloost of alles maar laat gaan. Soms zelfs bewust om andere mensen op afstand te houden. Tot het moment dat je dat kleine half uurtje in de stoel gaat zitten. Je haren vallen op de grond en je oude haren laat je achter om weer een fris begin te maken.

Arie

Wat je meemaakt kan natuurlijk ook je kracht worden of het goed of slecht is. Kijk maar naar Rudy die ex-dakloze/verslaafde is en aan depressie leed en nu een dak boven zijn hoofd heeft. Dit is een proces van jaren, van ouder worden en leren van je fouten en je goede eigenschappen.

Arie

Neem nu Arie hij komt zeker twee keer in de maand bij ons terug, is op leeftijd, zijn haren worden minder en krijgen een zilverachtige kleur. Hij is al vele jaren verslaafd aan de alcohol, maar de momenten dat hij weer geknipt en geschoren is zie je die kracht meestal terug komen in zijn ogen en ook het bijkletsen doet hem altijd goed. Hij geeft ons dit ook altijd terug. Over ouder worden gesproken, het leuke effect van haren knippen is dat je er vaak weer jonger uit komt qua looks en gevoel, zo ook bij Arie.

Zorg vooral goed voor your precious soul

Precious soul

Mooi ouder  worden heeft zeker te maken met je motor onderhouden en een goede verzorging. Maar ook al zie je soms genoeg mooie levenslijnen op iemands gezicht, loopt diegene een beetje krom of heeft hij zijn weelderige haren verloren, als iemands ogen stralen en er komt een mooie glimlach te voorschijn, diegene spreekt woorden die je aan het lachen maken of positiviteit brengen, dan wordt je pas echt mooi oud. Dus gebruik zeker je potjes crème, kom regelmatig bij de kapper en beweeg, maar zorg vooral goed voor your precious soul❣️

Foto's: limafotografie