Home Hairlovers are animal lovers: diervriendelijk voor je haar
PRO NIEUWS

Hairlovers are animal lovers: diervriendelijk voor je haar

Nog even en we hoeven niet meer verpakkingen af te speuren, fabrikanten te bellen of een product getest is op dieren. Goed nieuws dus voor de dierenliefhebbers die niet meer met hun handen in het haar willen zitten. In 2003 heeft de Europese Unie al besloten dat na 11 maart 2013 niet meer is toegestaan om in Europa (in winkels of webshops) cosmetica te verkopen dat op dieren is getest. En dat geldt dus ook voor haarproducten. Nu zijn er al veel goede betrokken merken die er niet over denken hun producten op dieren te testen. Maar het maakt het wel eenvoudiger. Bovendien is het een fijn idee dat we met z’n allen besloten hebben dat zoiets anno nu echt niet meer kan. Waarom moeten shampoos in konijnenogen worden gesmeerd terwijl het alleen voor je haar bedoeld is? En er zijn genoeg alternatieve testmethodes ontwikkeld waardoor ook de merken die deze testen niet uitvoeren een veilig product kunnen garanderen. Onnodig dus. En onnodig leed maakt mij altijd nog bozer. Bovendien is een super kapsel ineens niet meer zo mooi  en hip als daar dierenleed voor nodig is.
Maar mijn blijdschap verdween weer snel toen ik op de site van PETA las dat deze resolutie in gevaar is! Mogelijk wordt deze datum uitgesteld voor onbepaalde tijd. Met andere woorden, het hele besluit is van de baan want dat het testen kan zo dus nog jaren doorgaan. Het lijkt erop dat de EU dames en heren gaan zwichten voor de druk van de commercie en dat is een slechte zaak. Wat kunnen jullie doen om dit te voorkomen? Ga naar http://action.peta.org.uk/ea-campaign/clientcampaign.do?ea.client.id=5&ea.campaign.id=8459 en teken de petitie. Hopelijk helpt het als miljoenen Europeanen protesteren tegen dit laffe uitstel. Voorlopig moet je dus nog even goed blijven opletten.
Op WieWatHaar maken we het je makkelijk. Als je een product zoekt, kun je in de linkerkolom het zoekresultaat verfijnen op ‘diervriendelijk’. Als je naar een product gaat, zie je rechtsonder het beoordelingscijfer, 'bewust kopen' staan met daaronder de keurmerken. Als je meer informatie wilt, kun je op die keurmerken klikken en dan verschijnt een pop-up met uitleg en een link naar de website. Verschillende merken hebben verschillende keurmerken en sommige merken hebben er meer dan een. We hebben geprobeerd orde te scheppen in de wirwar van keurmerken die er zijn.
Hiernaast volgt een overzicht (kijk ook op de afbeelding met alle logo's):

  • PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) www.peta.org
  • Proefdiervrij www.proefdiervrij.nl
  • Choose Cruelty Free www.choosecrueltyfree.org.au
  • CCIC (The Coalition for Consumer Information on Cosmetic) www.leapingbunny.org
  • Ethical Company www.ethical-company-organisation.org

Niet op dieren getest?
Dit icoon geeft aan dat dit merk zelf beweert niet op dieren te testen, maar dit niet kan onderbouwen met een keurmerk. WieWatHaar heeft dit merk nergens aangetroffen op lijsten van merken die niet op dieren testen, noch heeft dit merk zelf aangetoond dat ze in het bezit zijn van een keurmerk. Wel stonden sommige merken vermeld in het boek Don't go Shopping for Hair-Care Products Without Me van Paula Begoun. Maar kijk zelf op de website van dit merk voor meer informatie of om eventueel contact op te nemen met de fabrikant.
WieWatHaar wilde een speciaal icoon voor deze gevallen in het leven roepen. We stimuleren de bewustwording over dit onderwerp en willen deze merken niet over één kam scheren met merken die hier helemaal geen aandacht aan besteden. Hairlovers are animal lovers!