Home Interview met Paula Begoun
De expert

Interview met Paula Begoun

Afgelopen week ontmoette ik Paula Begoun in het Amstel Hotel in Amsterdam. Paula is al jaren een grote inspiratiebron. Ze heeft in haar leven duizenden producten geanalyseerd en getest. In haar verslagen schrijft ze onverbloemd wat haar mening is. Ook heeft ze haar eigen cosmeticalijn, Paula’s Choice ontwikkeld. Een eerlijke stem die het opneemt voor de consument is niet iets dat je vaak hoort in cosmeticaland en dat maakt Paula dan ook zo uniek.

Ik keek er enorm naar uit haar te ontmoeten. Ze is heel innemend en bevlogen. Haar primaire interesse is huidverzorging, ‘rocket science’ noemt ze dat. Maar ik was vooral benieuwd naar haar mening over haarverzorging, wat zijn de feiten en de fabels. “Haar is dood, waardoor het onmogelijk is te repareren. Je kunt misschien een product gebruiken dat voelt alsof je haar is hersteld. Maar eenmaal beschadigd, is er niets meer aan te doen, behalve het af te laten knippen.” Vrouwen zijn zelf  ook schuldig aan het in stand houden van fabels. “Vrouwen willen iets geloven, ze willen niet erkennen dat je sommige dingen moet accepteren. De waarheid is meestal teleurstellend.”

Wat kun je wel doen om beschadiging tegen te gaan?

“Probeer zo min mogelijk aan je haar te zitten, het te borstelen of  te föhnen. Wees voorzichtig met je haar en draag een shawl of hoed als je de zon in gaat. Dan bescherm je meteen je haarkleur.” Paula is sowieso geen voorstander van zon voor huid of haar. UV bescherming voor je haar vindt ze onzin. “Je kunt je hoofdhuid beschermen maar niet je haar. Bij al die producten met UV filters, zeggen ze niet hoe hoog dat filter is. Bovendien bestaat er geen SPF voor je haar. Het enige dat kan helpen is een beschermingsspray maar die moet je dan wel zo royaal opbrengen dat het je kapsel verpest.”

Waarom maar twee haarverzorgingsproducten van Paula’s Choice?

“Ik kan niet concurreren met de bestaande producten en er zijn (bijna) geen slechte haarproducten. De meeste producten lijken qua formulering erg op elkaar. Ik ontwikkel alleen producten als ik het beter en goedkoper kan maken. Voor haarproducten lukt me dat niet. Ik heb alleen een shampoo en conditioner gemaakt voor mensen die allergisch zijn. Er zitten namelijk geen geurstoffen in en dat is vrij uniek voor haarproducten.”

Koop de beste borstel, stijltang of föhn die je kunt betalen en vraag je kapper om advies!

Goedkoop duurkoop?

Paula gelooft niet in dure haarproducten. Zelf let ze goed op de gebruikte ingrediënten. Volgens haar zit het kwaliteitsverschil voornamelijk in marketing en de verpakking. Wel raadt ze iedereen aan naar de beste kapper te gaan die je kunt vinden omdat goed knippen en verven heel belangrijk zijn. Ook adviseert ze om niet te bezuinigen op styling tools. “Koop de beste borstel, stijltang of föhn die je kunt betalen en vraag je kapper om advies!”

Siliconen, ja of nee?

Paula vindt het onterecht dat silicone een slechte naam heeft. Het is trouwens geen ingrediënt, legt ze uit, maar een categorie, net zoals anti-oxidanten. Daarom zul je nooit ‘silicone’ bij de ingrediëntenlijst zien staan. Volgens haar is er bijna geen product te vinden dat geen silicone bevat. Ook is er geen wetenschappelijk bewijs dat deze toevoeging nadelig voor je haar zou zijn. “Het maakt je haar zacht en glanzend.”

Natuurlijk beter?

“Er zijn goede en slechte ingrediënten, ook natuurlijke.” Ze noemt lavendel, rozemarijn en menthol; als voorbeelden van natuurlijke toevoegingen die juist irritaties kunnen veroorzaken. “Ook zijn natuurlijke stoffen vaak minder stabiel zijn dan de synthetische versie van diezelfde stof.”

Keratinebehandelingen

“Nagels bestaan uit keratine. Ik geloof niet dat verpulverde nagels, toegevoegd aan je haar voor veel verbetering zal zorgen.” Ze heeft zelf ook zo’n behandeling laten doen maar ze beschouwt het nog steeds als een chemische behandeling. Zoals je vroeger de Japanse treatments had, heb je nu de keratinebehandelingen. Als een behandeling je haarstructuur verandert, moet er volgens haar iets anders in hebben gezeten dan alleen keratine.
3216_large
Natuurlijk willen we allemaal geloven dat wonderen bestaan en dat een product je droge, beschadigde haren kan repareren. Ikzelf heb ook veel producten geprobeerd en ik denk dat er zeker sprake is van kwaliteitsverschil. Ook koop ik zelf liever een salonproduct dat lekker ruikt en mooi in mijn badkamer staat, dan een goedkoop flesje bij de drogist. En ik vind mijn haar er echt beter uitzien na mijn keratinebehandeling.
Maar ik denk ook dat sommige beloftes veel te ver gaan en dat de arme consument daar de dupe van is. Als je onzeker bent over je haar of je huid, ben je kwetsbaar en geneigd alles te geloven. Daarom vind ik het goed dat iemand als Paula het lef heeft daar soms keihard tegenin te gaan. WieWatHaar gaat de komende weken extra aandacht besteden aan Paula en de kennis die ze deelt in haar boeken dus hou de site in de gaten!
Meer informatie: www.paulaschoice.nl