Home Kapster Agnes Westerman over geluk
BEAUTIFUL PEOPLE

Kapster Agnes Westerman over geluk

Wat maakt nou echt gelukkig en wat betekent geluk eigenlijk voor je? Dat verschilt per persoon, maar wat we allemaal gemeen hebben, is dat we ons leven lang zullen streven naar geluk. Want is dat niet waarom we het allemaal doen?

Kappers zijn een van de gelukkigste beroepsgroepen die er bestaan. Misschien komt dat wel doordat geven ook gelukkig maakt. En kappers geven de hele dag. Hun doel is tenslotte om die klant met een BIG smile de salon uit te laten lopen! Ook komt het misschien doordat kappers nog echt persoonlijk contact hebben met mensen, gemiddeld brengt een klant meer dan 30 minuten in de stoel door en dat is uniek in deze tijd van steeds meer digitalisering.

Wij waren benieuwd naar deze 'happy hairdressers', misschien kunnen we nog wel wat van ze leren bij onze eigen zoektocht naar meer geluk. Dit is een nieuwe rubriek, elke keer vragen we een kapper naar geluk. We beginnen met Agnes Westerman. Agnes is Goldwell Global Master en werkt bij een kapsalon in Drenthe. Wat drijft haar en wat maakt haar gelukkig? Een persoonlijk verhaal.

Mooi van binnen & buiten

Ik vind het als kapper belangrijk dat je goed kijkt in wat voor soort fase iemand zit en daar probeer je rekening mee te houden. Maar als ik naar mezelf kijk dan kleed ik me ook prachtig als ik het podium op moet en zet ik mezelf neer als een sterke, krachtige vrouw. Maar als ik soms thuis ben, vind ik het heerlijk om in m’n ouwe kloffie, op m’n laarzen in de tuin te werken. Het is belangrijk dat je bij jezelf blijft en ook uitstraalt naar de buitenwereld hoe jij dat wilt. Want op het podium ben ik ook wie ik ben, maar dat is niet degene die mijn man ziet. Dan laat ik toch meer zien wie ik écht vanbinnen ben. Dat straal ik ook uit als ik niet aan het werk ben. Voor klanten geldt dat ook. Als ze een gala hebben of een bruiloft, dan willen ze op hun mooist zijn. Maar als iemand een keer in de 6 weken komt voor kleuren en knippen, dan is het belangrijk dat je iets uitkiest voor het dagelijks leven. Je moet eigenlijk aan de buitenkant laten zien wie je vanbinnen bent. Haar moet nooit te gekunsteld zijn, dan voelt het haar meer als een pruik die ze ophebben. Maar als kapper zie je wel vaak of een klant gelukkig is met het resultaat.

Vooral bij jonge meisjes zie je veel onzekerheid. Ze zien er allemaal hetzelfde uit; een skinny jeans met sneakers en kijken voortdurend naar anderen of naar social media. Je kunt wel merken dat die generatie het heel lastig vindt om zich voor te doen hoe ze zijn. Ze zijn vaak bang om anders te zijn. Ik vind het altijd leuk om dat soort meiden advies te geven en dat doe ik dan heel vrijblijvend.

Kapper of coach?

Beiden. Ik ben kapper omdat ik technisch ben aangelegd, maar doordat ik andere kappers train ben ik ook coach. En als ik mijn klanten advies geef, ben ik ook een soort beauty coach. Je moest als kapper natuurlijk wel vakkundig getraind zijn, maar het advies geven is niet iets dat je op school leert. Dat moet je echt vanuit jezelf zien, voelen en proberen. Door mijn ervaring, kan ik klanten inmiddels ook goed lezen. Ik zal nooit een grote verandering zomaar bij een klant doen die in een slechte periode zit, al vraagt ze er zelf om. Die fout heb ikzelf weleens gemaakt en ik weet daarom hoeveel spijt een klant achteraf kan hebben. Vaak zeg ik ook dat het nu niet de tijd is om zoiets te doen. Want bij een drastische verandering na een verdrietige periode, loop je het gevaar een masker te creëren als je totaal iets anders gaat doen waar je later misschien spijt van krijgt. Je moet altijd altijd bij jezelf blijven en wij moeten klanten voor zulk soort stappen ook behoeden. Op gegeven moment bouw je echt een band met je klanten op en dat vind ik ook het mooie van ons vak.

Geld of geluk?

