Home Haarwerken & extensions. Waar moet je op letten bij echt haar?
Stylist

Haarwerken & extensions. Waar moet je op letten bij echt haar?

Regelmatig wordt er gevraagd naar een haaraanvulling van echt haar, en dan komen direct ook al de de horrorverhalen over haren van haar extensions en haarwerken die in elkaar draaien en klitten. Je hebt een mooie haaroplossing aangeschaft, maar dan begint de ellende pas. “Help mijn haar zit niet, ik heb naast mijn haarprobleem er nu een probleem bij". Waar moet je nu op letten als je je oriënteert bij de aanschaf van een extension, haarstuk of haarwerk?

Soorten echt haar

  • Chinees echt haar
  • Aziatisch echt haar
  • Birmees echt haar
  • Indian echt haar
  • Jak haar (Tibetaanse buffel)
  • Europees echt haar
  • Premium Europees echt haar
  • Onbewerkt echt haar (maagdelijk)
  • Bewerkt echt haar (gekleurd of gekruld)
  • Ontschubt echt haar

In advertenties of reclames wordt zelden de haarsoort vermeld en alleen de term echt haar gebruikt, waardoor je feitelijk nog niet weet wat je aanschaft, en waar de kwaliteitsverschillen in zitten, en waar je tegenaan kunt lopen tijdens het dragen van deze echt haar aanvullingen.

maagdelijk-onbehandeld-Europees-haar

Maagdelijk onbehandeld Europees haar

europees-haar

Handgeselecteerd maagdelijk Europees haar

Bewerkte en ontschubde haren, die lijken op ons dunne Europese haar

De laatste 15 jaar is de vraag naar echt haar vooral populair geworden door de extension industrie. De vraag is enorm, en de haarindustrie speelt hier handig op in. Er wordt zelfs Jakhaar (buffelhaar) verwerkt in deze industrie, het wordt het meest gebruikt voor de extensions maar ook voor haarstukken en haarwerken.

Europees echt haar is een haarsoort die het best past bij ons Westerlingen. Deze haren zijn de fijnste in zijn soort. Alle andere haarsoorten zijn dikker en hebben soms tot 3 keer toe de doorsnee van Europees echt haar. Dit haar zal zich, omdat het veel dikker is, moeilijker mengen met ons eigen Europese haar, tenzij jezelf bv. Aziatisch haar hebt. We kennen allemaal de voorbeelden van mensen die een veel te dik haarstuk dragen, te vol geknoopt maar vooral ook te dik haar. De haren bewegen niet en blijven staan als het bv. waait. Het oogt daardoor onnatuurlijk.

Ontschubt en bewerkt haar

Om de verschillen minder groot te maken en meer op een Europees haar te doen lijken, worden veel dikkere haarsoorten zoals Aziatisch en Chinees haar gesplitst, en ook nog eens ontschubt. De originele haren zijn meestal zwart van kleur en worden in baden gelegd om te ontkleuren om ze daarna een kleur te geven waar veel vraag naar is. Hoe blonder het haar moet worden, hoe langer de haren in zo’n chemisch bad liggen om te ontkleuren en te ontschubben. Sommige zwarte haarsoorten hebben meer roodpigment en blijven nog langer in de baden liggen, of ogen wat geelachtig als ze blond worden gekleurd. Je begrijpt dat haar op deze manier ontzettend te lijden heeft en erg droog, poreus en stijf wordt.

Waarom ontschubben

Haar heeft meerdere schubben lagen. Als deze haren tegen de richting in gaan, zullen de haren in elkaar draaien en gaan klitten. Het is dus belangrijk dat alle haren in een staart worden afgeknipt en met de schubben dezelfde richting op staan. Deze haren worden ook wel Remy haren genoemd, en hebben dus een hogere kwaliteit.

ontschubben

Er is echter ook nog een andere reden. In de plaatselijke tempels in India worden de haren door vrouwen geofferd en vallen door elkaar op de grond. Om te voorkomen dat dit haar onbruikbaar is, worden ook deze haren ontschubt en verwerkt in de haarindustrie. Bovendien is ontschubt haar in de ateliers gemakkelijker te knopen en te verwerken voor de haarstukken en haarwerken. Het scheelt enorm veel tijd in het knopen, gaat dus sneller en is goedkoper. Als een haar niet goed is ontschubt kan alsnog klitvorming ontstaan.

Silliconen

De laatste procedure in dit proces is dat er een silliconelaag om het haar wordt gelegd om de haren gladder en glanzender te maken. Na een aantal wassingen zal deze laag verdwijnen en ontstaan de eerste problemen. Het haar wordt onhandelbaar en oogt droog en ongezond.

Premium Europees Haar

Premium Europees haar is niet maagdelijk meer. Dat betekent dat de haren zijn gekleurd of ontkleurd, gekruld, of in sommige gevallen zelfs aan de bovenkant ontschubt om het knoopproces te versnellen. Deze haren zullen sneller afbreken, de levensduur zal minder lang zijn. Momenteel zie je dat veel fabrikanten deze haren gebruiken omdat Europees haar de populairste in zijn soort is. De levensduur zal echter korter zijn.

Maagdelijk (Virgin) haar

Maagdelijk haar is nooit bewerkt, ontschubt, gekruld of gekleurd, deze is het sterkst, zal minder snel afbreken. Bij de Aziatische soorten zijn deze haren dus nog zwart en hebben de originele dikte, waardoor ze voor Europeanen te dik zijn. Europees maagdelijk haar is de populairste in zijn soort en is schaars. De valling van het haar is soepel, het oogt glanzend en gezond en heeft een kleur en vorm die in de natuur voorkomt. Realiseer je dat maagdelijk Europees haar de meest dure haren in hun soort zijn en schaars zijn en dat je dit in de aanschafprijs en levensduur terug vindt.

maagdelijk-europees-haar

Onbehandeld maagdelijk Europees echt haar

Welke haarsoort is voor jou geschikt

Waar wil of moet je het voor gebruiken? Als beauty-accessoire om af en toe te dragen of als hulpmiddel? Zoals voor een haarstuk of haarwerk waar je alles mee kan doen en een natuurlijke valling terug wilt zien in het haar. Wil je het dag en nacht kunnen dragen, er alles mee doen zonder dat er problemen optreden?

europees-haar-paars

Europees haar gekleurd (links) en ongekleurd (rechts)

Al deze vragen moet je je vooraf stellen om een goede keuze te maken. Ga op gesprek, bij verschillende leveranciers, neem versterking mee en vraag door. Voel het verschil tussen de verschillende haarsoorten en vraag om referenties. Het passen van de haarstukken hoort ook bij een oriënterend gesprek. Kijk en vraag hoe het is geknoopt en vraag hoe je het haar moet behandelen. Al deze vragen zijn van belang om een goede keuze te maken en te beoordelen of de prijs die je moet betalen in verhouding staat tot de kwaliteit die je kunt verwachten.

“Als je haar maar goed zit”

Een cliché maar waar. De eerste indruk is vaak bepalend en je hoofd kun je niet verstoppen. Onze identiteit en zelfvertrouwen wordt in hoge mate bepaald door hoe wij eruit zien en haar is voor de meesten één van de belangrijkste dingen.