Home HAARkunstenaar HESTER WERNERT-RIJN over het kappersvak
Stylist

HAARkunstenaar HESTER WERNERT-RIJN over het kappersvak

HAARkunstenaar-Hester-Wernert

Interviews met de créme de la créme van de Nederlandse kapperswereld, waarbij elke keer het stokje wordt doorgegeven aan een collega die hij of zij bewondert. Haarstylist/ondernemer Henk Schenkels van  Sjenkels gaf het 'stokje' door aan tweevoudig Coiffure Award winnares Hester Wernert-Rijn van MOGEEN.

Hoe ben je ooit begonnen?
Hester-Wernert-RijnEigenlijk wist ik vanaf een jaartje of 4 al dat ik wilde knippen. Het begon met een nagelschaartje stukjes tapijt knippen. Op m’n 15e ben ik dan ook naar de kappersacademie in Nieuwegein gegaan. Daarna gewerkt in een salon, maar ik merkte dat ik knippen alleen saai vond. Op m’n 20e kwam ik in aanraking met John Kattenberg van House of Orange. Daar ging een wereld voor me open en maakte ik kennis met de modewereld. Ik werd zelfstandig freelancer en werkte veel voor tijdschriften en ging later ook shows doen.

In 2007 ben ik mijn eigen salon begonnen: MOGEEN. Voor mij is dat een plek waar het kappersvak en haarstyling samenkomt.

Wat spreekt je aan in het kappersvak?
Ik vond het kappersvak altijd te gek, maar op gegeven moment had ik het knippen wel gezien. Haarstyling is iets heel anders dan knippen. Ik ben echt dol op haar. Haar ontroert me en brengt bij mij een gevoel teweeg alsof je net verliefd bent. MOGEEN is mijn kindje (naast mijn echte kindje dan) en ik ben heel blij met de samenwerking met Sjenkels. Zij ondersteunen mij bij de praktische kant van het ondernemen.

Werk je voor shows of magazines?
Ja, ik heb shoots gedaan voor veel Nederlandse glossy’s, waaronder de Vogue, ELLE, Glamcult e.d. Internationaal voor o.a. Numero, POP en Surface. Ik heb meegewerkt aan shows van Viktor & Rolf, Yamamoto, Kenzo, Stella McCartney, Haider Ackermann en Chloé als eerste assistent van Eugene Souleiman. En hier ben ik de chef de cabine van de shows van Jan Taminiau, Supertrash en Ilja Visser.

Reis je vaak voor je werk?
Heel veel; Parijs, New York, Milaan, Zuid Afrika. Ik weet nog niet hoe ik dat straks ga doen nu ik net moeder ben geworden, maar daar verzin ik wel wat op. Misschien neem ik haar wel mee!

Voor welke celebs heb jij het haar verzorgd?
Anouk , Hanna Verboom, Birgit Schuurman, Xander en Sophie de Buisonje. Maar het maakt mij niet veel uit of je nou een BN-er bent of niet, als je leuk bent wil ik je graag als klant! Alleen kinderen vind ik lastiger omdat ze veel bewegen en onvoorspelbaar zijn. Daar zou ik het dubbele voor moeten rekenen 😉

Wat is het hoogtepunt uit je carrière?
Ik ken vele hoogtepunten maar een heel bijzonder moment was dat Eugene Souleiman mij de kans gaf een show van hem over te nemen omdat hij een dubbele boeking had. Ik assisteerde Eugene en keek enorm tegen hem op. Hij heeft mij zoveel geleerd. Dus toen hij mij dit compliment gaf, voelde dat echt bijzonder. En natuurlijk is ook een hoogtepuntje dat ik 2x achter elkaar de Coiffure Award heb gewonnen!

Creaties-van-Hester-Wernert-Rijn

Knip je ook nog ‘gewone’ klanten?
Ik werk nog steeds 1 dag per week bij Mogeen voor mijn vaste klanten. We hebben een methode van knippen ontwikkeld die – dat durf ik wel te beweren – bij 98% van de mensen werkt. We knippen het haar eerst droog zodat je de emotie van het haar kunt zien. Juist doordat ik veel styling doe heb ik  een goed oog gekregen voor de mogelijkheden van verschillende haartypes. En doordat ik vaak de kans krijg om mij bij shows lekker uit te leven, heb ik helemaal geen bewijsdrang als ik klanten knip. Heel vaak gaat het klanten ook om praktische tips op gebied van styling waar ze thuis wat aan hebben.

