Home HAARkunstenaar Kimm Koffijberg
Stylist

HAARkunstenaar Kimm Koffijberg

Serie interviews met het toptalent van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega. HAARkunstenaar Kimm Koffijberg is Global Creative Color Director voor Keune en werkt daarnaastin haar eigen salon Koffijberg Hairdressers in Amsterdam. Het kappersvak is haar met de paplepel ingegoten en ondanks haar bekendheid ziet Kimm haar basis nog steeds in de salon.


Haarkunstenaar-kimm-koffijberg

Waarom kapper?

Ik kom uit een kappersfamilie en ging als kind altijd al mee met mijn ouders naar shows. Ik vond het dan leuk om backstage te helpen en de sfeer mee te maken. De keuze voor het kappersvak was daarom een logische stap, bovendien wilde ik de zaak uiteindelijk overnemen. Wel heb ik mijn Havo afgemaakt voor het geval ik geen talent bleek te hebben of als ik spijt zou krijgen.

Wat vind je leuk aan het kappersvak?

Het creatief zijn. Dat moet wel echt in je zitten, want dat is niet aan te leren. En ik hou van het omgaan met mensen, zowel met mijn team, cursisten als met klanten. Ik probeer me altijd in mensen te verdiepen. Ook het ondernemen vind ik leuk, maar gelukkig doet Robert, mijn man, de marketing en financiën. Hierdoor kan ik me helemaal richten op het creatieve aspect.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Vrijdag en zaterdag sta ik op de werkvloer en dinsdag en donderdag deels kantoor deels werkvloer zijn kantoordagen. Maandag en woensdag werk ik afwisselend voor Keune, of ben ik vrij. Maar mijn basis is toch de salon, daar zal ik altijd blijven staan

We zorgen er altijd voor dat de klant zich welkom voelt en stoppen veel tijd in advies.

Hoogtepunt uit je carrière?
Dat is het winnen van de Coiffure Award! In 2013 heb ik die gewonnen in de categorie Dameskapsels Noord-Holland/Flevoland.
Wat is je aanpak bij een nieuwe klant?
Bij een nieuwe klant reserveer ik altijd een half uur extra tijd voor kleuranalyse en knipanalyse.Het advies dat ze dan krijgen is vrijblijvend en gratis. Ik kijk naar de haarstructuur en gezichtvorm. Ook werken wij met een nieuw concept, waarbij de klant een vragenlijst invult en kiest uit mood boards. Aan de hand van de resultaten, kan ik dan een analyse maken. Ook voor Keune ben ik bezig met een Color Consultation Tool. Hierbij kun je huidskleurstroken naast de huid van de klant leggen om de huidskleur te bepalen. Bij elke huidskleurtype passen dan weer bepaalde kleurtinten.
Waarom komen klanten terug?
Naast mooie coupes en kleuren, bieden we ook gezelligheid en goede producten. Klanten kunnen kiezen uit 2 massagestanden in het ligbed waar ze op uitgespeold worden , ze krijgen sandwiches of een wijntje. We zorgen er altijd voor dat de klant zich welkom voelt en stoppen veel tijd in advies. Ons team straalt enthousiasme en passie uit en als er problemen zijn, doen we er alles aan om het op te lossen. Onze klanten zijn erg trouw, sommigen hebben we al sinds de 70-er jaren!
Welk soort kapsel spreekt je aan?
Een kapsel dat echt bij iemand past en dat de klant makkelijk zelf kan onderhouden. Daarom proberen wij het haar in de salon zo te stylen, dat het binnen de mogelijkheden van de klant ligt.

Creaties-van-Kimm-Koffijberg

Met welke ontwerper zou je willen werken?

Hmm, ik heb daar niet zoveel behoefte aan. Ik ben wat dat betreft echt een kapper en mijn focus ligt in de salon en niet zo op de catwalk.

Favoriet haarproduct

De Sea Salt Spray uit de Blend Line van Keune. Dat is een heel fijn product voor mensen die niet veel aan hun haar willen doen. Het is ook geschikt voor fijn haar, dan kun je het alleen gebruiken bij de haaraanzet voor wat extra lift.

Nog een keer in de stoel

Ik zou Maxima wel eens een mooie kleur willen geven. Ik vind haar een prachtig voorbeeld hoe je het koningshuis een signatuur geeft. Haar haar is ook erg mooi gestyled, alleen vind ik het te blond. Ik zou dat graag wat subtieler doen.

Nederlandse vrouwen

De gemiddelde Nederlandse vrouw mag wel wat meer aandacht aan haar haar besteden. Veel vrouwen die hier naar de kapper gaan, doen dat om puur praktische redenen; het haar is te lang of de grijze uitgroei moet bijgekleurd. Maar een kapper kan zoveel meer. Je haar is een verlengstuk van jou als persoon. Ik zou iedereen aanraden eens naar een goede kapper te gaan, er is veel meer uit je kapsel te halen!

Nog een keer werken met

Ik heb Toni&Guy altijd een leuke groep kappers gevonden en zou graag eens met ze backstage willen werken. Ik hou wel van dat underground gevoel.

Inspirerende stad

Londen. De stad, de sfeer. Mensen zijn daar meer met hun haar bezig, ze zijn hipper en het straatbeeld is gevarieerder. Je ziet punk, rock ’n roll kapsels tot truttige coupes. Heel inspirerend!

Bovenaan de bucket list

We hebben 2 kinderen en het lijkt me te gek om over een paar jaar, als ze wat groter zijn, door Amerika te toeren met een camper!

Het stokje gaat naar

Kees de Bruin van De Bruin & Cho uit Friesland.