Home Jani hoopt op een wereld waarin mensen hand in hand gaan
BEAUTIFUL PEOPLE

Jani hoopt op een wereld waarin mensen hand in hand gaan

Als haarstylist stond hij al op vele podia, vooral als Davines Artistic Ambassador NL & International Master Trainer. Daarnaast had hij tot vorig jaar een eigen salon in Alkmaar. Maar Jani Beemster besloot het roer om te gooien. Hij verkocht zijn salon en heeft nu een sabbatical om erachter te komen hoe hij verder wil. Wij spraken hem over zijn plannen en zijn kijk op de wereld om zich heen.

Interview Jani Beemster
Jani heeft zijn salon verkocht en gaat zijn werk anders aanpakken

Schoonheid

Als je het toespitst op ons vakgebied, kan ik schoonheid zien in het haar en de vormen van een vrouw, hoe ze zich beweegt. Als je dat kunt benadrukken met een prachtig kapsel en mooie kleding, is dat geweldig! Maar ik kan ook schoonheid zien in de gracieuze beweging van een voetballer die een doelpunt maakt. En schoonheid staat voor kunst, dans, muziek en niet te vergeten de natuur. Het is de balans en het bewustzijn van de schoonheid om je heen. Met de nadruk het bewust-zijn.

Ik geloof ook echt dat schoonheid vanbinnen komt. Het is een wisselwerking. Als je haar niet zit, voel je je niet goed en als je je niet goed voelt, zit je haar niet. Schoonheid is een weerspiegeling van de ziel en hoe je in balans bent met die ziel.

Schoonheid is een weerspiegeling van de ziel.

Balans tussen innerlijk en uiterlijk

Ik probeer zo dicht mogelijk bij mezelf te blijven en daarom wil ik zoveel mogelijk ballast lozen. Dat is niet altijd makkelijk, zeker in deze tijd van social media. Ik probeer daar ook wel van weg te blijven. We leven in een wereld dat iedereen ‘meer, meer en meer’ wil. Ik zie dat anders en geloof juist in ‘less is better’. Dat is wel mijn levensmotto, want als je praat over duurzaamheid en wat goed is voor het milieu, dan is minderen echt beter. We leven momenteel op ongeveer 2 planeten, terwijl we er maar één hebben. Ik kan heel goed met mezelf zijn en als ik achter mijn piano zit of ga tennissen, kom ik echt tot rust. Ik durf wel te beweren dat ik mijzelf goed ken en daardoor voel ik me ook in balans. Ik zie dat ook als de uitdaging; om bij je echte gevoel te komen, je zgn. ‘inner core’. Daar komt alles vandaan, schaamte, onzekerheid, seksualiteit … ik probeer altijd uit te gaan van mijn eigen kracht en me niet met anderen te vergelijken.

Ik inspireer graag kappers, van jong tot oud.

Keerpunt in je leven

Een aantal jaar geleden had ik al besloten om mijn salon nog maar 3 dagen per week te openen. In die periode ben ik heel goed bij mezelf te rade gegaan waar ik nou echt blij van word. Ik kwam er achter dat dit niet meer het geval is als ik dagelijks achter die stoel ga staan. Ook lichamelijk eist dat zijn tol na 35 jaar. Waar ben ik nou echt goed in en wat vind ik leuk om te doen? Daar ben ik nu over aan het nadenken.

Ik ben erachter gekomen dat ik graag mensen inspireer, met name kappers. En de psyche achter ons vak vind ik heel interessant. Daarom heb ik mijn salon verkocht en gun ik mezelf nu een jaar om echt uit te zoeken wat ik wil gaan doen. Ik vind dit een heerlijke periode en heb nog geen moment spijt gehad! Ik zit lekker in mijn vel, ervaar geen stress en vertrouw erop dat nieuwe deuren zich gaan openen. Ik hoef zelf niet zo nodig nog allerlei technische handelingen te doen, ik vertel het verhaal liever. Wel ben ik van plan om haarcollecties te blijven maken, omdat ik daar veel energie uit haal.

Levensdoel

Of ik geloof dat we hier met een reden zijn? Dat moet haast wel, wat heeft het anders voor zin? Ik hoop het in ieder geval wel. Misschien zijn we het ons niet allemaal bewust, maar ik geloof echt dat we hier op deze planeet zijn om ons steentje bij te dragen. Anderen inspireren, maar ook mijzelf, zie ik als mijn levensmissie. Het gaat erom dat je heel lief, maar tegelijkertijd ook streng voor jezelf kunt zijn. Het is fijn om ’s ochtends op te staan en een doel voor ogen te hebben, daar word ik gelukkig van. Ik probeer niets vanzelfsprekend te vinden. Soms is het ook heerlijk om niets te doen, maar dan moet je jezelf wel die ruimte geven. En af en toe moet je ook dingen doen die minder leuk zijn, zodat je daarna weer de dingen kunt doen die wel bij je passen. Het leven bestaat uit contradictie, maar dat maakt het ook zo mooi en interessant.

Trouw zijn aan jezelf

Ik probeer mezelf steeds opnieuw uit te vinden. Trouw blijven aan jezelf, maar ik geloof wel dat je meerdere ‘zelven’ in je hebt. Ieder mens heeft veel facetten in zich, alleen bij sommige luikjes ben je nog niet geweest. Soms kom je daar helemaal nooit tijdens je leven, maar dat heeft er ook mee te maken of je voldoende bij jezelf te rade gaat. Het gesprek met jezelf aangaan vind ik heel belangrijk en ook dat je je authenticiteit bewaart. Het is prachtig om door mensen geïnspireerd te raken, maar je moet er wel op letten dat je er ook een eigen draai aan geeft. Nooit klakkeloos iets overnemen of aannemen, maar je eigen stijl of mening vormen. Vragen durven stellen, aan anderen, maar ook aan jezelf. Juist nu, want het lijkt alsof de voors en tegens bij bepaalde onderwerpen steeds extremer worden.

Collectie voor de Coiffure Award 2021

Imagine …

Ik hoop op harmonie en als ik mag dromen, is dat over een wereld waarin mensen hand in hand gaan. Met elkaar, maar ook met deze aarde. Alles wat je kunt dromen, kan gebeuren. Ook hoop ik op meer bewustwording. Gelukkig zie je dat steeds meer mensen bewuster leven, je echt een stroming ontstaan. Dat maakt me blij. Ik ben van nature optimist en omring me het liefst met positieve geesten. Daarom zie ik de toekomst heel positief in.

Favorieten van Jani: BOEK Ten principles of good design, Dieter Rams MUZIEK If I can dream, Elvis Presley PRODUCT shampoo bars - duurzaam en innovatief REIS naar Memphis (USA) met vrienden - de bakermat van de Blues FIJNE PLEK thuis - mijn huis is mijn klooster