Home INTERVIEW HAARKUNSTENAAR Agnes Westerman
Stylist

INTERVIEW HAARKUNSTENAAR Agnes Westerman

Serie interviews met het toptalent van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega. Dit keer stelden we de vragen aan Agnes Westerman. Agnes is Goldwell Global Master, Nederland en werkt daarnaast bij Twins Hair & Beauty in Dalen. Ze heeft de hele wereld over gereisd voor haar vak en verteld waarom dit zo'n bijzonder beroep is.

 

 

Waarom kapper

Van mijn kleuterjuf weet ik dat ik als klein meisje altijd al zei dat ik kapster wilde worden. Mijn moeder had dat ook graag gewild, maar in haar tijd was geen geld voor een privé-opleiding. Daarom ben ik heel blij dat ik het wel mocht. Ik heb nooit getwijfeld en nooit spijt gehad. Ik was de enige uit mijn klas die voor een creatief vak koos en niet ging studeren. Mijn ouders hebben me gelukkig ook altijd gestimuleerd om het beste uit mezelf te halen. Toen ik 16 was ging ik al reizen en dat vonden ze alleen maar leuk. Nu ik terugkijk, vind ik dat best bijzonder. Inmiddels werk ik alweer 20 jaar bij Twins en daar ben ik ook altijd vrij gelaten om me verder te ontwikkelen.

Grootste uitdaging in dit  vak?

Dat je mensen mooi kunt maken. De meeste creativiteit zit in het maken van mooi haar. Je bent meer dan een kapper die alleen achter de stoel staat. Je creëert, maakt vormen. Je bent eigenlijk een kunstenaar van haar. Voor Goldwell ben ik altijd bezig om nieuwe trends te ontwikkelen, maar ik besef heel goed dat zeer inspirerend is voor kappers en niet voor de consument. Voor klanten gaat het toch meer of een kapsel past bij hun gezicht en persoonlijkheid. Hoe kan ik een passend kapsel maken bij hoe de klant zich van binnen voelt, dat vind ik heel mooi om te doen.

Hoe voelt de klant zich van binnen en hoe maak ik daar een passend kapsel bij. Dat vind ik een uitdaging!

Belangrijkste les in je carrière?

Dat je altijd bij jezelf moet blijven. Het is mooi om naar anderen te kijken en naar wat zij doen, maar als je niet dichtbij jezelf blijft, raak je je eigen creativiteit kwijt. Het is heel belangrijk dat je niet een kopie maakt van wat anderen al gemaakt hebben maar dat je je erdoor inspireren. Dan sta je het sterkst in je schoenen.

Agnes-CA-2018

Inzending Coiffure Award 2018 (fotografie Petra Holland, visagie Darien Touma, styling Annet Veerbeek)

Waar heb je jouw succes aan te danken?

Ik ben nuchter en eerlijk en laat mijn mening weten. Wel met opbouwende kritiek en oprecht, niet negatief. Dan ben je een goed persoon om mee te werken en zorg je dat je jezelf niet verliest in deze business. Ik ben een teamplayer en werk graag met verschillende mensen. Het kappersvak is hard werken en ik zorg goed voor mezelf door goed te eten en rust te nemen die je nodig hebt. Zo hou je het vol.

Agnes Westerman">Ik heb juist harder moeten knokken omdat ik niet uit de Randstad kom.

Ik heb wel het idee dat je juist harder moet knokken als je niet uit de Randstad komt. Daar wordt dan soms weleens denigrerend over gedaan. Gelukkig valt dat op internationaal niveau helemaal weg. Bovendien vind ik de rust heerlijk hier. Ik woon tussen de landerijen en als ik dan ’s morgens met een kopje koffie de zon op zie komen, raak ik helemaal geïnspireerd en ontspannen.

Doorbraak in je carrière?

Toen Goldwell International mij op m’n 25e zag staan en vroeg of ik voor ze wilde werken. Er werd wel vaker wat gezegd en daar hoorde ik niets meer van, maar nu gebeurde het dus echt. Ik had al veel aan wedstrijden meegedaan en kennelijk ben ik daardoor opgevallen. Toen werd ik echt voor de leeuwen gegooid, maar dat heeft er wel voor gezorgd dat ik zelf ook enorm ben gaan groeien vanaf dat moment.