Ik ga 100% voor geluk, absoluut! Geld is nooit mijn drijfveer geweest en nog steeds niet. Als ik voor Goldwell werk, doe ik ook dingen voor niks en dat vind ik prima. Ik help hun graag en zij helpen mij weer. Ik vind het mooi om elkaar te helpen. Het gaat erom dat ik mezelf wil ontwikkelen, ik wil nieuwe dingen leren. Ik ben echt een gever in plaats van een nemer. Geld is natuurlijk mooi als het er is, maar meer dan dat is niet nodig. Als je het echt alleen om het geld doet, hou je het nooit lang vol. Het moet echt vanuit je hart komen, je moet er gelukkig van worden.

Ik geef mijn geld liever aan mensen die daar weer gelukkig van worden.

Wat maakt jou gelukkig?

Andere mensen helpen maakt me gelukkig. Ik geef mijn geld liever aan mensen die daar weer gelukkig van worden. Geven helpt mij enorm, dat heeft mij heel ver gebracht. Want mensen helpen jou dan ook graag, dat is heel bijzonder. Ik merk dat ook bij Goldwell. Zij zien dan dat ik echt passie heb voor mijn vak en daardoor doen ze ook weer dingen voor mij. Maar met vrienden is dat ook zo en zo ben ik ook grootgebracht. Mijn moeder deed het ook altijd zo.

Een goede balans vinden tussen werk en thuis geeft mij ook een geluksgevoel. Mijn sterrenbeeld is kreeft en die zijn nu eenmaal heel huiselijk en willen graag mensen pleasen. Als ik een feestje geef bijvoorbeeld, wil ik het voor andere mensen goed doen, niet eens zozeer voor mezelf. In mijn tuintje werken, thuis zijn met mijn man en mijn dochter maakt me ook heel erg gelukkig, net zoals ik op het podium ergens in het buitenland kan genieten. Ik word juist gelukkig van deze mix. Ik heb natuurlijk ook heel veel geluk met mijn man die mij altijd steunt en voor onze dochter zorgt als ik op reis ben.

Ik kan wel weer goed dingen afkappen die mij niet gelukkig maken. Dat geldt ook voor mensen met wie ik omga. Als iemand mij een slechte energie geeft, dan kan ik een einde maken aan zo’n contact. Ik heb daar bovendien ook geen tijd voor. Ik kan echt voor mezelf kiezen en dat kan ook inhouden dat ik een keer niet mee ga naar een verjaardag omdat ik moe ben. Maar ik blijf wel trouw aan mezelf en ik denk dat je daar het gelukkigst van word. Natuurlijk kan ik wel wat voor een ander doen, als mijn man bijvoorbeeld vraagt of ik meega. Maar ik heb zeker vriendschappen achter me gelaten toen die niet goed meer voelden.

Hoe geef je geluk door?

Ik denk dat jongeren tegenwoordig het heel lastig vinden om te communiceren. Alles gaat via internet en WhatsApp. Het gaat allemaal van ‘kijk eens hoe mooi ik ben’ en ‘kijk eens wat een leuk leven ik heb’. Er wordt alleen maar geluk rondgebazuind en als je ze dan echt aanspreekt dan zijn ze helemaal niet zo gelukkig of vinden ze het lastig om mensen onder ogen te komen. Ik merk dat in de zaak ook, jongeren lijken bang om iemand te bellen. Ze kijken alleen maar of iemand reageert via de app. Het contact met andere mensen wordt een probleem en ik denk wel dat als je ons beroep hoog wilt houden, dat aspect juist heel belangrijk is. Mensen komen niet alleen maar voor je vakkennis, maar juist voor de hele beleving. Ze willen je passie voelen, een goed advies en het persoonlijk contact opbouwen. Dat zie ik echt als een uitdaging voor scholen en leerbedrijven. Daarom heeft de jonge generatie minder klantenbinding en dat komt voornamelijk door gebrekkige communicatie.

Nog tijd voor ontspanning?

Ik kook heel graag en werk heel graag in mijn tuin. Ik woon hier natuurlijk op het platteland en ben heel graag in de natuur. Als ik dan ’s morgens hardloop met al die natuur om me heen, daar kan ik enorm van genieten. De douw over de landerijen, muziek in m’n oren, prachtig! Daar word ik rustig van, dan ben ik echt thuis. Muziek is ook wel een beetje mijn passie. Ik kan lang achter de computer zitten, op zoek naar nieuwe muziek. Bij muziek kan ik me echt ontspannen en daarom heb ik meestal muziek opstaan.

Foto Agnes: Caroline Westdijk

Tesswithlotte + Kerasilk: Dromerige bruiden met een twist