Home Je haren kleuren met een stijltang?
Haarpraat

Je haren kleuren met een stijltang?

haarkleuren-nanotechnologieWist je dat wetenschappers aan het onderzoeken zijn of we straks ons haar kunnen kleuren zonder dat daar haarverf aan te pas komt? Dankzij nanotechnologie is dit in de nabije toekomst wellicht mogelijk!

NANOTECHNOLOGIE
Wetenschappers van de Universiteit van Mexico hebben onderzoek gedaan hoe ze de haarkleur kunnen veranderen zonder daarvoor verf te gebruiken. Ze ontdekten dat je het haar elke kleur kan geven door het te etsen met zgn.nano patronen. Hiervoor hebben ze in een laboratorium een een geconcentreerde straal ionen gebruikt om patronen op het haar te 'etsen' die licht reflecteren en daardoor een bepaalde haarkleur weerspiegelen. De resultaten werden in 2014 gepubliceerd in de Journal of Cosmetics, Dermatological Sciences and Applications onder de titel Nano-Patterning of Diffraction Gratings on Human Hair for Cosmetic Purposes.

EEN STIJLTANG?
De wetenschappers maakten gebruik van de wetenschap dat kleur wordt gevormd door licht en oog. Door met ionen in haar te etsen, zorgen deze hele kleine reliefjes ervoor dat het licht wordt omgebogen waardoor een andere kleur ontstaat. Het zou dus zomaar kunnen dat je straks je haar kunt kleuren met een stijltang! Ja, we kennen die tangen wel die al werken met ionen. Het gaat nog wel even duren voordat je thuis of bij de kapper slechts een behandeling met een tang nodig hebt voor een ander kleurtje. Maar dit onderzoek laat wel zien wat er in principe mogelijk is en dat belooft nog heel wat voor de toekomst.

De voordelen zijn namelijk dat je straks zonder chemicaliën je haar kunt kleuren en dat de zon die kleur niet kan vervagen. Maar voordat met een stijltang alle huidige kleurtechnieken ook gerealiseerd kunnen worden, zijn we wel een flink aantal jaren verder.