Kapster Kim Trouerbach kiest voor een duurzame salon

Kim-trouerbach-02-1200x632

Kim: “Ik ben zelf iemand die veel last had van allergieën, mijn eerste jaar als kapster zat ik helemaal onder het eczeem. Daarom geloof ik dat hoe minder chemicaliën er in een product zitten, hoe beter dat voor je is. En niet alleen voor mensen, maar ook voor het milieu. Ik heb nu nergens last meer van, dus mij heeft dat echt geholpen. Er zijn altijd ingrediënten waar je ook in natuurlijke producten allergisch voor kunt zijn. Maar ik werk nu een jaar met plantkleuringen en ik heb nog nergens last van gehad. Het ruikt alleen anders, maar dat komt omdat er geen parfumstoffen in zitten. Ook voor vrouwen na een chemokuur zijn deze kleuringen veel milder. Ik heb ook chemische kleuringen die zo natuurlijk mogelijk zijn. Zodra je een kleuring moet mengen, zitten er chemische stoffen in, maar daar kun je dan wel weer het haar mee oplichten. Dat kan bij plantenkleuringen niet. Ik vraag de klant altijd of ze willen dat een kleur in in het haar hecht, of aan het haar. Daarom is goede voorlichting en kennis van zaken zo belangrijk. Dan pas kan de klant kiezen. Want het gaat mij uiteindelijk om die blije klant, daar doe ik het voor. Wat dat betreft heb ik de mooiste baan die er is; ik mag koffie leuten, ouwehoeren en tussendoor mooi haar maken.”

“Het lijken kleine dingen. Maar als we allemaal duurzamer zouden leven, maakt dat wel verschil”
Kleine voetafdruk

Verder probeer ik mijn ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. Zowel in de salon als privé. Zo heb ik het meeste meubilair voor de salon via marktplaats gevonden en koop ik alleen afbreekbare koffiecups. Het lijken kleine dingen, maar als we dat allemaal zouden doen, maakt het wel verschil. Deze manier van ondernemen past ook echt bij me. Ik heb in genoeg salons gewerkt, waar dat anders was. Ik was echt een job hopper. Maar dit past goed bij mijn gezonde levensstijl. Ik heb als ambulant kapster altijd een auto gehad natuurlijk, maar nu ik de salon heb kan de auto straks ook de deur uit. Thuis hergebruiken we ook alles wat we kunnen. Zowel mijn partner als ik houden van de natuur en we leven zo gezond mogelijk. We hebben een moestuin en eten dus regelmatig groente uit eigen tuin en ander eten we zoveel mogelijk biologisch. Ik denk dat mensen ook bewuster gaan leven omdat er steeds meer ziektes zijn.

BEWUST ZWANGER

Het duurde 5 jaar voordat ik zwanger werd. Uiteindelijk zijn we een ziekenhuistraject met alle bijbehorende chemicaliën ingegaan. Hierdoor ben ik heel kritisch geworden wat ik in mijn lijf stop. Aan de ene kant is het onze pech dat ik niet snel zwanger werd, aan de andere kant zie ik om me heen dat veel mensen ongezond leven. Deze periode heeft mij erg bewust gemaakt. Vorige week had ik nog een discussie met iemand over wel of geen biertje kunnen drinken als je zwanger bent. Als je bedenkt wat ik allemaal heb gedaan om zwanger te worden, dan vind ik die 0,1% alcohol nog steeds te veel. Een ander moet het zelf weten, maar ik denk dat het goed is om je bewust te zijn waarom je iets wel of niet doet.

Lees verder:

Comments

comments