Home Nooit uitgeleerd, hoe pak jij het aan?
Ondernemend

Nooit uitgeleerd, hoe pak jij het aan?

Als kapper ben je nooit uitgeleerd. We lijken wel dokters die zich ook ieder jaar moeten bijscholen om de laatste nieuwe technieken bij te leren. Gelukkig gaat er bij ons niemand dood als we dat niet doen, maar iemand een bad hair day bezorgen is ook het laatste wat we willen, dus we trainen er heel wat op los met zijn allen. Dat wordt echt heel duidelijk als we naar het enorme aanbod kijken.

Yes, we hebben een keuze gemaakt en vertrekken vol goede moed, vroeg in de ochtend, om naar de locatie te gaan van de cursus en we komen daar aan. Meestal wordt er wel begonnen met een lekkere kop koffie die je dan ook wel nodig blijkt te hebben na  alle frustraties van het verkeer.

Het publiek

Het begint ... Je neemt plaats in de zaal, vaak met pen en papier in de aanslag ga je zitten ergens tussen je medecursisten en je settelt je. Sommige zijn alleen, sommige zijn met een groepje. ZZP’ers, studenten, werkgevers, personeel, een leuke mix van het publiek.

Maar hoe zit jij in het publiek? Ik kan 4 soorten onderscheiden:

1. De student

Ben je daar als student? Dan ben je daar vast maar om 1 reden, om zoveel mogelijk te leren. Je zit het liefste overal met je neus bovenop zodat je alles goed kan zien en je wil het liefst zoveel mogelijk opschrijven, vragen en fotograferen of filmen. Van alle kanten wil je zoveel mogelijk informatie en deze goed opslaan. Voor een educator ben jij een ideale kandidaat om in zijn publiek te hebben want je zorgt voor interactie en dat kan de uitleg van de educator alleen maar ten goede komen en een goede educator staat daar om jou van zoveel mogelijk kennis te voorzien.

2. De vakantievierder

Zit je daar als vakantievierder? Je vindt het geweldig om op cursus te gaan, zolang je maar niet hoeft te werken, je wordt geëntertaind en misschien steek je er nog wat van op. Je staat open voor alles deze dag en je gaat er zoveel mogelijk van genieten. Je bent heel erg nieuwsgierig wat deze dag te bieden heeft. Vaak ben je erg sociaal en je praat graag en daarmee breng je de discussie tot leven en met de emotionele betrokkenheid zit het meestal wel goed waardoor je zorgt dat je een waardevolle aanvulling bent op de groep. Een educator heeft jou graag in de groep want je zorgt dat iedereen betrokken is en je hebt een positieve invloed op de klas.

3. De gevangene

Ben je hier als gevangene? Wat een ellende zeg vandaag, zit je hier als een gevangene op een cursus. Je had veel liever in je bed willen blijven liggen of een dagje leuke dingen doen, maar je moest perse naar deze cursus van je baas. Je hebt echt geen zin om daar de hele dag te zijn. Je hebt je niet voorbereid en je wil al helemaal geen aantekeningen maken. Je doet gewoon net of je druk bent notities te maken op je gsm maar eigenlijk ben je aan het tik-tokken of eindeloos aan het scrollen over al je social media.

Een educator heeft jou zo door en zal jou waarschijnlijk uitzoeken om zijn volgende vraag te stellen en dat is natuurlijk wel het laatste wat je wil. Ik denk dat als je door je werkgever naar een cursus gestuurd wordt waar je echt geen zin in hebt, dan moet je heel erg nodig  je mindset veranderen. Je werkgever betaald waarschijnlijk veel geld voor jou om je daar te laten zitten en het is dan niet eerlijk om met die dramatische houding daar te gaan zitten. Niet eerlijk naar je werkgever, naar de educator en vooral niet naar jezelf. Je zit daar om een betere kapper en vakfreak te worden en dat is toch het mooiste wat er is?

4. De geschoolde

Of zit je hier als over geschoolde? Je stelt een hele hoop vragen, gaat dieper in op cursusmateriaal dan wat de gemiddelde cursist daar nodig heeft, je schrijft echt alles op en je zou het liefste nog huiswerk mee naar huis nemen. Je bent een harde werker, Je hebt hoge normen en je doet er alles aan om je doel te bereiken. Voor een educator is het superleuk om jou in zijn publiek te hebben want je bent ambitieus en ze hoeven jou niet te overtuigen om je best te doen. Je bent echt geweldig bezig maar pas op, geef jezelf de kans om fouten te maken, ben eerlijk naar jezelf en tolereer dat er ook dingen bij jou kunnen mislukken. Probeer een goede balans te vinden tussen jezelf naar het uiterste te pushen en fouten te maken. Een gezegd luidt: 'Van fouten leer je' en dat is nog steeds een feit.

De industrie mooier maken

Je kan dus op allerlei manieren in het publiek zitten als je aan een cursus deelneemt. Maar in welke categorie je jezelf ook schaart, stap er open in, verander je mindset en verbeter jezelf. Ga niet ongemotiveerd  en bedenk jezelf altijd dat zowel jij als je educator daar zijn met dezelfde redenen. 

 Voor mijzelf als educator zijn mijn belangrijkste redenen in de eerste instantie, om onze gehele industrie mooier te maken en dat we samen als kappers groeien. Daarnaast vindt ik het belangrijk om mijn passie te delen en te inspireren. Hiermee wil ik kappers aanmoedigen zichzelf voorwaarts te laten bewegen en zichzelf helpen te verbeteren door ervaring en kennis te delen. Als jij als cursist dit allemaal opneemt in jezelf dan weet ik 1 ding zeker en dat is dat we heel veel mensen mooier kunnen maken want we doen dit tenslotte met zijn allen.