Home INTERVIEW HAARKUNSTENAAR Louise Vlaar
Stylist

INTERVIEW HAARKUNSTENAAR Louise Vlaar

Serie interviews met het toptalent van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega. Louise Vlaar werkt bij Kapsalon Pro Solo in Alkmaar en is Educator voor Wella Professionals. Get to know Louise Vlaar!

WAAROM KAPPER

Als kind was ik altijd al bezig met creatieve uitingen en ik ben graag met mijn handen bezig. Daarnaast vind ik het fijn dat dit vak zoveel afwisseling geeft. Elke klant, elke opdrachtgever en elk seizoen is weer anders en daarom is het nooit saai!

Grootste uitdaging van het kappersvak?

De diversiteit van mensen in je stoel. Iedere klant heeft een andere verwachting en een eigen reden om in jouw stoel te gaan zitten en dat maakt het juist uitdagend. Elk seizoen zijn er nieuwe ontwikkelingen, stromingen en trends. Dat is wat dit vak zo uitdagend en afwisselend maakt.

Haarstylist of kapper?

Ik ben blij om mezelf beiden te kunnen noemen. In de salon ben ik een kapper/coach die samen met mijn klant streeft naar het mooiste eindresultaat voor zijn of haar haarimago. Dit geeft de klant voor 4-6 weken en soms zelf langer enorme zelfvertrouwen in het dagelijks leven.

Als haarstylist werk ik samen met een team van fotografen, stylisten, make-up artists en modellen aan een totaalconcept voor de opdrachtgever. Samen proberen wij de visie van de opdrachtgever zo goed mogelijk uit te beelden. Dit hoeft niet perse draagbaar te zijn maar moet wel te prikkelen en  inspireren. Houdbaarheid is hier minder van toepassing, het gaat hier voornamelijk om vormgeving en het spel van structuur en textuur in het haar.

Belangrijkste les die je in je carrière hebt geleerd?

"Als beauty coach ben ik verantwoordelijk voor het haarimago van mijn klant"

Dat ik goed moet luisteren en communiceren, naar mijzelf en naar de klant. Pas dan kom ik erachter wat de daadwerkelijke behoefte is en wat ik daarvoor moet doen. Vaak weten kappers de vaktechnische elementen heel goed. Maar om dat te verwoorden, is een vak apart.

Waar heb je jouw succes aan te danken?

Doorzettingsvermogen, passie, nieuwsgierigheid en de drive om mezelf te blijven ontwikkelen. Ik maak deel uit van geweldig team. Onze salon is echt een creatieve broedplaats waar wij alle ruimte en begeleiding krijgen om het beste uit onszelf te halen en waar educatie en kennis de belangrijkste pijlers zijn.

Louise-vlaar-01

Doorbraak in je carrière?

Het winnen van de Coiffure Award Newcomer of the Year 2010. Dat mijn visie werd bekroond met een award was echt zo ongelofelijk mooi. Dat is een herinnering die ik koester  en die me een enorme drive gaf om door te groeien in dit mooie vak.

Aanpak bij nieuw persoon in de stoel?

Dit is helemaal afhankelijk van wat het eindresultaat moet zijn . Op de set heb ik een andere werkwijze dan bij klanten in de salon omdat het einddoel anders is. Bij de klant probeer ik erachter te komen wat de wensen en behoeften zijn. Dan kan ik inventariseren wat ik nodig heb om het gewenste resultaat te realiseren. Ook hou ik rekening met welk seizoen het is.

Welk haarproduct momenteel favoriet?

Dat hangt eigenlijk van de klant af en welk eindresultaat ik wil behalen. Echter ben ik wel fan en voorstander van producten met een 'grip'  en daarom zijn Ocean Spritz  van Wella Professionals  en de  Drynamic van Sebastian Professional  wel favoriet.

Louise-vlaar-02

Echt NOOIT doen met je haar!

Klakkeloos met een trend meegaan. Blijf dichtbij jezelf, waar sta je voor en wat wil je uitstralen. Laat je hierbij goed adviseren door een professional die je vertrouwt. Ons haar is onze persoonlijke sierraad die we dag en nacht dragen en daar kun je niet zuinig genoeg op zijn!

Stijlicoon?

Vrouwen als Beyonce en Lady Gaga. Mensen die zich durven onderscheiden en die niet bang zijn om tegen de stroom in te gaan en daarom het verschil maken. Ik heb bewondering voor mensen die een eigen identiteit hebben en deze met flair uitstralen, die trots zijn op zichzelf.

Van wie zou je het haar graag onder handen nemen?

De vrouwen die ik bewonder als stijlicoon. Niet om ze te veranderen, maar om hun energie te voelen en deel uit te mogen maken van hun creatieve proces.

Nederlandse vrouwen ...

"Ik vind het jammer dat Nederlandse vrouwen onderschatten wat haar voor je imago kan doen"

Ik vind het jammer dat veel Nederlanders onderschatten wat haar voor je uitstraling en imago doet. Zij zien niet dat je jezelf juist met haar kunt onderscheiden, dat je kunt laten zien wat je wilt uitstralen en waarvoor je staat. In andere culturen zie ik dat hier veel meer waarde en aandacht aan wordt gegeven. Meisjes leren dat al heel jong en vinden zichzelf waard om in te investeren. Daar kunnen Nederlandse vrouwen nog wat van leren.

Toekomstplannen?

Ik wil vooral nog meer kennis opdoen in ons vakgebied en werken aan mijn eigen signatuur. De afwisseling die ik nu heb in de salon en als Session Stylist en Educator voor Wella Professionals & Sebastian Professional, geeft mij veel mogelijkheden om te ontdekken waar mijn grootste kracht ligt.

Welk land wil je nog een keer bezoeken?

Ik zou nog weleens naar Australië willen om dat land te beleven en te ervaren.

Bovenaan je bucket list …

Het winnen van de Coiffure Award Hairdresser of the Year staat zeker op nummer 1. Daarnaast wil graag internationaal doorbreken als haarstylist. En reizen, heel veel reizen!

Dus als ik dit allemaal zou kunnen combineren ben ik de gelukkigste mens op aarde !!!!!!

Het stokje gaat naar ...

Glenn van Dijke van Headquarters Amsterdam.