Home Interview met barber Joucke Modderkolk - 3e prijs Barbershop Award 2017
Events & Awards

Interview met barber Joucke Modderkolk - 3e prijs Barbershop Award 2017

Op 25 juni is Joucke's Barbershop uit Doetinchem derde geworden bij de BSL People's Choice Barbershop Award - powered by Wahl. Wie is Joucke en waarom heeft hij gekozen voor het barbiersvak? Wij vroegen het hem!

HET BEGIN

Ik ben op m'n 14e begonnen met vrienden knippen. Tondeuse gekocht en gewoon wat gaan doen, mooie dingen, lelijke dingen, maar nog niet echt vakgericht. Mijn opa vond het leuk om als hobby mensen te scheren en dat vond ik ook leuk om te zien als klein kind. Op m'n 16e ben ik de kappersopleiding gaan doen. Daarna heb ik gewerkt in een gemengde salon maar dat vond ik wat te degelijk. Op m'n 19e heb ik m'n stoute schoenen aangetrokken en ben naar New York gegaan en daar heb ik 8 maanden bij een barbershop gewerkt. Eenmaal terug in Nederland ben ik bij Jan Heideman in Haarlem in de leer gegaan en heb ik nog bij een paar barbershops gewerkt en toen ben ik voor mezelf begonnen in Doetinchem. Daar kom ik vandaan. Inmiddels ben ik al 13 jaar met het vak bezig.

DE BARBERSHOP

Bij een gemengde salon zitten vrouwen in de kleur en effe tussendoor wordt een man dan geknipt. Dat vind ik echt slecht. Ik vind knippen het leukst en daarom ben ik mannen gaan knippen.

JOUCKE'S BARBERSHOP

We maken het gezellig en laagdrempelig, iedereen is welkom. We hebben altijd wat lekkers, iets te drinken. Er wordt lekker geouwehoerd, maar we leveren wel goed vakwerk. We doen ons werk echt met plezier. We zijn momenteel met 5 man. Het is wel lastig om goede mensen te vinden, vooral als je gepassioneerde mensen zoekt. Voor mij is het echt mijn leven. Old school was voor mij een logische keuze, ik ben helemaal wild van die retro Amerikaanse stijl, van jaren 30 tot eind jaren 60. Dus dit is echt helemaal mijn ding. Dit heb ik echt van m'n vader.

We organiseren ook wel events of doen dingen voor het goede doel. Muziek, BBQ. We maken er graag een feestje van!

SUCCESFACTOR

joucke-06

Ik blijf mezelf. Ik wil natuurlijk een boterham verdienen, maar verder wil ik het gewoon leuk hebben en mijn werk met passie doen. De barbershop is echt een plek waar klanten graag komen en het gezellig hebben en dat spreekt aan. Een goede sfeer is erg belangrijk voor me.

DE AWARD

Voor mij betekende dit een hele grote waardering . Ik heb best een lastige tijd achter de rug mar ben gewoon doorgegaan. Heb ontiegelijk veel uur in die shop gestopt en dan is het mooi als je klanten dat zo waarderen en je deze onderscheiding krijgt. Dat doet me heel veel, dat geeft echt een positieve boost. Ik heb nu echt het idee dat het allemaal wel gaat lukken en dat geeft positieve energie om door te gaan.

We zijn op de radio geweest, hebben in de regionale krant gestaan en veel waardering van klanten gekregen. Daar komen ook nieuwe klanten op af, dat merken we nu al.

LOYALITEIT

joucke-03

We doen veel voor onze klanten en geven ze een echte ervaring. We werken wenkbrauwen bij, lekker luchtje op. Klanten gaan helemaal tiptop de deur uit! We denken echt aan de klant en dat wordt gewaardeerd. Daarom hebben klanten het ook voor ons over om een review achter te laten, een foto te posten. Het gaat om geven en nemen en als je veel geeft, krijg je ook veel terug. We zijn ook heel persoonlijk en denken niet te zakelijk. Dan creëer je een band. Wij gaan echt vriendschappelijk met onze klanten om.

NEDERLANDSE MAN

In New York of Zuid-Europa gaan mannen niet naar de kapper, maar gaan naar een barbershop. Mannen hier zijn veel traditioneler en gaan meestal voor old school styles. In Amerika zie je dat ook wel, maar daar heb je ook een grote afro scene, zie je veel hiphop kapsels. Daar zie je echt een mix. Ik denk wel dat dit ook hier komt en wil dat zelf ook gaan doen.

In New York of Zuid-Europa gaan mannen niet naar de kapper, maar gaan naar een barbershop

GRAAG IN DE STOEL

joucke-04

Dat maakt me eigenlijk niet uit. Als het maar een leuk persoon is die waardering heeft voor wat je doet. Het interesseert me geen reet of iemand bekend is of niet. Iedereen kan achter in de rij aansluiten. Je ziet wel sommige mannen met van dat viezige lange haar, zoals bijvoorbeeld een Johan Derksen. Dan jeuken mijn handen wel om hem een opfrisbeurt te geven.

OP REIS

Ik zou graag naar Zuid-Amerika willen gaan. Ben al in Cuba en Mexico geweest. Maar ook zou ik graag eens naar de West Coast van Amerika willen en dat combineren met Canada.

PLANNEN

Ik wil wel nieuwe dingen gaan proberen qua kapsels en me meer op vakgebied ontwikkelen. Ook wil ik een productlijn ontwikkelen. Ik heb daar hele vaste ideeën over en ben best een Pietje precies. Verder wil ik het niveau hooghouden. En wie weet vertrek ik nog een keer naar het buitenland om mijn vleugels uit te slaan ... De shop hier wil ik dan wel draaiende houden, maar ik weet dat zo'n buitenlandse ervaring je heel veel kan brengen.