Home Krullen hebben de juiste balans van proteïne en vocht nodig
Haarpraat

Krullen hebben de juiste balans van proteïne en vocht nodig

Ze was al 22 jaar kapper voordat ze haar eigen eco-salon Puur Ellen in Liempde startte. Een dappere beslissing, midden in de coronaperiode van een jaar geleden. Maar dat er vraag was naar een eco-kapper met veel kennis over krullen, bleek doordat de salon vanaf dag een groeide. Kapster Ellen van de Ven vertelt over haar eigen ‘krullen journey’ en waarom ze heeft gekozen om alleen met natuurlijke producten te werken.

Ellen van de Ven

Ellen: “Vanwege gezondheidsredenen had ik al gekozen voor een natuurlijke levenswijze en aten we thuis biologisch en geen eten uit pakjes meer. Mijn gezondheid ging vooruit, alleen mijn haar bleef achter. Van nature heb ik krullen, maar die waren grotendeels verdwenen ondanks dat ik naar een krullenkapper ging.

Toen zag ik Marlie Bio in Nederland bij Milou (de Nijs red.) voorbijkomen op internet met een prachtige bos krullen. In het verleden hadden we even samengewerkt in een salon en wist dus ook hoe haar krullen er toen uitzagen. Nadat ik haar had benaderd, vertelde ze over de eco-producten die ze nu gebruikte en hoe dit haar leven had veranderd. Ik vroeg een testpakket aan en ben de producten zelf gaan gebruiken. Na een maand merkte ik al verschil en ben ik met Marlie Bio gaan werken.

Na 3 maanden had ik mijn krullen weer terug!

In het begin merk je echt dat je haar aan het detoxen is en daar moet je dan echt doorheen. Het gif van jarenlang chemisch productgebruik moet eruit en het is dan best moeilijk om niet snel naar een siliconeserum te grijpen om die pluis te verminderen. Maar nu ben ik blij dat ik heb doorgezet, want na 3 maanden zag ik een wereld van verschil. Ik heb mijn krullen weer terug!”

Natuurlijke producten

Daarna ben ik alleen natuurlijke producten gaan gebruiken in mijn salon en zou nooit meer anders willen. Ook aan mijn handen merk ik het verschil. Vroeger had ik altijd last van droge handen, vaak met kloven. Dat heb ik nu nooit meer. Je merkt het wel als je dagelijks met agressieve producten moet werken, dit is zoveel fijner.

Tips van een krullenkapper

Ik ben gespecialiseerd in krullen en veel van mijn klanten hebben daarom krullend haar. Ze komen uit de hele regio. Ik zie veel dingen die misgaan en dat is jammer, want met het juiste advies kan zoveel worden verbeterd! Mijn 3 tips voor krullen en haar met slag zijn:

NAT HAAR
NAT HAAR

Breng de stylingproducten aan op kletsnat haar, zo voorkom je pluis. Een van de meest gemaakte fouten is dat mensen met krullend haar hun stylingproducten pas aanbrengen als hun haar al bijna droog is.

KRULLENKAPPER
KRULLENKAPPER

Ga naar een krullenkapper voor advies en dan wel iemand die eco-producten gebruikt. Ga het vooral niet zelf uitzoeken op internet. Vaak hebben deze klanten al veel te veel producten aangeschaft die niet werken. Het belangrijkste bij productgebruik is de juiste balans vinden tussen vocht en proteïne en dat kan alleen een gespecialiseerde kapper.

MICROVEZEL
MICROVEZEL

Droog je haar met een microvezeldoek in plaats van een gewone handdoek. Laat het haar vervolgens aan de lucht drogen en föhn het de pas laatste 10 minuten met een diffuser.

Feedback van klanten

Eigenlijk gaat het er om dat je de juiste balans vindt tussen proteïne en vocht in het haar. Een kapper met ervaring kan aan het haar zien welke producten het beste gebruikt kunnen worden. Vooral voor krullend haar is die balans heel belangrijk. Mijn klanten zijn heel tevreden over de eco-producten, ik krijg alleen maar positieve feedback. Soms zijn ze in het begin nog wat afwachtend, maar ik zeg altijd dat je pas na 3 maanden echt verschil gaat zien. Daarna staan ze echt versteld van het verschil met reguliere producten die wel chemische ingrediënten bevatten.

Anders in gebruik

Ik vertel mijn klanten wel dat natuurlijke producten anders kunnen aanvoelen. Zo schuimen shampoos zonder sulfaten helemaal niet en shampoos die natuurlijke sulfaten bevatten (die niet schadelijk zijn voor het haar) kunnen iets minder schuimen. Een masker met proteïne zal niet meteen in het haar trekken, waardoor het na het uitspoelen nog iets stroef  kan aanvoelen. Maar op den duur wordt het haar wel zachter en gladder. Dit komt omdat het haar zonder product built-up de natuurlijke producten veel beter op kan nemen. Je krijgt gezonder haar in plaats van een laagje (silicone) eromheen. Als klanten dit soort dingen niet weet, gaan ze misschien wel meer product gebruiken dan nodig is. Dat is zonde, want je hebt maar heel weinig product nodig.

Favorieten

De favorieten van Ellen

De 4 in 1 leave-in conditioner van Tabitha James Kraan is absoluut favoriet. Deze kun je als gewone conditioner, leave-in, styling cream of treatment voor je hoofdhuid gebruiken.

Een ander favoriet product is de gel van Marlie Bio. Dit is een verzorgende gel met jojoba olie. Je hebt maar een paar druppeltjes nodig om pluis tegen te gaan en zeker voor krullend haar is dit product superfijn. Ik gebruik het dagelijks.