Het leven van een thuiskapper

Esmie-cover

Esmie is thuiskapster en werkt onder de naam Esmie’s Hairstyling in omgeving Buchten (Limburg). Je hoort veel over thuiskappers, dat ze klanten van de salon af zouden pakken omdat ze goedkoper zijn. Of dat ze niet professioneel zijn. Welke mensen maken gebruik van een thuiskapper? En hoe is het om thuis mensen te knippen?

Ik was nieuwsgierig naar deze ‘tak van sport’ en vroeg het ambulant kapster Esmie. Want als iemand het weten kan, is het Esmie! Ze knipt al 28 jaar haar klanten thuis, heeft een kappersopleiding gedaan en bezoekt haarshows en doet regelmatig trainingen.

Esmie-award

Voor Esmie is het belangrijk dat haar klanten blij zijn met een kapsel dat bij ze past. We hebben hier dus te maken met een gepassioneerde en professionele thuiskapster!

Ooit wilde Esmie naar de kunstacademie, maar haar ouders zagen daar niet zoveel heil in. “Word maar kapper, dan heb je altijd werk’, vonden haar ouders. Dat gebeurde, maar pas toen ze zelf inzag dat ze hier ook haar creativiteit kwijt kon, begon ze het ook leuk te vinden. Daarna heeft ze 10 jaar in een salon gewerkt, maar Esmie ergerde zich aan de tijdsdruk en het gebrek aan aandacht voor haar klanten. Soms was het zo druk dat nergens tijd voor was en dan had ze ook momenten dat ze niets te doen had. Thuiskappers hebben daar geen last van, want ze komen alleen op afspraak en zijn flexibeler met hun tijd.

Doordat je bij iemand thuis komt, ontstaat er meer binding met je klantenEsmie

Esmie: ‘Doordat je bij iemand thuis komt, ontstaat er meer binding met je klanten. De meeste klanten zijn tussen 30 en 50 jaar, ook peuters en kleuters die niet stilzitten behoren tot mijn klantenkring.

Ongeveer 10% van mijn klanten zijn ouderen. Als ik daar kom, merk ik dat ze daar naar uit hebben gekeken. Gelukkig heb ik dan de vrijheid om na afloop een kopje koffie te drinken. Daar hou ik wel rekening mee want ik wil altijd stipt op tijd zijn bij de volgende klant.

Ik werk ook ’s avonds en op zaterdag . Dat vinden vooral werkende klanten erg fijn. Meestal als ik ergens kom, zijn er meteen meerdere klanten. Het hele gezin, of soms ook buren die geknipt willen worden. Ik knip binnen een straal van 30 km en probeer afspraken zo te combineren, dat ik zo min mogelijk hoef te rijden. Klanten kunnen online boeken en dat bevalt erg goed.

Esmie-producten

Voorzichtig

Bang ben ik nooit geweest. Gelukkig heb ik nog geen echte negatieve ervaringen meegemaakt als ambulant kapster. Maar de meeste klanten ken ik al heel lang en nieuwe klanten komen via-via. Komt er toch een nieuwe klant die ik niet ken, dan Google ik echt wel even waar iemand woont en kijk op social media. Als het me niet bevalt ga ik niet, maar gelukkig is dat bijna nooit voorgekomen.

Bij een nieuwe klant check ik eerst even op GoogleEsmie

Sommige klanten ken ik al 28 jaar. Je weet dan veel over de gezinssituatie, er vallen ook wel eens klanten weg door scheiding of overlijden maar er komen ook weer nieuwe klanten bij. Ik biedt altijd een luisterend oor maar probeer wel afstand te houden zodat ik problemen niet mee naar huis neem. Zeker als ambulant kapster, is een zakelijke verhouding met je klanten heel belangrijk.

Veel sporten

Er is weinig onderscheid in de behandelingen die ik bied ten opzichte van een salon. Ik neem daarom ook altijd veel te veel mee omdat ik geen nee wil verkopen als een klant een andere coupe of kleuring wil. Nadeel van dit vak is dat het vaak behelpen is. Wassen gaat meestal via de doucheslang in de wasbak en knippen op een eetkamerstoel. Die zijn niet in hoogten verstelbaar, dus ik sta vaak met kromme rug te werken. Ook het sjouwen van alle spullen in en uit de auto is soms zwaar. Daarom sport ik veel, zodat mijn spieren sterk blijven. Sommige klanten hebben zelfs een kappersstoel gekocht en een eigen hoekje voor mij ingericht. Dat is leuk!

Vreemdgaan

Het komt weleens voor dat ik niet kan en een klant toch een keer ‘vreemdgaat’ naar de kapsalon. Ik vind het een compliment dat ze dan altijd weer bij me terugkomen. Thuiskappers krijgen vaak de schuld van slechte knipbeurten, maar je moest eens weten hoe vaak ik het werk van salons heb moeten opknappen !

De meeste klanten die ‘vreemdgaan’ komen weer terugEsmie

Toch sluit ik niet uit dat ik zelf ooit een salon ga starten, maar daar ben ik niet actief naar op zoek. Als thuiskapster bouw je niet veel op; als je ziek bent, heb je geen inkomsten. Als ik een salon zou beginnen, ooit, dan wil ik het groot aanpakken met zo’n vijf man personeel. Maar voorlopig ben ik happy zoals het is. Ik hou van mijn werk, de afwisseling en vind het leuk steeds naar andere plekken te gaan.’

Comments

comments