Home Interview HAARkunstenaar Jerry Gardenier
Stylist

Interview HAARkunstenaar Jerry Gardenier

HAARkunstenaars-La-Fee-VerteSerie interviews met het toptalent van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega. HAARkunstenaar Jerry Gardenier vertelt over haar passie voor vintage looks en haar salon La Fee Verte in Rotterdam.

Haarkunstenaar-Jerry-GardinierWaarom kapper?
Oh, ik ben er eigenlijk een beetje ingerold. Eerst begonnen met mode en make-up.  Van alles beginnen nooit iets afmaken was een beetje mijn ding, school trok ik niet zo en iets moeten al helemaal niet. Had er eigenlijk nooit over nagedacht kapster te worden. Was een samenloop van omstandigheden. Het werd me eigenlijk aangeboden in de vorm van een baan en ernaast trainen. Ik ben die uitdaging toen gewoon, jong en eigenwijs als ik was, maar aangegaan. Moet wel zeggen dat ik erg snel merkte mijn hele ziel en zaligheid erin kwijt te kunnen. Ben altijd in  dit vakgebied blijven plakken omdat ik er gelukkig van word, 't brengt mij rust…

Wat vind je leuk aan het kappersvak?
Ten eerste dat ik er een hoop van mijzelf in kwijt kan, mensen een stukje van jezelf geven. Het is er persoonlijk omdat je 1 op 1 bent met je klant. Daar komen natuurlijk gesprekken op persoonlijk vlak uit voort. Ik merkte hoeveel mensen er met je begaan zijn, toen ik voor mezelf ging werken. Als kapper maak je de gekste dingen mee, je krijgt de meest uiteenlopende figuren in je stoel. Ik vind dit prachtig. Elk persoon heeft zijn  eigen verhaal en wensen, dit maakt de professie dan ook heel divers. Ook geeft het natuurlijk een goed gevoel wanneer mensen blij de deur uit gaan, uiteindelijk is dat waar ik het allemaal voor doe denk ik.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?
Dat is heel verschillend. Dat kan een “gewone” werkdag zijn  volgeboekt met klanten voor knippen, kleuren, stylen (up-do’s) enz. Daarnaast sta ik ook op festivals, samen met de lieftallige Madame de Pompadour en sta ik achter de schermen te werken voor fotoshoots en fashionshows. Ik ben ook te vinden op tattoo conventies, dan geef ik ook workshops. Zo leren de dames zelf hoe ze overweg kunnen met hun haar. Mijn werkdagen zijn  erg gevarieerd, ik zou niet anders kunnen en willen. Teveel van het zelfde is voor geen mens goed denk ik. Dynamiek houd een mens scherp en fris.

Als kapper maak je de gekste dingen mee, je krijgt de meest uiteenlopende figuren in je stoel.

Hoogtepunt uit je carrière?
Mijn eigen beautyparlour La Fee Verte! Mijn eigen ding. Dit is wie ik ben en waar ik het beste uit de verf kom, het komt allemaal vanuit mijn hart. Oprecht mijn liefde en mijn leven. Elke dag geniet ik van deze droom die uitgekomen is. Want zo beginnen die dingen. Eerst als een klein idee en voor je het weet is het niet zo klein meer.

Wat is je aanpak bij een nieuwe klant?
Ach daar denk ik nooit zo over na joh! We zijn allemaal mensen toch? Laten we het vooral niet te moeilijk maken. Nieuwe klanten, mensen die al eerder zijn geweest … voor mij krijgt iedereen dezelfde aandacht. De parlour is voor mij als thuis en graag heb ik dat iedereen die hier komt zich ook thuis voelt. Mensen hebben het allemaal druk. Bij La Fee Verte krijg je gewoon even rust aan je kop.

Hoe ziet jouw ideale klant eruit?
Wederom iets waar ik mij helemaal niet druk om maak! Het gaat hier om een wisselwerking. Ik ben al blij als iemand lekker even tot rust kan komen en het vooral gezellig is! Uiteindelijk wil ieder mens toch hetzelfde? Doe gewoon je ding wij zijn hier de moeilijkste niet.

Specialiteit
Ik ben allround, maar mijn specialisaties zijn vintage up-do’s en kleuringen.

Creaties-van-Jerry-Gardinier

Kapsels
Moeilijke vraag! Ik hou van klassiekers, strakke kapsels waarvan de basis als een rots in de branding staat. Vidal Sassoon is en blijft voor mij een van de grootste helden in mijn vakgebied. Het kan mij niet snel gek genoeg zijn hoor. Ik hou van extreme kapsels, zoals je ziet in subculturen (punk, rockabilly, psychobilly en goth). Ik mag ook graag los gaan met kleuren. Het verschilt alleen zo per persoon, soms zit de schoonheid hem nou eenmaal in de eenvoud. Ik vind het vooral belangrijk dat iets bij de desbetreffende persoon past. Ik vind het leuk en belangrijk om bij iedereen het beste resultaat te bereiken. We zitten in Rotterdam en soms is normaal gewoon al gek genoeg!

Ontwerpers die mij inspireren
Jean Paul Gaultier en Alexander McQueen

Welk haarproduct zou je zelf op de markt willen brengen?
To be continued. Je weet nooit wat de toekomst brengt. Als ik dat zou doen zou ik een hele range willen uitbrengen.

Van wie zou je het haar graag onder handen nemen?
Eva Green. Dat is voor mij de perfecte muze.

Ergernis
“De vlotte, het moet vooral makkelijk zijn, piekerige, rommelige, kekke kapseltjes”

In welke stad zou je een jaar willen wonen & werken?
Rotterdam!

Wat staat nog bovenaan jouw bucket list?
Een road trip langs alle steden die ik nog wil zien.  Oude adembenemende mooie gebouwen. De historie van deze gebouwen spreekt mij aan, wie er woonde, wat die mensen bewoog ... Ik vind dat fascinerend en het is voor mij dan ook een grote inspiratiebron. Er mag van mij graag een duister tintje aan zitten. Grillige Gotische kerken, begraafplaatsen en ruïnes. Dat is ook waarom er aan mijn publicatie werk vaak een duister randje zit.

Aan wie geef je het stokje door?
Jett Dadswell, ik heb het genoegen mogen hebben met deze Australiër samen te mogen werken. Hij heeft zijn eigen salon, Hair Architects in Delft. Goth in hart en nieren.  Een interessante verschijning met weer een hele eigen kijk op haar!