Aanpak bij nieuw persoon in de stoel?

Voor een nieuwe klant nemen wij 3 kwartier de tijd en dan ga ik eerst het gesprek aan. Waarom ze hier gekomen zijn, zijn er problemen met het haar, zijn er dingen die ze niet willen. Aan de hand daarvan kun je al meteen veel dingen wegstrepen. Daarna kijk ik ook echt naar het haar en dan gaan we met de iPad kijken welke coupes deze klant aanspreekt. Daardoor kom je er steeds beter achter wat voor type iemand is. Pas als de behandeling gaat beginnen, gaat de kapmantel om.

Welk haarproduct is momenteel favoriet?

De Texturizer van StyleSign van Goldwell gebruik ik vaak bij jonge mensen. Dat is eigenlijk een salt spray die het haar meer grip geeft. En de Kerasilk lijn van Goldwell vind ik geweldig, zoals de Reconstruct lijn en vooral de Restorative Balm. Deze lijn bouwt het haar van binnen uit op en de balm bundelt het haar mooi in droog haar. Zodat het er gezond uitziet.

agnes-goldwell

Echt NOOIT doen met je haar!

Kies nooit een kapsel omdat het toevallig de trend is, maar kijk wat bij jou past.

Je moet nooit zomaar een kapsel nemen omdat het de trend is, maar kijk altijd welk kapsel bij je past. Ga naar een kapper en laat je goed adviseren. Als een kapsel niet bij je past, valt dat iedereen op en bovendien haalt dat je persoonlijkheid naar beneden. En overdrijf het nooit, ‘don’t overprocess your hair’! Dus doe niet teveel kleurbehandelingen waardoor het er niet meer mooi uit ziet. Of box kleuringen door thuiskleuringen, die zijn echt slecht voor het haar.

Van wie zou je het haar graag onder handen nemen?

Persoonlijk vind ik het jammer dat de meeste vrouwelijke BN’ers er allemaal een beetje hetzelfde uitzien. Lauren Verster vind ik een fantastisch mooie vrouw, maar ik erger me altijd aan het slordige vlechtje dat ze heeft. Het kan zo veel mooier met iets anders, ik zou haar graag wat tips en tricks willen geven.

Leuk aan Nederland

Zelfs in Nederland hebben wij zoveel verschillende delen, er zijn zoveel mooie plekken. Ik vind het fijn dat Nederland nog niet zo overbevolkt is, dat geeft heel veel rust. Dat geldt natuurlijk niet voor plaatsen als Amsterdam, maar daarom kom ik daar ook niet zo graag. Daar zitten te veel mensen op elkaar. Wat ik ook mooi vind is dat ondanks het feit dat er in de politiek wel dingen gebeuren, wij nog steeds een tolerant volk zijn. We accepteren elkaar in wie we zijn en wat we doen. En we hebben een fantastisch zorgstelsel. We mogen in onze handen knijpen dat we hier zo goed voor elkaar zorgen, want dat is in andere landen zeker anders. Er is hier niemand die op straat hoeft te leven en dat vind ik heel bijzonder. Dat is in geen enkel land zo.

Bovenaan je bucket list …

Lastig, ik zou graag nog een keer naar Tokyo, Japan willen reizen. Werk of privé. Japan lijkt me zo’n bijzonder land. Iedereen zegt Azië, maar Japan is Japan, dat is zo’n aparte, gekke wereld. Ik ben op veel plekken geweest maar daar nog nooit. Verder heb ik al heel veel wat mijn hartje begeert en ik zou graag door willen leven zoals ik nu doe.

Het stokje gaat naar ...

Aan Joffrey Conings. Hij is Belgisch maar heeft nu ook een salon in Rotterdam, Androgyn. Ik volg ze al een tijdje en vind hun werk heel interessant.

Foto Agnes: Caroline Westdijk

Dit artikel straalt van geluk; Kapster Agnes Westerman over geluk