Home Hoe weet je zeker dat je een duurzaam product gebruikt?
BEWUSTWORDING

Hoe weet je zeker dat je een duurzaam product gebruikt?

Voor zowel kapper als consument is het niet altijd even makkelijk om de juiste keuze te maken wanneer je wilt bijdragen aan een beter milieu. Vaak ziet men door de bomen het bos niet meer, waar moet je op letten als je duurzame producten wilt gebruiken? Wij vroegen het aan Richard Bindels van Chapter Green.

Is mijn product duurzaam of toch niet?

Voor ieder merk groot of klein is het aanvragen van een certificering mogelijk.. Het heeft ook niets te maken met de bijkomende kosten of administratieve rompslomp om het niet te doen.  Echter niet ieder merk voldoet aan de eisen en zal in aanmerking komen voor certificering. Dat laatste is merendeel de reden waarom een merk geen certificering heeft van een onafhankelijke organisatie.

Onafhankelijke certificeringen

Enkele onafhankelijke certificeringen - waar wij als Chapter Green, met onze merken Rodolphe & Co en ZENZ Organic volledig op vertrouwen โ€“ zijn:  Ecocert en Cosmebio, Nordic Swan Ecolabel en AllergyCertified.

Wij hebben hier eerder een blog over geschreven. Let op! Er is een groot verschil tussen een onafhankelijke certificering en een Standaard. Er zijn merken die hun eigen standaards opstellen. Deze worden niet gecontroleerd door onafhankelijke organisaties. Dit is niet goed of fout, echter wordt dit vaak als marketing tool gebruikt. Dus controleer in dit geval altijd zelf de ingrediรซntenlijst.

Graag wil ik benadrukken dat het niet hebben van een certificering zeker niet wil zeggen dat je geen duurzaam, veilig of organic product in handen hebt. Echter dien je dan wel zelf over de ingrediรซntenkennis te beschikken.

De makkelijkste weg om goed te kiezen, is te kiezen voor een product met certificering. De certificeringen zijn immers in het leven geroepen om garanties betreffende ingrediรซnten, productieprocessen en veiligheid af te geven.

Ingrediรซntenlijst

Ook zijn er tegenwoordig een aantal apps, die je gratis kunt downloaden. Hiermee kun je met je telefoon de ingrediรซntenlijst scannen en vervolgens geeft de app aan of er een schadelijke of ongewenste ingrediรซnt in zit. Houdt er rekening mee dat deze lijsten niet volledig zijn. En dat niet alle zuivere producten hierin vernoemt zijn. Dus eigen kennis is ook hierin erg belangrijk en gewenst. Tip: Er worden steeds meer cursussen over ingrediรซnten aangeboden.

De sleutel tot toekomstbestendigheid ligt mijns inziens in duurzaamheid en specialisatie. En dan niet alleen duurzame producten, maar duurzaamheid in het algemeen. Denk hierbij aan inzameling van haren, plastic en aluminium verftubes. Dit kan allemaal gerecycled worden en uiteindelijk weer hergebruikt worden. Op www.thegreenscissors.org vind je hierover meer informatie.