Home Paula Begoun over black hair
Stylist

Paula Begoun over black hair

Het komt vaak voor dat afrohaar kwetsbaar is. Elke krul is een zwakke schakel waar het haar makkelijk kan afbreken en kroeshaar heeft nogal wat krulletjes. Daarbij komt dan nog dat veel vrouwen met dit haartype hun haar willen relaxen om steil haar te krijgen. Deze chemische behandelingen zijn schadelijk voor het toch al kwetsbare haar. Daarom kampen veel zwarte vrouwen met haarproblemen als haaruitval en afbrekend haar.
Producten voor kroeshaar hebben de neiging nogal vet te zijn. Ten onrechte wordt gedacht dat deze producten het haar dikker en gezonder maken. Het tegendeel is waar! Vet verstopt de haarzakjes waardoor de bloedcirculatie afneemt en de natuurlijke haargroei wordt belemmerd. In combinatie met een relaxbehandeling is dit effect nog erger. De chemische relaxbehandeling maakt de hoofdhuid droog waardoor schilfers ontstaan. Door vervolgens een vet product te gebruiken, vallen die schilfers niet uit, maar blijven ze op de hoofdhuid waardoor de huid verstopt raakt. Terwijl de hoofdhuid juist behoefte heeft aan de verwijdering van deze huidcellen. Sommige olie-achtige producten kunnen wel goed zijn voor de uiteinden van het haar, maar moeten dan vermeden worden op de hoofdhuid. Probeer zoveel mogelijk lichtgewicht verzorgers te gebruiken zoals niet vette oliën en producten met siliconen. Deze vormen geen probleem voor de hoofdhuid en zijn net zo verzorgend voor het haar.
Een andere mythe is dat het goed zou zijn je (kroes)haar zo min mogelijk te wassen waardoor het haar niet uit zou drogen. Niet waar! Als je een milde goede shampoo gebruikt, is het juist goed het haar te wassen. Misschien niet elke dag, maar toch wel 1 of 2 keer per week.
Welke producten moeten zwarte vrouwen dan gebruiken? Eigenlijk maakt het helemaal niet zo uit of een product speciaal voor black hair gemaakt is of niet. Vrouwen met black hair kunnen heel goed alle merken gebruiken, zolang ze erop letten dat hun shampoo mild is en hun conditioners en maskers voedend zijn. Producten die gemaakt zijn voor stug en dik haar zijn ook geschikt voor kroeshaar. Bovendien is het verstandig geen ‘zware’ stylingproducten te gebruiken zoals vettige pommades en waxes. Zorg dat de producten die je gebruikt licht aanvoelen en goede verzorgende ingrediënten bevat. Deze producten zijn bij bijna elk haarmerk te vinden.
In de volgende blog wordt haarstyling besproken. Dit zal dan alweer de laatste blog in deze serie zijn.
Uit:“Don’t go Shopping for Hair-Care Products Without Me” door Paula Begoun (ISBN 1-877988-31-)