Home Ik geloof erin om mensen in hun kracht te zetten
BEAUTIFUL PEOPLE

Ik geloof erin om mensen in hun kracht te zetten

Interview met Jean Marc Deun

Hij is al 35 jaar gepassioneerd kapper die zijn klanten graag de perfecte beleving wil geven. Jean Marc is een perfectionist pur sang en dat merk je zodra je zijn salon Laurent Salon & Spa in het centrum van Utrecht binnenloopt. Onlangs toerde hij 5 weken alleen op de motor door Thailand en Indonesië om te reflecteren op zijn leven en gaf hij de controle over de salon in handen van zijn team. Net op tijd voor het 30-jarig jubileum van de salon keerde hij terug. Wij spraken hem over zijn ervaring en plannen voor de toekomst. 

Jean Marc ging ondanks zijn drukbezette leven toch alleen op reis naar Azië om weer in contact met zichzelf te komen

Jean Marc: “Ik wilde met natuurproducten werken en die niet op dieren getest waren. Die waren 35 jaar geleden een stuk lastiger te vinden dan nu, want natuurlijk wilde ik ook geen concessies doen op kwaliteit. Destijds werkte ik in Düsseldorf in een hele luxe salon, dat was de tijd van Claudia Schiffer en Düsseldorf was de plek waar veel gebeurde op gebied van mode. Daar leerde ik hoe belangrijk het is om de tijd te nemen voor je klanten. Toen ik terugkwam in Nederland wilde ik het anders doen. Mijn visie is dat als je echt naar mensen kijkt en luistert, je iets mooiers kunt maken dan wanneer je alleen naar de vorm kijkt. Ik probeer verder te kijken dan de buitenkant. ”

AVEDA past bij mijn visie om naar het totaal van de mens te kijken.

Anders dan standaard

De mens achter wat je ziet, is voor mij het belangrijkste. Ik heb van jongs af aan de voorkeur gegeven aan een holistische benadering. Daarom wilde ik werken met producten die goed zijn voor de mens en dus ook voor de planeet waarop wij leven. AVEDA sloot daar het beste op aan. Toen ik jong was, was ik best wel een idealist. Ik heb in het begin zelfs een haptonoom in de arm genomen, veel geleerd over houdingsleer om in te kunnen schatten hoe de klant zich voelt. Als je anders dan standaard werkt, ontmoet je ook mensen die anders zijn dan standaard. Dat weerspiegelt zich dan ook in je klantenkring. Als ik nu terugkijk, besef ik dat ik van mijn klanten het meest heb geleerd.

In 1997 ontmoette ik Horst Rechelbacher in New York. Dat was zo’n inspirerende man, daardoor wilde ik ook zijn producten gaan gebruiken. We zijn klein begonnen, maar uiteindelijk vond ik het merk AVEDA zo goed, dat we nu alle lijnen hebben in de salon. Door deze producten zijn we ook verder gegaan dan alleen kappersbehandelingen. Dat pas ook bij mijn visie om naar het totaal van de mens te kijken en daar hoort lichaamsverzorging en make-up ook bij.

Eerste klimaat neutrale salon

Alle materialen die we bij de laatste verbouwing van de salon hebben gebruikt zijn ecologisch verantwoord en natuurlijk. We verwarmen de salon met warmtepompen, de stadsverwarming is helemaal afgesloten. Het ionengehalte in het gebouw is heel hoog, waardoor fijnstoffen worden verminderd. Hierdoor halen wij bijna het niveau van de Zwitserse bergen en is het klimaat in de salon heel prettig en gezond.

Wij willen kwalitatief ook goed zijn in de dingen die je niet ziet.

Wij waren de eerste klimaat neutrale salon van Nederland en in het begin brachten we dat wel naar buiten, maar nu praten we daar eigenlijk niet meer over omdat we dit normaal vinden. Dit zijn onze standaards geworden, wij willen kwalitatief ook goed zijn in de dingen die je niet ziet. Want je voelt het wel; je energieniveau blijft beter op peil en je wordt rustiger als je minder fijnstof inademt.

Idealisme

Wat ik in de salon doe, is een verlengstuk van mijzelf. Thuis leef ik ook zo. Dus ik denk na over de materialen die gebruikt zijn in huis, we hebben warmtepompen en gescheiden afval en ik was een van de eersten die 10 jaar geleden al elektrisch reed. Mijn kinderen groeien zo op, die weten niet beter. Ik begin steeds meer wars te worden van die ‘meer-meer-mentaliteit’, daar zouden we vanaf moeten. In plaats daarvan zou je moeten kijken naar wat beter kan. Dat idealistische, andere mensen willen prikkelen, dat zit wel in me.

Gesprekken met mijzelf

De hoogste vorm van spiritualiteit die je een ander kunt bieden is eerlijkheid. Vertrouwen, liefde (voor jezelf, je medemens, de natuur) en eerlijkheid, zijn voor mij de 3 pijlers waar het allemaal om gaat. En daarom zijn dit ook de pilaren van mijn bedrijf. Dat is altijd al zo geweest, alleen ben ik mij daar nu nog beter bewust van. Tijdens de reis die ik kortgeleden heb gemaakt, heb ik een aantal goede gesprekken gehad met mijzelf. Hierdoor kom ik er steeds beter achter wie ik nou eigenlijk ben.

Vertrouwen, liefde en eerlijkheid, zijn voor mij de drie pijlers waar het allemaal om gaat.

