Home Ik ben rijk geworden door geld weg te geven
BEAUTIFUL PEOPLE

Ik ben rijk geworden door geld weg te geven

In de professionele beautybranche is Duco van Keimpema geen onbekende. 25 jaar geleden richtte hij Care Cosmetics op, een van de grootste spelers op de markt is. Maar voor Duco draait ondernemerschap niet alleen om cijfers en hij wilde graag iets terugdoen voor de maatschappij. In 2011 richtte hij Care for Life op, een stichting die zich inzet om het leven van terminaal zieke kinderen iets dragelijker te maken. Ter ere van het 10-jarig bestaan spreken wij hem over dit mooie initiatief.

Waarom Care for Life?

Toen een van mijn vrienden bijna 20 jaar geleden zijn dochtertje verloor op 5-jarige leeftijd, kon onze vriendengroep gelukkig iets extra’s doen voor het gezin. Doordat ik dit zo van dichtbij meemaakte, realiseerde ik hoe zwaar het was. Ik vroeg ik me af hoe het zou zijn voor mensen die ook een ziek kindje hadden, maar niet de middelen om het leven zo makkelijk mogelijk te maken. Op dat moment was het eerste zaadje geplant.

Daarnaast liep het bedrijf inmiddels goed en wilde ik sowieso goede doelen steunen. Ik geloof namelijk heel erg in maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat hebben we jarenlang gedaan, maar ik vond dat het er niet altijd even efficiënt aan toe ging bij sommige goede doelen. Toen ik 10 jaar geleden een documentaire zag over 6 doodzieke jongetjes, was mijn besluit genomen dat ik hier iets mee wilde doen. Door zelf een stichting op te richten kon ik waarborgen dat we met zo weinig mogelijk middelen zoveel mogelijk kunnen doen.

Zo begon het

Elke gedoneerde euro gaat rechtstreeks naar het zieke kind.

We zijn begonnen om een sticker op de deur van het kantoor te plakken en de hulpvragen kwamen vanzelf binnen. Ik had besloten dat de stichting nooit enige administratieve kosten zou hoeven dragen, dat gebeurt allemaal vanuit Care Cosmetics. Elke gedoneerde euro gaat rechtstreeks naar het zieke kind en tot op de dag van vandaag gebeurt dat nog steeds.

Care for Life is zo heel organisch gegroeid en inmiddels hebben we al meer dan 240 kinderen kunnen helpen. De meeste kinderen worden via via aangemeld en ons team van vrijwilligers gaat de hulpvragen vervolgens screenen. Er is een harde leeftijdsgrens; 16 jaar en de afweging wordt gemaakt op basis van eerlijkheid en integriteit. Wij gaan altijd eerst het gesprek aan met het gezin en inventariseren of onze hulp echt nodig is. Je kunt natuurlijk nooit alles controleren, maar wij doen er wel alles aan om het zo eerlijk mogelijk te doen, want we hebben maar beperkte middelen en willen dat onze hulp echt terechtkomt waar het nodig is.

Aangrijpende situaties

Het eerste meisje dat werd aangemeld had dezelfde naam als het overleden dochtertje van mijn vriend. Dat was natuurlijk heel bizar. De afgelopen 10 jaar heb ik zoveel aangrijpende situaties meegemaakt. Ik kan me nog een alleenstaande moeder met MS herinneren die 2 gehandicapte kindjes had. Ze woonde in een klein huurhuis en haar hele leven draaide om het verzorgen van haar 2 kindjes, terwijl ze zelf ook achteruit ging. Toen wij de cheque kwamen overhandigen, zag je tranen van geluk. Dan realiseer je hoe belangrijk een goede gezondheid is en dat er ook in Nederland nog zoveel onzichtbaar leed is. Op zulke momenten ben ik zo blij dat ik dit ooit ben gaan doen. Ik zeg altijd dat ik rijk ben geworden door geld weg te geven.

Maatschappelijk ondernemen

De missie van Care Cosmetics is om de beste distributeur van de Benelux te zijn. Vorig jaar heb ik een deel van het bedrijf verkocht, maar de nieuwe aandeelhouder ondersteunt Care for Life gelukkig ook dus daar verandert niets. Ik geloof namelijk dat het belangrijk is om je als bedrijf niet alleen maar bezig te houden met geld verdienen. Dat zie ik ook terug bij mijn team, die vinden het heel fijn om voor een bedrijf te werken dat de wereld een klein beetje beter te maken. Ik geloof dat elk bedrijf iets aan goede doelen zou moeten doen. Ikzelf blijf gewoon betrokken bij Care for Life, ik vind het heerlijk om te werken en voorlopig zit ik hier nog.

Oneerlijk verdeeld

Duco van Keimpema

Ik geloof er niet in om alleen maar meer rijkdom te vergaren. Op het moment dat je lekker kunt leven, heb je niet nog meer geld nodig en vind ik het terecht dat je het een beetje deelt. Ik ben echt van mening dat als iedereen een ander zou helpen, er geen ellende in de wereld hoeft te bestaan. Het is bespottelijk dat er mensen zijn die 100 miljard bezitten, terwijl zoveel anderen bijna niets hebben.

Het gaat erom dat je de intentie hebt om de maatschappij een beetje te helpen.

Het gaat ook niet om het bedrag dat je geeft, maar wel dat je de intentie hebt om de maatschappij een beetje te helpen. Ik ben een groot NLP-aanhanger en geloof dat als je positief in het leven staat, je ook veel terugkrijgt. De waardering die ik in de loop der jaren heb gekregen van de gezinnen die we hebben geholpen is al veel meer waard dan die centen die erin zijn gestopt. En het hoeft niet groots, het kan heel simpel zijn om mensen te helpen. Bezoek eens een eenzame oudere of ga een keer wandelen met iemand uit een verzorgingshuis. Ik kan het echt iedereen aanraden!

Wil je deze mooie stichting ook helpen? Hier kun je een donatie doen.