Home INTERVIEW HAARKUNSTENAAR Mark van Westerop
Stylist

INTERVIEW HAARKUNSTENAAR Mark van Westerop

Serie interviews met het toptalent van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega. Mark van Westerop was o.a. Hairdresser of the Year in 2014 en is eigenaar van Kapsalon Pro Solo in Alkmaar. Daarnaast is hij Endorser van Wella Professionals en Balmain Hair. Mark vertelt ons over zijn visie over haar, het kappersvak en wat hem drijft.

Haarkunstenaar-markWaarom kapper

Ik wilde eigenlijk iets met toneel, zang of dans doen maar daar had ik onvoldoende vooropleiding voor en toen bedacht ik ‘op het toneel moet altijd je haar goed zitten’ en toen besloot ik om kapper te worden. Hier kan ik heel goed mijn creativiteit in kwijt. Alles heeft altijd te maken met performance en uiteindelijk sta ik met mijn haarshows en presentaties alsnog op het ‘toneel’!

Grootste uitdaging van het kappersvak?

Als ik bedenk dat ik iets aan het creëren ben en ik kijk naar grondstoffen, dan vind ik haar wel een van de meest unieke materialen. Je kunt het knippen, kleuren, omvormen, manipuleren en is ontzettend flexibel. Dat maakt het voor mij heel interessant. Toen ik begon wilde ik alle aspecten van het vak meemaken, maar nu ben ik meer gefocust op veranderingen en het ontdekken waar nog een deurtje is om geopend te worden.

Mark-van-westerop-01

Captured Warrior & Male Poetry | Hair Mark van Westerop | Photographer Ivo de Kok | Make‐up Angelique Stapelbroek | Styling Ed Noijons

Haarstylist of kapper?

Maakt me niets uit. Ik denk dat een haarstylist meer bezig is met het omvormen van haar en met het imago-gedeelte en ik denk dat een kapper meer allround is en alle facetten zoals kleuren, knippen en stylen beheerst. Ik ben het alle twee.

Belangrijkste les die je in je carrière hebt geleerd?

`Mark van Westerop">Op je bek gaan hoort erbij en dan moet je weer opstaan en gewoon doorgaan`

Een ‘nee’ bestaat niet. Toen ik voor mezelf begon was ik 19 en kreeg ik te horen dat ik niet voldoende ervaring had. Maar ervaring krijg je door het gewoon te doen. Op je bek gaan hoort erbij en dan moet je weer opstaan en gewoon doorgaan. Niet opgeven! Als ik iets echt wil, dan ga ik door tot het einde. Bewandel je eigen pad met vallen en opstaan . Leer van je fouten en vier je overwinningen .

Waar heb je jouw succes aan te danken?

Ik ben een vechter, een pitbull. Mijn discipline, doorzettingsvermogen en wilskracht  heeft me ver gebracht, maar ik ben me nog steeds aan het ontwikkelen. Ik borduur nooit voort op hetzelfde kunstje. Ik wil mensen prikkelen en soms op het verkeerde been zetten.

Mark-van-westerop-02

Stolen moments | Hair Mark van Westerop | Photographer Ivo de Kok | Make‐up Angelique Stapelbroek | Styling Ed Noijons

Doorbraak in je carrière?

`Mark van Westerop">Mijn team is echt mijn fundament, zonder hen zou ik niet zijn wie ik nu ben`

Mijn topjaar was wel 2014! Bij de Coiffure Award waren we 1e en 2e bij de Dames, Heren, Newcomer en 2e Avantgarde om daarnaast nog de Best Team en de Hairdresser of the Year titel te winnen. Daar heb ik 20 jaar naartoe geleefd, maar daarna kwam wel de klap en kreeg ik een burn-out. Ik denk dat mijn hoogtepunt nog moet komen en dat ik dat juist ook door die burn-out ga realiseren.

Daarnaast is het feit dat we al zolang met een topteam werken, ook een enorme achievement. We zijn al voor de 5e keer met Best Team bekroond. Ik ben heel trots het afleveren van deze vakmensen in de haarbranche! Mijn team is echt mijn fundament, zonder hen zou ik niet zijn wie ik nu ben.

Aanpak bij nieuw persoon in de stoel?

