Home Is inclusief het nieuwe normaal?
BEWUSTWORDING

Is inclusief het nieuwe normaal?

Je zou zeggen dat het niet meer dan normaal is dat iedereen zichzelf mag zijn en ook zo kan worden geaccepteerd. Maar helaas ondervinden nog vele mensen dagelijks - óók in Nederland - dat dit helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Wij besteden hier deze maand aandacht aan, ons thema is ALL-INCLUSIVE en hiermee willen we juist onze verschillen omarmen.

Inclusiviteit gaat over onderlinge verbondenheid.

Mensen uitsluiten is verschrikkelijk en niemand zou dat moeten willen. Wie zijn wij om in te vullen hoe een ander moet leven of eruit moet zien? Je kunt vast nog wel die keer herinneren dat je niet werd uitgenodigd voor een partijtje of als laatste bleef zitten als de teams verdeeld werden tijdens schoolgym. Zo'n gevoel gun je niemand toch? Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor inclusiviteit en hopelijk worden mensen toleranter naarmate ze vaker worden geconfronteerd met diversiteit in de media.

Verbondenheid

Inclusiviteit gaat over onderlinge verbondenheid. We delen allemaal dezelfde planeet en daarop iedereen een eigen plekje gunnen. Je kunt het een niet los zien van het ander. De corona-crisis heeft recent weer uitgewezen hoe we allemaal verbonden zijn. Een virus kent geen landsgrenzen of discrimineert niet naar huidskleur of geaardheid. Als het in een ander land code rood is, gaat ons dat ook aan. Door je verbonden met elkaar te voelen en de ander te zien als jezelf, kun je je focussen op de dingen die je herkent. Dat schept meer een gevoel van verbondenheid dan dat je alleen kijkt naar de verschillen.

Gelijkwaardigheid

Inclusiviteit staat ook voor gelijkwaardigheid. Het erkennen dat ieder mens gelijkwaardig is en de een niet beter is dan de ander. Zodra je de ander als een gelijkwaardig individu ziet, ga je niet zo snel oordelen. Een oordeel over iemand hebben is meestal een blijk van afkeuring of een uiting van jezelf minder voelen dan de ander. Maar niets is minder waar en het leven is zoveel mooier en vrijer als je de ander als gelijkwaardig kunt beschouwen!

Iedereen erbij betrekken

Inclusiviteit houdt ook in dat je anderen erbij wilt betrekken en zeker niet wilt uitsluiten. In de mode- en beautyindustrie betekent dat modellen van alle achtergronden, leeftijden en geaardheid zichtbaar zouden moeten zijn. Gelukkig is dit steeds vaker het geval, zoals je bij onderstaande grote merken kunt zien. Gucci en Burberry hebben nu zelfs speciale 'inclusion officers', die opletten of hier op de juiste wijze aandacht aan wordt besteed.

Tenslotte ...

'Beauty for all' was een van de belangrijkste trends in de beautyindustrie voor 2021. Dat gaat verder dan huidskleur of de grens tussen man en vrouw. Maar dat betekent ook extra aandacht voor allerlei haar- en huidproblemen. Die moeten normaal besproken kunnen worden en het is dan aan de beautyindustrie om daar oplossingen voor te ontwikkelen. Bij haarproducten zie je steeds meer aandacht voor hoofdhuidproblemen en ook bij huidverzorgingsmerken is gelukkig steeds meer verkrijgbaar voor allerlei huidaandoeningen. Niet om te verdoezelen, maar om te helpen voorkomen. Hiermee wordt ook de rol voor de schoonheidsspecialist en de kapper belangrijker, zij zijn tenslotte degenen die een probleem vaak als eerste opmerken. Daarom is het zeker slim om altijd naar een salon te gaan voor je kostbare haar en huid.

Inclusieve foto's waar je blij van wordt!

Imagine ... een wereld waarin iedereen mag meedoen en een eigen plek kan innemen. Hoe mooi zou dat zijn! De eerste stappen worden gelukkig al gezet naar een all-inclusive world!

Kijk ook: een fotoalbum waarin iedereen welkom is!