Home INTERVIEW HAARKUNSTENAAR Maurice den Exter
Stylist

INTERVIEW HAARKUNSTENAAR Maurice den Exter

Serie interviews met het toptalent van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega. Maurice den Exter is ondernemer pur sang en heeft 4 kapsalons in Noord-Brabant. Daarnaast is hij Creative Director bij Farouk.

Haarkunstenaar-maurice-den-exterWaarom kapper

Eigenlijk wilde ik eerst helemaal geen kapper worden! Mijn opa en vader waren ook kapper, maar ik wilde iets anders en ben de koksschool gaan doen. Toch moest ik op gegeven moment wel toegeven dat kapper me stiekem veel leuker leek. Toen ben ik de Kappersacademie in Rotterdam gaan doen. Net nadat ik klaar was nam ik op mijn 21e al de zaak van mijn vader in Made over, omdat hij ziek was. Al snel opende ik meer vestigingen. Ik heb me altijd erg gericht op ondernemerschap en investeer veel in educatie. We hebben iedere week training. Ik vergelijk een salon weleens met een voetbalveld. Dat is je speelveld. Je wilt binnen de lijnen blijven, maar er moet ook ruimte blijven om te spelen.

Wat vind je leuk aan dit vak?

De diversiteit van het vak en gesprekken met klanten. Wij vragen altijd naar de passie van de klant en dan ontstaan de leukste gesprekken. Geen dag is hetzelfde, dat komt ook doordat ik veel reis. Ik ben Creative Director voor Farouk en geef shows over de hele wereld. Ook geeft het mij voldoening om mijn medewerkers te zien groeien.

`Maurice den Exter">Ik zie de salon als een voetbalveld; je wilt binnen de lijnen blijven maar ook ruimte hebben om te spelen.`

Maurice - hair-02

Hoe ziet jouw werkweek eruit?

Ik sta 2,5 dag in de salon en ernaast ben ik druk met het managen van mijn winkels. Mijn vrouw Vivienne is manager van de winkels en ik help haar waar nodig. En ik ben natuurlijk veel op reis, wel zeker een keer per maand.

Hoogtepunt uit je carrière?

Ik kan niet één ding opnoemen. Ik ben er trots op dat ik 13 keer ben genomineerd voor de Coiffure Award en 4 keer heb gewonnen. Op gegeven moment besloot ik mee te doen omdat ik benieuwd was waar ik stond t.o.v. andere kappers. Verder ben ik er trots op dat ik voor Farouk mag werken, dat de salons goed draaien en dat ik zo’n fijn team heb!Lees ook:

INTERVIEW JOOST MULLEMAN

INTERVIEW MANDY BERGER

Maurice-hair-01

Aanpak bij een nieuwe klant

Zoals ik al zei, vragen wij de klant altijd naar zijn of haar passie. Als je dat vraagt, krijg je namelijk heel veel informatie over die persoon. Wij vragen niet wat de klant wil. Natuurlijk luisteren we wel naar hun wensen, maar wij vinden dat wij als professionals zelf met een advies moeten komen. We kijken goed naar de identiteit en de gezichtsvorm van de klant. Meestal zijn klanten heel blij met het resultaat.

Waarom komen klanten terug?

Ze krijgen veel persoonlijke aandacht, goed advies en we werken met gemotiveerde mensen. Ook de hele belevenis in de salon spreekt ze aan; van de koffie tot een fijn gesprek.

Welk soort kapsel spreekt je aan?

Ik kan niet echt voor een bepaalde stijl kiezen, het gaat om het samenspel. Maar een mooie strakke bob blijf ik technisch interessant vinden.

Voor welke fashionshow zou je het haar willen doen?

Victor & Rolf omdat ze out of the box denken en altijd met nieuwe ideeën komen.

Favoriet haarproduct

Ik blijf de Biosilk een fantastisch product vinden. Je merkt echt verschil, de geur is fijn en het verzwaart het haar absoluut niet. Echt een topper!

Van wie zou je het haar willen doen?

Donald Trump! Mijn handen jeuken al als ik die man zie, ik zou er een natuurlijke coupe van maken.

Nederlandse vrouwen ...

Ik zie soms vrouwen die zich er wel heel makkelijk vanaf maken en af en toe klopt een kleur niet. Maar over het algemeen vind ik juist dat je in Nederland kunt zien dat het niveau van de kappers hoog ligt. Dat valt echt op als ik op reis ben, daar volgen ze de trends meestal een stuk minder dan hier.

Nog een keer werken met …

Antonio Mascolo en Trevor Sorbie zijn echt mijn helden. Daar zou ik graag een leuke show mee willen doen!

Inspirerende stad …

Stockholm, ze noemen die stad niet voor niets het Venetië van het Noorden. Je ziet daar zulke mooie fashion en kapsels. Vrouwen zien er daar op & top uit!

Bovenaan je bucket list …

Ik hoop zoveel mogelijk mensen te mogen inspireren en opleiden, want we hebben het mooiste vak van de wereld! Psychisch kan het wel zwaar zijn. Je komt als kapper heel dichtbij omdat je aan iemands hoofd zit. Daardoor vertellen mensen je ook meer en dat kan weleens heftig zijn. Ik wil me blijven richten op mijn winkels en trainingen, ik ben nog lang niet klaar!

Het stokje gaat naar …

Richard Jordan van Jordan Kappers uit Leeuwarden omdat ik heel graag met hem samenwerk en hij daarnaast een goede vriend is.

Lees ook:

INTERVIEW JOOST MULLEMAN

INTERVIEW MANDY BERGER