Home INTERVIEW HAARKUNSTENAAR Glenn van Dijke
Stylist

INTERVIEW HAARKUNSTENAAR Glenn van Dijke

Serie interviews met het toptalent van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega. Glenn van Dijke is eigenaar van Headquarters in Amsterdam en daarnaast werkt hij voor Goldwell. Hij is ondernemer pur sang en heeft al een eigen salon sinds hij van de kappersacademie kwam!

Haarkunstenaar-glenn-van-dijke-1

WAAROM KAPPER

Ik heb nu 16 jaar een eigen zaak. Ik had in september mijn kappersdiploma en in oktober zei de eigenaar dat hij ermee stopte en toen heb ik de salon overgenomen. Ik wilde altijd al een eigen zaak beginnen. Ik kom uit een echte ondernemersfamilie en mijn moeder had ook een kapsalon. Aanvankelijk wilde ik kok worden en een eigen restaurant beginnen, maar dan moet je elk weekend en elke avond werken en dat wilde ik niet. Toen ben ik ‘maar kapper’ geworden. Maar na de eerste keer dat ik met haar bezig was, dacht ik meteen ‘dat is wel wat voor mij’. Bovendien was ik er goed in, dus het is me altijd makkelijk af gegaan. Het leuke van dit vak is dat er geen dag hetzelfde is, er zijn steeds weer nieuwe trends. Dat maakt het heel afwisselend.

Grootste uitdaging van het kappersvak?

Op dit moment is het de vraag van de klant : Wat is de nieuwste trend? Deze zijn er nu niet meer. Het zijn stromingen en subculturen geworden met hun eigen haarstijlen. Dit is gekomen door social media. Mensen zien elke dag nieuwe stijlen, hierdoor is een trend heel vluchtig geworden. Iedereen wil uniek zijn. Hierdoor is het voor mij een uitdaging geworden om mijn klanten te 'lezen'. Ik vind deze trend positief voor het vak hierdoor ben je niet meer de hele dag hetzelfde aan het doen. In de jaren 80 stond je bijvoorbeeld de hele dag permanentjes te maken of coupe soleil plukjes door een muts te trekken omdat het een trend of mode was. Mensen zijn veel individualistischer geworden. Voor de Coiffure awards 2013 had ik mijn collectie genderless gemaakt, ik was er te vroeg mee.  Nu zie je deze stroming overal opdagen.

`Glenn van Dijke">Er zijn geen echte trends meer, je hebt stromingen en subculturen`

Haarstylist of kapper?

Haarstylist. Want buiten het knippen en kleuren ben ik bezig met trends en mode. Zoals mijn werk voor de Amsterdam Fashion Week voor GOLDWELL.

Belangrijkste les die je in je carrière hebt geleerd?

`Glenn van Dijke">Je moet echt luisteren naar wat mensen te vertellen hebben`

Luisteren en niet alleen horen. Je moet echt luisteren naar wat mensen te vertellen hebben. Dat geldt trouwens niet alleen voor de klanten in de salon, maar ook klanten zoals modeontwerpers als je voor een show het haar gaat doen. En als de klant dan iets zegt, moet je vooral doorvragen. Alleen dan kom je echt achter de echte wens.

Glenn-van-dijke-01

Lees ook:

INTERVIEW LOUISE VLAAR

INTERVIEW MARK VAN WESTEROP

INTERVIEW MARRIËT GAKES

Waar heb je jouw succes aan te danken?

Mijn openheid, eerlijkheid en dat ik me altijd volledig inzet. En ook nee durven zeggen. Je moet namelijk alleen iets doen als je er ook passie voor hebt. Als je het alleen voor het geld doet, kom je niet zo ver.

Glenn-van-dijke-02

Doorbraak in je carrière?

De eerste keer dat ik meedeed met de Coiffure Award. Het is belangrijk dat je bevestiging krijgt dat wat je doet goed is. Het heeft veel deuren voor me geopend. Ik heb 3 jaar trends collecties gemaakt voor Keune, was Educator bij Bumble and Bumble en Artistic Director voor Oolaboo.  Dat zijn allemaal dingen die op mijn pad zijn gekomen doordat ze na zo’n wedstrijd toch over je gaan praten.

Aanpak bij nieuw persoon in de stoel?

Ik stel heel veel vragen en vraag ook door. Ik vraag altijd eerst hoe ze bij mij gekomen zijn. Daarna vraag ik welke dingen ze wel of juist niet willen. Ik trek daar net zoveel tijd voor uit totdat ik door heb wat de klant wil. Eventuele foto’s laat ik pas zien als ik denk te weten wat de klant wil. Ik vraag dan of ze deze vorm in gedachten hadden. Ik praat liever niet in kapsels, maar in vormen en lengtes.

Welk haarproduct momenteel favoriet?

Ik ben op dit moment groot fan van de Body Pumper uit de style sign lijn van Goldwell.

Glenn-van-dijke-04

Echt NOOIT doen met je haar!

Het ergste product ooit vind ik de Blondspray.

Stijlicoon?

Voor mij zijn  dat Vidal Sassoon en Alexander de Paris.

Vidal Sassoon, dat is toch de grondlegger van wat wij doen, samen met Alexander de Paris. Hij heeft echt de fundering gelegd voor styling en knippen. Zij hebben ons vak echt spannender gemaakt en naar een hoger niveau getild. Hierdoor zijn kappers niet alleen mensen die haar afknippen, maar die ook het imago van iemand kunnen verbeteren.

Van wie zou je het haar graag onder handen nemen?

Ik zou wel het haar van Kylie Minogue willen doen. Zij is gewoon een seksbom en het lijkt me fantastisch om haar een goed gevoel te geven. Ik zou graag eens met haar willen kletsen .

Nederlandse vrouwen ...

`Glenn van Dijke">Ik vind vrouwen met natte haren op de fiets vreselijk!`

Vrouwen die met natte haren op de fiets zitten en van die vrouwen die hun haar ‘lekker makkelijk’ altijd in een staartje hebben. Met zo’n vreselijke klem erin. Gelukkig is de nieuwe generatie wel weer meer bezig met hun haar, dat is wel fijn. In Italië bijvoorbeeld, gaan vrouwen vaak elke week naar de kapper om hun haar te laten föhnen. Of in Tokyo, daar zal je nooit vrouwen met nat haar op straat zien.

Glenn-van-dijke-03

Toekomstplannen?

De laatste tijd denk ik erover om nog een filiaal te openen in Amsterdam-Oost, dat is heel up & coming nu. Maar dat is geen echte must. Sinds kort werk ik ook freelance voor GOLDWELL en hoop voor hun ook nog veel te kunnen doen.

Welk land wil je nog een keer bezoeken?

Mijn vriend is steward en daarom reis ik vaak met hem mee. Ik heb dus al behoorlijk wat van de wereld gezien. Maar ik zou nog weleens de Paaseilanden willen bezoeken.

Bovenaan je bucket list …

Ik zou nog wel een lange wandeling willen maken, in de Himalaya of zo. Zulke  grote wandeltochten vind ik heel inspirerend, dat moet ik zeker nog een keer doen.

Het stokje gaat naar ...

Aan een GOLDWELL-collega, Richard Lucassen. Ik inmiddels veel met hem samengewerkt en vind hem een heel inspirerend persoon. Hij is veel klassieker geschoold dan ik ben en dat vind ik ook heel mooi. Het hoeft niet altijd gek.

Credits foto's: Hans de Vries, Brigitte Vincken, Jamilla

Lees ook:

INTERVIEW LOUISE VLAAR

INTERVIEW MARK VAN WESTEROP

INTERVIEW MARRIËT GAKES