Home In actie om de beautybranche te redden
Hair update

In actie om de beautybranche te redden

Overal in het land klinken steeds dwingender geluiden om de salons weer te openen. Ondernemers zijn ten einde raad en klanten voelen zich steeds ongelukkiger met hun uitgegroeide haar. De situatie wordt langzamerhand onhoudbaar en ten midden van de sombere geluiden uit Den Haag ontstaan er steeds meer tegengeluiden. De beautybranche kent veel creatieve mensen en dat zie je ook terug aan de ludieke acties, die gelukkig veel media aandacht krijgen. Gaan deze inspanningen effect hebben en kunnen we straks weer plaats nemen in de behandelstoel?

Hieronder zetten we een aantal initiatieven op een rij. Intussen blijven we hopen op een snelle opening van de kapsalons, beautysalons en barbershops en ambulante kappers. Zij willen aan het werk en wij willen weer naar ze toe!

Onderzoek heeft uitgewezen dat dit veilig kan en niet voor niets is daarom 91% van de Nederlanders het daarmee eens (volgens onderzoek van de ANKO). Hopelijk gaat Nederland nu ook het voorbeeld van de buurlanden volgen!

Kappers doen hun lichten aan

Gisterenavond 18 februari deden kapsalon in het hele land om 6 uur hun lichten aan. Het doel van deze actie was om aandacht te vragen voor de nijpende situatie van de kappers. Ook ambulant kappers deden mee door hun autolampen te laten branden. De meeste kappers krijgen onvoldoende steun en velen staan na 2 maanden lockdown op omvallen. Er wordt geen perspectief geboden en de boodschap was gisteren dan ook heel duidelijk: wij doen het licht aan voordat het licht voorgoed dooft.

Ook Salon San deed mee. Eigenaresse Sandra sprak ons al eerder over een carnavalslied dat zij over deze situatie opnam.

Op de stoel in Lochem

Kapster Yvette Zweers van Kapsalon Gea nam contact met ons op over haar initiatief, dat zelfs Hart van Nederland haalde. Samen met een aantal andere salons gingen ze buiten staan met een legen kappersstoel. Ze schreef ons dit:

Ik ben werkzaam als kapster in een super leuke salon met leuke klanten en collega's. En dat zou ik graag zo houden. Echter zijn we al weken dicht en word het voor mijn werkgever steeds nijpender, haar eigen spaargeld moet er nu aangeloven...

Ik vind het te bizar voor woorden dat sommige kappers helemaal geen vergoeding krijgen en anderen zo weinig dat het gewoon een druppel op een gloeiende plaat is. De extra tegemoetkoming kunnen pas 15 februari aangevraagd worden maar wanneer heb je het geld dan... En velen moeten de tegemoetkoming van vorig jaar gedeeltelijk terug betalen omdat we hebben gepiekt toen we weer open mochten. We moeten van de overheid dicht en ze laten ons gewoon stikken.

Daarom heb ik een aantal collega kappers benaderd en samen gaan wij als protest woensdag 17 februari rond half 5 bij de schouwburg, in Lochem met lege stoelen staan om een statement te maken. Tevens worden we daar geïnterviewd door allemaal 1tv.

We willen met deze actie iedereen laten weten hoe hoog de nood is dat we snel weer open mogen en dat mensen zich niet stiekem laten knippen.

Geweldig om samen sterk te staan en even geen concurrent!

🙏

Support your locals

Ze vertelde al eerder haar verhaal aan WieWatHaar en nu is Marie José Schut van beautysalon MJ Amsterdam samen met andere ondernemers in IJburg (Amsterdam) een actie begonnen om aandacht te vragen voor deze situatie. Deze ondernemers waarschuwen dat als dit zo doorgaat, er straks alleen maar 'te huur' bordjes in IJburg hangen en dat er van een levendig winkelgebied geen sprake meer is. Helaas zal deze situatie zich niet alleen tot IJburg beperken. Deze onderneemsters laten zien dat het nu echt 2 voor 12 is!

Lees hier het verhaal van Marie José over de effecten van de lockdown op haar bedrijf.

Crowdfunding

De succesvolle salon Velvet Monkey in Almelo heeft het heel zwaar. Zo zwaar dat de salonmanager geen andere uitweg zag dan een crowdfundingsactie op te zetten. In de video vertellen eigenaars Eduard Meijerinck en Kylie Jones dat ze nooit gedacht hadden dat ze ooit zo'n video zouden opnemen. Op de pagina van de actie staat dit:

Lieve vrienden, familie, klanten, bekenden en onbekenden.Mijn Naam is Marèll, salon manager bij Velvet Monkey en samen met mijn collega’s hebben wij deze actie opgestart om onze altijd positieve werkgevers Kylie & Eduard te steunen in deze moeilijke tijd omdat ons kabinet hun in de kou laat staan. 
Nu de steunpakketten tot op heden onvoldoende zijn dreigt onze prachtige roze salon,
hun door de vingers te glippen.En zover mogen we het niet laten komen! Daarom vragen wij jullie hulp!