Home HAARkunstenaar JEFFREY JANSSEN over het kappersvak
Stylist

HAARkunstenaar JEFFREY JANSSEN over het kappersvak

Interviews met de créme de la créme van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega die hij of zij bewondert. Kapper/entrepreneur Antoine van Veggel van Antoine Coiffeur Createur gaf het 'stokje' door aan saloneigenaar Jeffrey Janssen van  Coup D’Etat.

Hoe ben je ooit begonnen?
Ik was 17,  zat op een voetbalschool en kreeg een blessure. Per toeval kwam ik in het kappersvak. Omdat ik de top wilde bereiken ben op zoek gegaan naar de beste kapper van Nederland en ben zo bij Antoine (van Veggel, red.) terecht gekomen. Ik ben begonnen bij een herensalon en op m’n 22e ben ik voor mezelf begonnen. Eerst in Nijmegen waar ik al snel 2 salons had. Daarna heb ik 3 jaar in Londen gewoond en gewerkt bij Antony Mascolo (Toni&Guy, red.). Weer terug in Amsterdam, werkte ik voor een bedrijf waar ik de educatietak heb opgezet en in aanraking kwam met het maken van fashionhaar. Ik heb veel shows gedaan, onder andere in Parijs en Milaan. Maar ik merkte dat mijn hart meer ligt bij de klanten, gewone mensen die een mooi kapsel willen. Catwalk haar is meestal niet draagbaar en ik miste het klantcontact. Toen ben ik mijn eigen salon Coup D’Etat begonnen.

Wat spreekt je aan in het kappersvak?
Ik vind het leuk om informatie over te dragen op klanten. Wij kappers moeten laten zien wat we kunnen op gewone mensen. Helaas is er veel miscommunicatie tussen kappers en klanten. Daarom ben ik The-chair.nl begonnen. Dat is een website met instructievideo’s over haarstyling en verzorging. Voor een klant heb ik minimaal 3 kwartier nodig, dat geeft mij voldoende tijd om goed te luisteren en te adviseren.  En het is belangrijk om te onderbouwen wat je doet, ook voor jezelf, dan weet je waar je staat.

Heb je ook shows gedaan?
Ik heb dat vroeger veel gedaan. Je creëert dan iets waar de consument uiteindelijk toch vaak niets aan heeft. Ik wil haar laten bewegen, als een foto helemaal is bewerkt, is het ‘mijn haar’ niet meer.

Reis je vaak voor je werk?
Niet meer. Wel werk ik sinds januari als hairdirector voor L’Oréal en ben nu bezig met een nieuwe styling lijn voor Kérastase.

Bij welke celebs heb je het haar verzorgd?
Ik heb wel een paar bekende klanten, maar dat interesseert me niet. In Nederland stelt het toch weinig voor en verder heb ik helemaal niets met die glamourwereld.

Wat is het hoogtepunt uit je carrière?
Het oprichten van de website The Chair. Mijn doel is dat het ooit internationaal wordt. Wat we hier op de website laten zien, is wereldwijd relevant. We laten zien hoe je een kapsel maakt, welke producten je nodig hebt en elke week staan onze video’s op de websites van De Telegraaf, Elle, Ilovefashionieuws en Wiewathaar.nl. Alle video’s komen samen op de website.

Knip je daarnaast ook nog ‘gewone’ klanten?
Alleen maar!

Wat vind je het leukst om te doen?
Communiceren. Als dat goed zit dan kan er niks meer mis gaan. Ik zie een kapsel als een stukje invulling van de hele persoon, dat moet kloppen met het hele plaatje.

Wat is volgens jou de meest voorkomende ‘haarmisser’?
Extensions. Veel vrouwen vergeten hoe duur het is om te onderhouden en dat ziet er dus niet uit als je er geen aandacht aan besteed. Een pruik dat begrijp ik wel als iemand ziek is, maar als je van nature dun haar hebt kun je dat maar het beste accepteren of goed onderhouden.

Wat is jouw ‘trade mark’?
Ik ben eigenlijk best rebels. Niet met de kapsels die ik maak, maar in mijn benadering. Ik ben niet zo heel trendy, ik vind het belangrijker dat mensen happy zijn als ze de deur uit lopen. Iedereen heeft het recht om goed geknipt te worden.

Wat is je favoriete product en waarom is het zo bijzonder?
In principe heb ik geen favoriet, denk ook dat het onmogelijk is. Soms heb je op een dag wel 20 verschillende producten nodig, het hangt van het kapsel en het haartype af. Veel kappers verdiepen zich niet echt in de producten en grijpen uit gemakzucht vaak naar hetzelfde potje. De nieuwe styling lijn van Kérastase die ik aan het testen ben is waanzinnig en vernieuwend. Ook hier is geen enkel product leading maar zijn ze allemaal nodig.

Van welke beroemdheid zou je het haar willen doen en waarom?
Niemand. Ik wil iedereen knippen die openstaat en wil weten wat mogelijk is.

Wat is je favoriete film / stad / mode ontwerper?
Films: Amélie omdat deze film Parijs zo goed laat zien, qua beeld en muziek. En Single Man van Tom Ford. Het verhaal van Dagboek van een Geisha vond ik erg mooi. Mijn favoriete stad is San Diego en ontwerper Yamamoto.

Waar haal je je inspiratie vandaan. Heb je naast je werk nog hobby’s?
Ik droom heel veel en word regelmatig wakker met ideeën. Die schrijf ik dan meteen op, dat kan wel 20 keer per week voorkomen. Als je hiervoor openstaat, komt de informatie vanzelf binnen. Hobby’s heb ik niet echt, ik zit veel te internetten en houd van lezen.

Van welke collega/kapper heb je het meest geleerd?
Antoine, nog steeds! Veel uitspraken die ik van hem als 17 jarige hoorde, kan ik nu pas goed plaatsen. Ik heb er nog steeds veel aan.

Aan welke kapper wil je ‘het stokje’ doorgeven voor het volgende interview?
Henk Schenkels. Ik heb veel met hem samengewerkt, hij is een uitmuntende zakenman. Ik heb veel van hem geleerd.