Deze reis was ook de perfecte test om te leren loslaten. Hierdoor kon ik mijn team de kans geven om te laten zien wat goed gaat en waar ze tegenaan lopen. Hierdoor is het hele team heel goed gaan samenwerken, ze moesten wel want ik was er niet. Zo simpel kan het soms zijn. Dat geeft mij een enorm gevoel van vrijheid. Ik hou heel veel van mensen, maar ik hou ook enorm veel van mijn vrijheid en ik kan heel goed alleen zijn. Daarom ben ik ook alleen op reis gegaan. Mijn reis begon heel luxe, met te grote zwembaden en oprijlanen, maar langzamerhand werd alles steeds eenvoudiger, stiller en kleiner. Ik ben mezelf steeds meer gaan afpellen en kon uiteindelijk echt tot mezelf komen. Hierdoor heb ik gemerkt dat hoe simpeler, hoe prettiger.

Nieuwe inzichten

Ik geloof dat alles één energie is, dat alles met elkaar verbonden is. Vooral als je stil bent in jezelf, is het heel fijn om in de natuur te zijn. Wat deze reis mij vooral heeft opgebracht is om weer in contact te komen met mezelf, dat was ik een beetje kwijt. Ik heb zo’n hoog verantwoordelijkheidsgevoel, de ouder in mij is extreem ontwikkeld. Mijn oudste zoon heeft Downsyndroom, ik heb 2 kinderen in de pubertijd en nog 2 kleintjes. Daarnaast heb ik een beroep waarbij ik ook altijd onder de mensen ben. Ik ben dus altijd druk en wilde alles graag perfect doen. Op gegeven moment raak je dan het kind in jezelf kwijt. Daarom had ik deze reis zo nodig, ik heb het contact met mezelf weer hervonden.

Midlifecrisis vind ik zo’n rotwoord. Ik denk liever: ik heb de eerste helft gehad, wat zou ik de tweede helft eens willen doen? Ik weet nu duidelijk wat mijn pad is en ik wil proberen dat ook te blijven volgen. Ik weet ook dat ik ruimte wil maken voor de volgende generatie en mijn kennis wil overbrengen, dat betekent dat ik een beetje meer afstand ga nemen van mijn bedrijf. Want als ik er steeds te veel tussen blijf staan, dan sta ik de vorming van de salon en de toekomst misschien wel in de weg. Dit zijn inzichten die me tijdens mijn reis heel duidelijk zijn geworden.  Hierdoor ga ik straks ook meer tijd krijgen voor andere dingen. Ik kan heel goed ontwerpen, ik heb boten ontworpen, huizen ingericht. Deze kant van mij wil ik nog meer gaan ontwikkelen. Mooie plekken creëren, dat lijkt me enorm leuk om te doen.

Schoonheid

Voor mij is schoonheid de perfecte imperfectie, waardoor iets een ziel krijgt, iets unieks. Of dat nou een boom, een huis of een persoon is. Met te strak gestylde kapsels heb ik niet zoveel. Ik geloof erin om mensen in hun kracht te zetten en te kijken welk haar daarbij past. En als je dat goed doet, hoor je dat ook altijd terug. Iets maken wat mensen écht willen. Dan voelen ze zich sterk en gaan ze 2cm langer de deur uit! Hierdoor verveelt mijn werk nooit.

Dé waarheid bestaat niet en nu ik dat besef kan ik pas met verwondering kijken naar de wereld om me heen.

Lessen van deze reis

Ik ben er tijdens deze reis achter gekomen dat ik niet alles weet. Dat ik niet moet denken dat mijn waarheid dé waarheid is. Als je dat voor jezelf aanhoudt, ga je beter luisteren en dan krijg je ook meer informatie van anderen tot je. Ik denk nu dat ik lange tijd niet goed heb geluisterd. Naar mezelf en naar anderen. Ik was al te snel bezig met het antwoord, waardoor ik niet echt luisterde naar de boodschap van de ander. Maar als je beter luistert, kan die ander ook makkelijker praten. De waarheid bestaat namelijk niet. Of zoals Einstein het ooit verwoordde: ‘Het enige wat je zeker weet is dat je niets weet’. Die instelling helpt wel, want dan pas kun je met verwondering kijken naar alle informatie die je krijgt en kun je meer openstaan voor de wereld om je heen.

Een glimlach geven

Wat me opviel tijdens mijn reis was dat de mensen daar je echt aan kunnen kijken en je hun glimlach geven. Dat doet iets met je, waardoor je zelf ook zachter en vriendelijker bent. Voor mij was dat wel het bewijs dat wat je geeft, je ook terugkrijgt. Hier gaat alles zo snel en kijken mensen vaak naar de grond. Maar gelukkig zie ik wel een verandering en het is belangrijk om bij jezelf te beginnen. Door mensen eens aan te kijken en gedag te zeggen of te glimlachen. De uitdaging van deze tijd is dat we in contact moeten blijven met elkaar. We moeten elkaar niet de waarheid op willen leggen, maar respect hebben voor de ander.

We zijn wel erg laat maar ik denk toch dat de natuur zo sterk is dat we het toch gaan redden.

Ik denk dat we op het punt staan van een transitie. De meerderheid wil ook verandering, het leven de goede kant op willen buigen. Die mentaliteit van meer en meer neemt gelukkig af en je ziet steeds meer initiatieven op gebied van duurzaamheid. Ik ben echt hoopvol als ik zie hoe jonge mensen denken en handelen. We zijn wel erg laat maar ik denk toch dat de natuur zo sterk is dat we het toch gaan redden. Ik denk dat het gewoon goedkomt, dat moet!

Favorieten van Jean Marc: BOEK Spoedcursus verlichting, Tijn Touber MUZIEK Van Xavier Rudd tot Mozart ONMISBAAR PRODUCT Aveda Pure Abundance Style Prep ONTSPANNING Mediteren, varen REIS De reis die ik net heb gemaakt, zowel naar buiten als naar binnen PLEK OM TE ZIJN Thuis, aan het water of in de salon