Home INTERVIEW HAARKUNSTENAAR Joffrey Conings
Stylist

INTERVIEW HAARKUNSTENAAR Joffrey Conings

Serie interviews met het toptalent van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega. Dit keer vroegen we de Belgische Joffrey Conings over het kappersvak. Joffrey is mede eigenaar van Sense Androgyn in Antwerpen en Rotterdam en won dit jaar de Avant Garde en Dameskapsels categorieën bij de Coiffure Awards.

Haarkunstenaar-joffrey-conings

WAAROM KAPPER

Ik ben eerst naar de kunstacademie gegaan en daarna heb ik de kappersschool gedaan. Kapper worden was een passie die ik van jongst af aan al had. Maar omdat er veel kunstenaars in mijn familie zijn, leek het in eerste instantie voor de hand liggend om kunst te gaan doen. Ik vind haar een geweldig materiaal en haarstukken maken zie ik ook als kunst. Maar ook met kleur en knippen kun je dingen creëren en dat doe ik ook bij mijn klanten. Daarnaast vind ik de vrijheid die je hebt als je werkt voor wedstrijden of magazines ook geweldig.

Grootste uitdaging in dit  vak?

Je moet jezelf steeds blijven vernieuwen en opnieuw uitvinden. Hierdoor creëer je een eigenheid waaraan mensen je gaan herkennen. Ik blijf oefenen met verschillende materialen en texturen.

`Joffrey Conings">Staat je nooit blind op iets. Soms is het verstandig om even afstand van je werk te nemen`

Belangrijkste les die je als kapper hebt geleerd?

Loslaten, je niet blindstaren op iets. Of je nu bezig bent met een klant of een model op de set, je moet jezelf de tijd gunnen om je werk van een afstand te bekijken, voordat je verder gaat. Deze afstand geeft je meer inzicht en pas dan kun je goed zien wat nog moet gebeuren, je krijgt zo de ‘bigger picture’ te zien. Eigenlijk geldt dit voor alle facetten van het leven.

Joffrey-05

Waar heb je jouw succes aan te danken?

Door hard te werken en grenzen te verleggen, hierdoor boek je uiteindelijk de beste resultaten. Daarnaast is het belangrijk om jezelf te omringen met mensen die in je geloven en je steunen. Mijn beste vriend, Giel Domen, heeft mij altijd gestimuleerd om door te gaan. Zonder hem was ik niet zover gekomen, hij heeft me veel inzichten gegeven, zowel in mijn werk als in de rest van het leven.

`Joffrey Conings">Het is belangrijk jezelf te omringen met mensen die in je geloven en je steunen`

Joffrey-01

Doorbraak in je carrière?

De winst bij de Coiffure Award dit jaar hebben nieuwe kansen geboden. Doordat Carlos Sense Androgyn in Rotterdam ging oprichten en ons vroeg om daarin mee te doen, konden we ook meedoen aan de Nederlandse Coiffure Award. In België zijn ze toch minder bezig met awards, dat vind ik wel jammer. En we hebben nu al twee keer voor de Vogue Arabia mogen werken, dat is ook heel bijzonder.

Aanpak bij nieuw persoon in de stoel?

Ik kijk altijd heel goed naar de persoon, het karakter van iemand die bij mij in de stoel zit. Een kapsel is een verlengde daarvan. We nemen altijd ruim de tijd voor het consultatiegesprek en proberen zoveel mogelijk informatie in te winnen over de klant. Wat is de geschiedenis van het haar, wat wil de klant en wat absoluut niet? Ook vraag ik hoe ze thuis het haar in model brengen en of er hoofdhuidproblemen zijn. Zo’n gesprek duurt vaak 20 minuten.

Joffrey-03

In eerste instantie probeer ik niet meteen te kijken naar eventuele foto’s die de klant meeneemt. Maar als ikzelf twijfel, dan laat ik wel foto’s zien. Doordat je elke stap uitlegt aan de klant, ontstaat er meteen meer vertrouwen.

Welk haarproduct is momenteel favoriet?

Ik vind de Keune Blend Gel geweldig. Deze geeft veel glans, een sterke hold maar is nog steeds ‘moldable’ als je het opnieuw nat maakt. Hierdoor kun je het kapsel veranderen zonder dat er productresten achterblijven. Voor op de set is het superhandig omdat je een wetlook kunt veranderen. Ook de Keune Design Blowdry spray is top, deze geeft een hold aan het haar en is essentieel voor elk kapsel.

Joffrey-04

Echt NOOIT doen met je haar!

`Joffrey Conings">Mijn rol als kapper is om dát kapsel te vinden dat echt bij de klant past`

Je moet nooit een kapsel dragen dat niet bij je past. Ik zie dat ook weleens bij klanten die een foto meenemen van een kapsel dat helemaal niet geschikt is voor hun als persoon. Mensen zien dat zelf niet altijd, maar daar zie ik juist een rol voor ons als kapper, het is aan ons om dat kapsel te vinden dat bij die klant past.

Van wie zou je het haar graag onder handen nemen?

Van Helena Bonham Carter, zij is echt een kameleon en daar zou ik graag een super coole pruik voor willen maken! En voor Björk zou ik ook graag een nieuwe creatie maken, bijvoorbeeld voor een videoclip.

Leuk aan Nederland

De mensen zijn hier opener en hebben een andere mentaliteit dan in België. Nederlanders zijn veel directer dan de Belgen. Dus weet je ook onmiddellijk wat je aan iemand hebt. Ik hou wel van die aanpak. Ik woon dichtbij de grens – in Antwerpen - en hier wonen sowieso veel Nederlanders, dus ik ben het wel gewend.

Joffrey-02

Bovenaan je bucket list …

Ik wil veel bereiken in het werk wat ik doe. Met mijn collega Joeri Rouffa, heb ik Jo+Jo opgericht en daarmee wil ik in de mode wel een naam gaan opbouwen. En ook met onze salon Sense Androgyn wil ik nog vele hoge piekmomenten bereiken. En de cover doen van een Vogue is natuurlijk ook altijd welkom 😉

Het stokje gaat naar ...

Ik geef het stokje door aan Joeri Rouffa. Hij heeft voor zijn jonge leeftijd heeft hij al enorm veel bereikt, zo heeft hij al de Color Technician of the Year gewonnen dit jaar!

Lees ook: Kapper Joffrey Conings over geluk