Wat vind je het leukst om te doen?
Mijn hart ligt juist bij de afwisseling. Ik ben gezegend dat ik veel verschillende aspecten van het vak kan uitoefenen; stylen, knippen, maar ook lesgeven bij de Mogeen Hairschool.

Wat is volgens jou de meest voorkomende ‘haarmisser’?
Haar dat bot geknipt is en een lelijke kleur heeft. En extensions die slecht zijn ingezet, zodat je de aanzet nog kunt zien. Dat is het resultaat van slechte kappers die het haar hebben verpest of die hun klanten niet goed hebben geadviseerd.

Wat is jouw ‘trade mark’?
In het haar dat ik maak zit eigenlijk altijd een ‘fout’, iets wat niet hoort. Dat maakt een kapsel interessant. Een pluk die niet op zijn plek zit geeft weer een schaduw, diepte bij een fotoshoot. Daar houd ik van.

Wat is je favoriete product en waarom is het zo bijzonder?
Ik heb 3 producten die iedereen zou moeten hebben. De Ocean Spritz van Wella Professionals  is een superproduct. We wonen in een regenachtig land en dit geeft het haar net wat meer body als je het bij de roots aanbrengt. Het geeft haar dat stugge beach volume. Bij de aanzet opspuiten, verwarmen met een föhn en daarna laten afkoelen. De Potion 9 van Sebastian is ideaal voor haar dat frizzy is. Het voedt en beschermt het haar. Ik breng dan meestal aan in de punten en bij de lengtes van het haar. Balmain Hair extentions vindt ik de allerbeste omdat  er veel keuze is in kleur en ze super natuurlijk in het haar mee mengen.

Van welke beroemdheid zou je het haar willen doen en waarom?
Kate Moss. Niet zozeer vanwege het haar maar omdat ze (volgens mij) een leuk mens is. Het lijkt me een leuke ervaring om haar haar te doen.

Wat is je favoriete film / stad / mode ontwerper?
Films: Ik hou erg van de Japanse cultuur. Daarom vond ik de films  Crouching Tiger, Hidden Dragon en Memoirs of a Geisha  iserg mooi. Ik houd van die mooie grafische vormen in het haar. Mijn favoriete steden zijn Parijs en Londen. Parijs omdat je wel verliefd móet worden op die stad en Londen vanwege de mensen, de stijl en het ‘underground’ gevoel. Ontwerpers (ik heb er weer twee): Azzedine Alaia en Haider Ackermann. Zij maken kleding voor sterke vrouwen die er sexy uit willen zien.

Waar haal je je inspiratie vandaan. En heb je naast je werk nog hobby’s?
Ik haal enorm veel inspiratie uit de natuur. Je kan zoveel leren van de natuur. Ook mijn inspiratie voor de Coiffure Award show van dit jaar komt uit de natuur. Het thema is Metamorphosis wat staat voor transformatie. Een transformatie heb ik ook de afgelopen 9 maanden ondervonden vanwege de geboorte van mijn dochter Tiger Lily. Door deze 'Metamorphosis'  ben ik geïnspireerd geraakt en heb ik in mijn collectie drie verschillende werelden gecreëerd waar gedaantewisseling het uitgangspunt is.

Hobby’s? Mijn werk is mijn hobby, samen met mijn man en kind natuurlijk!

Van welke collega/kapper heb je het meest geleerd?
Eugene Souleiman, hij is mijn grote inspirator. Door hem ben ik een betere haarstylist geworden. Hij is iemand die enorm getalenteerd is, maar ook graag wil delen en met beide benen op de grond blijft staan. Een man met een goed hart!
 
Aan wie wil je ‘het stokje’ doorgeven voor het volgende interview?
La Toya VelbergLa Toya Velberg, mijn collega bij MOGEEN. Ik ben heel trots op haar dat ze een Coiffure Award (categorie Herenkapsels Noord Holland) heeft gewonnen!

Hester Wernert-Rijn Ambassador P&G Salon Professional  / endorsed by Balmain Hair

'Madame Butterfly' Hester toegevoegd aan Hall of Fame!