Home MEET THE PRO | Lone Jørgensen van Zenz Organic Hair
Stylist

MEET THE PRO | Lone Jørgensen van Zenz Organic Hair

Dit keer spreken we de Deense kapster Lone Jørgensen, die samen met haar compagnon Loes van der Velde eigenaar van Zenz Organic Hair in Enschede over deze lockdown periode en waarom een natuurlijke, gezonde levensstijl juist nu zo belangrijk is.

Gezondheid en levensstijl zouden in deze tijd veel meer voorop moeten staan.

Ben je het vak anders gaan waarderen nu je thuiszit?

Momenteel is het financieel een ramp. We zijn nog te kort open om al een goede buffer te hebben en de steunmaatregelen zijn heel beperkt. Gelukkig verkopen wij veel, we zijn de enige in de regio die dit merk verkopen. Onze klanten zijn verknocht aan de producten en wij stappen op de fiets en bezorgen zelf. Dat houdt ons enigszins het hoofd boven water. Een ander geluk is dat we nog geen personeel in dienst hadden, daarom zijn onze kosten relatief laag.

Met compagnon Loes (links)

Ik besef nu wel meer dan ooit hoe belangrijk het is om met duurzame producten te werken en een duurzame salon te hebben. Onze werkwijze sluit aan bij onze levensstijl. Het is ook wel een stukje bewustwording, want ik geloof echt dat dit de weg is naar een betere wereld. Corona heeft ons duidelijk laten zien dat er ergens iets goed mis gaat. Ik ben daarom nog gemotiveerder om het kappersvak gezonder te maken. Daarbij gaat het niet alleen om onszelf als kapper, maar ook om onze klanten en de wereld om ons heen.

Hoe ervaar jij deze periode?

De eerste lockdown maakte me erg onrustig. Er waren veel onzekerheden; waar gaan we naartoe, hoelang gaat dit duren en hoe overleef ik dit? Ik ben alleenstaande en moet mijzelf redden. Tijdens deze lockdown heb ik me voorgenomen om niet in de stress te schieten en positief te blijven. Ik probeer mijn tijd te steken in dingen waar ik later plezier van kan hebben. Daarnaast leef ik heel gezond. Ik geloof dat je met een gezonde levensstijl niet direct besmetting kunt voorkomen, maar je kan er wel voor zorgen dat je minder heftig ziek wordt. Gezondheid en levensstijl zouden in deze tijd veel meer voorop moeten staan. Ik mis die boodschap wel als ik naar een persconferentie kijk. Waar is dat stuk dat we goed voor onszelf moeten zorgen? Dat wordt helemaal vergeten. Persoonlijk vind ik het ook een taak van de overheid om mensen hierop te wijzen.

In de keuken van Lone

Wat dat betreft merk je wel verschil met Denemarken, daar zit een gezonde levensstijl echt in het DNA. Al voordat ik naar Nederland kwam, was dit onderwerp al een item. Mensen leven daar veel duurzamer, ze zijn al zoveel verder. Ik denk dat dit komt door voorlichting via de overheid en scholen. Zo heb ik jaren geleden op de basisschool al leren koken en geleerd wat gezonde voeding is. Gym is hier een van de eerste vakken die geschrapt wordt, terwijl ik denk dat je door meer beweging ook beter bent in lezen en schrijven. In Denemarken heerst een andere denkwijze.

Wat ga je anders doen na corona?

In de salon zelf wil ik niets veranderen, het concept is goed zoals het staat. We waren al op de goede weg door veel tijd aan de klant te besteden en zorgen dat mensen zich welkom maar ook gezond voelen bij ons. Dat willen wij ook straks gewoon doorzetten.

Wat ik wel wil veranderen, is dat ik mijn boodschap wil uitdragen aan andere kappers. Ik wil hen laten zien dat het mogelijk is om op deze manier iets te kunnen betekenen voor het welzijn van mens, dier en milieu. Daarna wil ik ook proberen om consumenten bewuster te maken, want ik merk dat er veel behoefte is aan gezonde producten op allerlei gebieden. Dat gaat verder dan alleen kappersproducten; er wordt meer biologisch gegeten, vaker tweedehands kleding gekocht. Mensen krijgen steeds meer aandacht voor duurzaamheid, maar soms is het lastig om daarin de juiste weg te vinden.

Verder wandel ik veel, ik zoek de stilte op en dan komen dit soort ideeën naar boven. De inhoud van wat ik wil gaan doen is wel helder, ik ben alleen nog zoekende naar de vorm. Maar dat komt ook nog wel.