Home No Filter
Haarpraat

No Filter

Bij de term 'no-filter' krijg ik gelijk een flashback naar de jaren 80. Ik deed toen veel photoshoots voor bladen.

Omdat het bewerken van foto’s nog niet bestond werd alles eerst op polaroid vastgelegd. Samen met het team keek je dan af alles goed was. Het licht, de kleding, de houding van het model en natuurlijk het haar.

Je kon niets verbergen dus het moest perfect zijn.

Niets verbergen

Je kon niets verbergen dus het moest perfect zijn. Geen opspringende haartjes, dus je moest de juiste producten gebruiken en goed preppen. Geen product residu dus je moest precies weten welk product geschikt was en hoeveel je moest gebruiken voor welk haar type. Je basiskennis was het alle belangrijkste.

Er was geen fotograaf die riep 'dat shop ik wel ff weg', maar een fotograaf die zei 'Ik zie nog 1 haartje eruit steken.' Je kon als kapper de hele foto verpesten. De druk was dus erg hoog.

Dat heeft mij als kapper veel geleerd. Perfect werken en een sterke basis neerleggen. Zorgen dat je goed voorbereid bent en een goede controle hebt over het haar. Jij bent de baas.

#NoFilter nu

Als ik nu aan de term No-filter denk, is het dat iedereen mag zijn wie hij of zij is met alle plussen en minnen. Puur en innerlijke schoonheid zijn belangrijke elementen voor mooi haar. Uitstraling is het halve werk. Het betekent dat alles gezien mag worden. Je dus kwetsbaar opstellen.

Maar je kunt je pas kwetsbaar opstellen als je dat niet meer bent. Daarom ben ik blij dat ik die basis van vroeger nog steeds kan gebruiken en daardoor weer lekker 'back to basic' kan werken. Ook al maak je heel natuurlijk haar, het blijft toch belangrijk om eerst een goede basis in het haar te maken. Dat doe je door met goede producten te werken. Producten die het haar verzorgen daar waar nodig is en het juiste effect geven aan het haar.

Eigenlijk filteren kappers de persoonlijkheid zodat je het juist haar kan maken bij de juiste persoon.

Natuurlijke schoonheid

Vanuit die basis kun je alle kanten op, je kunt het haar opbouwen. Of je nu glans, wild of springerig haar wilt of juist een wetlook touch. Natuurlijke schoonheid is weer helemaal terug en hier en daar een sproetje of juist een springend haartje maakt juist dat het haar en die persoon weer iets tastbaars krijgt. 

Het zorgt er ook voor dat mensen zich meer kunnen identificeren met wie ze willen zijn en ook mogen zijn. Niet alleen met een foto die ze als voorbeeld zien maar ook met zichzelf. Als kapper is het daarom steeds belangrijker om te kijken wie er achter die persoon zit. Wie draagt het haar en hoe kun jij als kapper de natuurlijke schoonheid het beste uit laten komen. Eigenlijk het filteren van de persoonlijkheid zodat je het juist haar kan maken bij de juiste persoon.

Pure groet,

Bert de Zeeuw