Home Paula Begoun over Beschadigd haar
Stylist

Paula Begoun over Beschadigd haar

Om te begrijpen wat we kunnen doen tegen beschadigd haar, moeten we eerst weten  hoe ons haar in elkaar zit. Het haar bestaat uit 3 lagen. De buitenste laag wordt de cuticula (cuticle) genoemd. Deze buitenste laag is van groot belang bij het bepalen van de conditie van het haar. Daaronder bevindt zich de Cortex, deze bestaat uit cellen die keratine en pigment bevatten. Het pigment bepaalt de kleur van het haar. De medulla is de kern van het haar.
Zodra de cuticula beschadigd is, heeft de cortex geen beschermlaag meer waardoor het haar kwetsbaar is. Gebroken haarpunten komen voor als de cuticula aan de uiteinden van het haar is aangetast. Omdat de uiteinden van het haar het langst schade hebben ondervonden, zoals van föhnen of borstelen, komt dit probleem vaker voor naarmate het haar langer is. Het enige wat hier tegen helpt, is het haar regelmatig laten bijpunten.
Een ander veel voorkomend probleem is dat haar afbreekt. Dit kan gebeuren na het kleuren, vooral als het haar lichter wordt gekleurd. Ons haar is kwetsbaar en kan makkelijk worden beschadigd. Eigenlijk komt het erop neer dat alles wat we aan ons haar doen, schadelijk is. Denk daarbij aan borstelen, met je handen aan je haar zitten, föhnen, stijltangen, krulspelden, zelfs het haar wassen en met de handdoek drogen. Het beste dat we voor ons haar kunnen doen is het zoveel mogelijk met rust laten en als we er al iets mee moeten doen, zoals wassen, dat met zachte hand doen.
Schade aan ons haar kunnen we nooit helemaal voorkomen. Wel kunnen dit zoveel mogelijk beperken. Het haar aan de lucht drogen veroorzaakt geen schade en je haar drogen met een föhn zonder borstel is al veel beter. Ook je haar drogen met een handdoek kan schade opleveren. Dep je haar daarom altijd droog in plaats van heen en weer te wrijven. Was je haar niet te vaak en als je het doet, doe het zo voorzichtig mogelijk. Probeer je haar aan de lucht te laten drogen tot het 90% droog is en gebruik dan pas een borstel. En let op dat je föhn op de laagste stand staat en je niet geconcentreerd op een plek droogt. Hitte is heel schadelijk voor je haar! Als je de zon in gaat, draag dan een hoed of een sjaal.
In de volgende blog wordt de invloed van de hoofdhuid op je haar besproken.
Uit:“Don’t go Shopping for Hair-Care Products Without Me” door Paula Begoun (ISBN 1-877988-31-) www.paulaschoice.nl