`Mark van Westerop">Voor mooi haar heb je een kapper en een klant nodig die goed kunnen samenwerken`

Ik kijk en luister om het gevoel van de klant te krijgen. Ik laat geen foto’s zien, maar probeer door vragen erachter te komen wat die klant wil. Ik vraag altijd aan een nieuwe klant ‘Hoe zou je willen – als ik een vriend van je tegenkom – dat hij/zij jouw uiterlijk zou omschrijven?’. De meeste klanten hebben daar helemaal niet over nagedacht. Ik zeg dan altijd ‘als jij het nu zelf nog niet weet, hoe moet ik dat in 3 minuten weten, dus laten we het samen doen’. En daarna raken we in gesprek, er vallen ook altijd meteen dingen af. Zo krijg ik een gevoel bij de klant en dat vertaal ik dan naar een look. Bij een nieuwe klant boeken we altijd een kwartier extra tijd in. Voor goed haar heb je namelijk 2 mensen nodig; een kapper en een klant en als die goed kunnen samenwerken, heb je een gouden match.

Welk haarproduct momenteel favoriet?

Dat vind ik moeilijk, dat wisselt nog wel. Maar op dit moment vind ik Elastic Force van System Professional wel helemaal de bomb! Dat is echt een revolutionair product.

Mark-van-westerop-03

Captured Warrior | Hair Mark van Westerop | Photographer Ivo de Kok | Make‐up Angelique Stapelbroek | Styling Ed Noijons

Echt NOOIT doen met je haar!

Onderschatten wat haar voor je eigenwaarde doet. Mensen komen niet voor hun haar, maar voor hun gevoel van zelfvertrouwen.

`Mark van Westerop">Je moet echt nooit onderschatten wat je haar met je eigenwaarde doet!`

Stijlicoon?

Madonna is nog steeds mijn grootste voorbeeld. Als je kijkt naar de hele entertainment business, is zij degene die een balans tussen privé en werk en focus al 30 jaar voor elkaar heeft.

Van wie zou je het haar graag onder handen nemen?

Mijn werkwijze is dat ik wil weten wat in iemand omgaat en dan zou ik graag mensen in de stoel hebben die ik bewonder. Zoals Madonna, Oprah of Obama. gaat mij dan niet eens om het haar, maar om het gevoel en dat ik ze mag ontmoeten en met ze mag sparren.

Nederlandse vrouwen ...

Ik vind dat mensen in Nederland zichzelf vaak tekort doen. Dat begint volgens mij al bij de opvoeding. Ik hoor soms klanten zeggen ‘daar heb ik ’s morgens geen tijd voor’, maar je hebt toch ook tijd om je aan te kleden ? Haal in ieder geval een borstel door je haar. Vind dat je het waard bent om in te investeren . Nonchalant, love it !!! Maar dan wel zoals een Chris Zegers, Nikki Plessen of een Kate Moss. Die zijn ook casual maar ze zijn wel verzorgd en ze hebben aandacht voor hun uiterlijk. Ik heb echt een hekel aan het woord ‘praktisch’! Dan denk ik aan een regenpak in Nederland, maar daar krijgen we ook geen warme gevoelens bij .

`Mark van Westerop">Haar hoeft niet 'praktisch' te zijn. Dat is een regenpak ook, maar daar word ik niet warm van`

We willen allemaal wel het perfecte haar of lichaam hebben, maar dan moeten we daar ook iets voor over hebben.

Toekomstplannen?

Moeilijke vraag, mijn burn-out is nog steeds niet 100% hersteld. Ik ben me nu aan het beraden hoe ik de 2e stap in m’n carrière ga vormgeven. Daar ben ik nog niet helemaal over uit. Ik ben nog zoekende hoe ik die Mark 2.0 ga invullen!

Welk land wil je nog een keer bezoeken?

Ik zou nog wel een keer naar Australië willen. Met name omdat ik met Australiërs heb mogen werken die een hele prettige vibe om zich heen hebben en het klimaat spreekt me aan. Maar juist door het reizen ben ik thuis ook heel erg gaan waarderen.

Bovenaan je bucket list …

De juiste balans tussen werk en privé vinden. Dat is voor mij nu topprioriteit!

Het stokje gaat naar ...

Louise Vlaar, zij is echt een heel groot jong talent!

Lees ook:

INTERVIEW MARRIËT GAKES

INTERVIEW ILHAM MESTOUR

INTERVIEW RACHEL GEERMAN