Home KAPSEL VAN DE WEEK by Hans Beers
Get the look

KAPSEL VAN DE WEEK by Hans Beers

Elke week delen kappers een foto van een kapsel waar ze trots op zijn en vertellen erover. Deze week is de beurt aan kapper Hans Beers van kapsalon Invitation Hair in Amsterdam. 

Voor welke gelegenheid heb je dit kapsel gemaakt? Het meisje op de foto, Wulan is gewoon een klant van me. Maar ze is wel in voor aparte kapsels. Ik had wel eens eerder een Rihanna-achtig kapsel bij haar gemaakt en toen ze een jaar geleden weer lang haar had gaf ze aan wel een extreme undercut te willen. Onlangs zette ik een Eva Simons-achtig fotootje op m’n facebook met de vraag bij wie ik dat eens zou mogen maken en toen reageerde zij meteen.

Wat maakt deze creatie voor jou zo bijzonder? Het is een behoorlijk extreem kapsel, maar wel heel trendy. Denk aan Rihanna, Eva Simons, Emili Sandé, dat soort trendsettende artiesten. Om dit bij een klant te knippen op zo’n manier dat het in het dagelijks leven draagbaar is, is een hele uitdaging. Wulan heeft er wel een heel mooi koppie voor, ze houdt van deze stijl en het past bij haar.

Waar werk je en hoe lang ben je al kapper? Ik heb mijn eigen salon, Invitation Hair in Amsterdam. Mijn verhaal is niet alledaags: ik ben pas acht jaar geleden kapper geworden, nadat ik meer dan 20 jaar in het muziekwereldje had gewerkt. Maar ik knipte al vanaf mijn studententijd en het fascineerde me altijd. Ik vind het heerlijk om met m’n handen iets te creëren. Ik heb diverse opleidingen gedaan en ga bijvoorbeeld elk jaar een week naar Londen, de Sassoon Academy, the place to be.

Welk haar maakt je blij? Ik houd van mooie coupes knippen in de Sassoon-stijl. Dat zijn strakke, duidelijke lijnen en creatief, want geen kapsel is hetzelfde. Uitgangspunt is de ‘natural fall’, dan zit het altijd goed. Vervolgens knip ik het zo dat je het haar heel gemakkelijk weer ‘rommelig’ kan maken met een beetje wax of zo. Lekker nonchalant, tikkeltje uitdagend, beetje brutaal.

Bij welke kapsels gaan je handen jeuken? Oef, als ik op straat loop zou ik sommige mensen wel geld toe willen geven om bij mij op de stoel te gaan zitten. Coupes die helemaal verwaarloosd of uit de tijd zijn (bv. jaren ’80-haar…). In Spanje of Italië kan ik echt genieten van de kapsels die ik op straat zie. En eigenlijk vind ik het ook een beetje saai dat zo veel meisjes allemaal dat lange haar hebben, hooguit met laagjes en een schuine lok. Probeer eens iets eigens te doen, onderscheid je van de massa, durf eens een heel klein beetje op te vallen.

Waar kijk je naar als je iemand een nieuw kapsel geeft? Ik neem altijd veel tijd voor een adviesgesprek. Ik kijk uiteraard naar de gezichtsvorm en de structuur van het haar, maar ook naar de rest. Ik wil weten wat voor persoon er op m’n stoel zit: klassiek, modern, sportief, modieus. Wat voor werk doet ze, wat voor interesses heeft ze. Ondertussen kijk ik naar de schoenen van de klant. Gek genoeg is leeftijd niet eens het belangrijkst.


Fotograaf: Hans Beers | Visagist: Shirley Bollegraf

Hoe maak je dit kapsel? Bij dit kapsel is de kniptechniek erg belangrijk. Je ziet elk haartje, je kunt je geen foutje permitteren. Nadat de coupe er in zat ben ik het middengedeelte gaan bleachen (niet bij de aanzet) en met drie kleuren rood gaan inkleuren. Styling: stevige mousse, droogföhnen, met een grove krultang en extra haarlak de lokken omhoog zetten, uitkammen, beetje touperen en er een vorm in maken. Het is even een klusje, maar dan heb je ook wat. De foto van dit kapsel is begin dit jaar door de Amerikaanse kapperssite BehindTheChair.com als ‘Pic of the Day’ rond gemaild naar niet minder dan 500.000 kappers over de hele wereld!

Ben je kapper en is er ook een kapsel waar je trots op bent en over wilt vertellen? Stuur een mail naar [email protected] o.v.v. 'Kapsel van de week'. Wie weet staat jouw kapsel straks in deze rubriek!