Home Paula Begoun geeft anti-roos tips
Stylist

Paula Begoun geeft anti-roos tips

Met het verschijnsel ‘roos’ wordt een geschilferde hoofdhuid bedoeld. Het is niet alleen vervelend omdat je de schilfers vaak op – vooral donkere – kleding ziet; het is kan ook jeukerig of pijnlijk zijn als de aandoening erger wordt.
Het wordt veroorzaakt door een schimmelinfectie in de haarzakjes. Als je eenmaal roos hebt, kunnen factoren als teveel wassen met verkeerde shampoo, slecht dieet, haarverf, koud weer en hormoonwisselingen het verergeren. Als je eenmaal last hebt van roos, zal je merken dat het regelmatig terug kan komen. Dat komt omdat deze aandoening niet helemaal te genezen is. Wel kan het onder controle worden gehouden en soms groei je er over heen.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is roos niet besmettelijk. Ook leidt roos niet tot haarverlies. Maar wat is eraan te doen? Er zijn verschillende anti-roos shampoos op de markt. Let er op welke ingrediënten ze bevatten. Hieronder zie je een overzicht wat deze stoffen doen tegen roos.
1. Zinc Pyrithione, Selenium Sulfide en Ketoconazole
De meeste shampoos die je bij de drogist koopt bevatten ingrediënten als zink en sulfiden. Deze stoffen hebben bewezen dat ze effectief zijn tegen roos omdat ze de schimmelinfectie tegengaan. Helaas doen deze shampoos alleen wat tegen de verschijnselen, ze gaan de oorzaken van roos niet tegen.

2. Coal Tar

In pure vorm is deze stof giftig. Deze stof kan ook andere bijwerkingen hebben als astma, vermoeidheid en misselijkheid. Deze stof vertraagt de aanmaak van huidcellen en gaat de gistvorming tegen die de schimmel veroorzaakt. Door de bijwerkingen is dit ingrediënt nogal omstreden maar er is geen bewijs dat de toepassing in shampoo ook schadelijk is. Kijk wel uit als je in de zon gaat nadat je deze shampoo hebt gebruikt omdat je huid extra gevoelig wordt voor zonnestralen. Meestal wordt een shampoo met dit ingrediënt alleen gebruikt bij hardnekkige roos en als een laatste redmiddel.

3. Piroctone Olamine

Dit is een relatief nieuw ingrediënt dat schimmelvorming tegengaat. De resultaten laten zien dat deze stof zeer effectief is.

4. Tea Tree olie

Deze stof komt van bomen die in Australië gevonden worden. Een studie laat zien dat dagelijks je haar wassen met een shampoo die 5% van deze olie bevat, zeer effectief werkt tegen roos. Helaas hebben de meeste shampoos die beweren dit ingrediënt te bevatten, een concentratie van  minder dan 1%. In dat geval helpt het niet. Je kunt beter pure Tea Tree olie kopen bij de reformwinkel en dat op je hoofdhuid aanbrengen.

5. Salicylic Acid

Deze stof verwijdert dode huidcellen en vermindert de schimmel. Soms wordt dit ingrediënt in combinatie met Sulfur gebruikt. Kijk wel uit want Sulfur kan het haar aantasten.
Het probleem met al deze ingrediënten is dat het roos kan behandelen maar ook je haar aan kan tasten en weer andere hoofdhuidproblemen kan veroorzaken. Een vicieuze cirkel dus! Gebruik daarom altijd een conditioner na het gebruik van anti-roos shampoos en let erop dat je deze alleen op het haar aanbrengt en niet op de hoofdhuid. Als de roos iets afneemt kan je de anti-roos shampoo gaan afwisselen met een normale milde shampoo. Kijk uit met ingrediënten als Selenium Sulfide en Sulfur als je je haar verft. Deze stoffen tasten je haarkleur aan. Uiteindelijk moet je zelf uitproberen welk ingrediënt voor jou het beste werkt en in welke frequentie.
In de volgende blog wordt gekleurd haar besproken.
Uit:“Don’t go Shopping for Hair-Care Products Without Me” door Paula Begoun (ISBN 1-877988-31-) www.paulaschoice.nl