Home Gevolgen van de lockdown voor klant én kapper
Ondernemend

Gevolgen van de lockdown voor klant én kapper

Daar ga je dan, je eerste werkdag in je gloednieuwe salon. Het was begin december 2020. Vol trots en met zoveel zin om heel veel mooi haar en tevreden klanten te maken. Tja, zo begon december voor mij. Maar na zes dagen was dat gevoel voorbij. We moeten dicht!

Wat een shock was het om dat te horen. Ik was voor het eerst echt getroffen door de gevolgen van de lockdown. Je onzeker voelen, niet weten hoe lang het gaat duren. Hoe komen we hier doorheen?

De gevolgen voor mij als kapper

Een buffer heb ik niet op kunnen bouwen dus al mijn spaarcenten gingen direct naar de salon. en steun van de overheid was er niet voor mij als beginnende ondernemer. Ik heb mijn te dure auto verkocht (die toch alleen maar voor het huis stond) zodat ik een buffer zou hebben voor als de lockdown toch echt lang ging duren. En je gaat ook bewuster om met het uitgeven van je geld.

De eerste week  van de lockdown heb ik dagen doorgebracht in de salon. Klanten bellen en de kasten reorganiseren. Ik was net open en had alles nog niet goed ingedeeld. Het was ook heerlijk om er te zijn. Toen had nog niet zoveel last van de lockdown.

Het waren de weken voor kerst. Het was heerlijk om die tijd door te brengen met mijn gezin. Alles mooi versieren en gezellig maken. Even samen zijn na de verbouwing van de maanden ervoor.

Mijn ervaring

Maar toen was het januari. Je wilt zo graag aan het werk en je mag niet. Hoe frustrerend is dat!

Om de tijd toch te vullen en omdat de passie voor het vak zo groot is, heb ik heb veel educatiefilmpjes gemaakt. Ook heb ik online seminars gegeven en zelf veel online seminars gevolgd. Zo blijf je in contact met je vak en collega’s.

Reizen zit er voorlopig ook nog niet in. En daardoor ligt mijn internationale werk ook helemaal stil. Ik mis het reizen en het directe contact met mijn collega’s wel.

Ik kan heel goed alleen zijn en even mezelf afsluiten van alles. Maar gedwongen thuis zijn en niet even je collega kunnen zien of  je dierbaren kunnen knuffelen is echt lastig voor mij. Ik mis dat heel erg en hoop gauw weer iedereen te kunnen zien in betere tijden.

11 weken dicht is niet niks!

Wat de mooiste en beste maand van het jaar had moeten zijn was nu de slechtste.

De tweede lockdown is voor veel kappers en klanten heel zwaar. We hadden zo’n zin om even te knallen voor de kerstdagen.

Klanten hadden zo’n zin om even te genieten van een moment bij de kapper voor de kerst. Tja. 15 december, lockdown. Wat een shock. Wat de mooiste en beste maand van het jaar had moeten zijn was nu de slechtste. Dit kon niet waar zijn! Je overvolle agenda moest je leeg maken. Alle klanten afbellen.

Zo veel onzekerheid. Hoe lang zou het gaan duren? Hoe kan ik mijn personeel betalen? Wat zijn de steunpakketten? 11 weken dicht is niet niks!

Voor ons als kapper was het heel zwaar. Niet alleen zien wij onze bankrekening leger worden. Moeten we dan toch het spaargeld van de kinderen gebruiken om alles te betalen? Of toch maar dat fijne potje voor het pensioen aanbreken Deze dingen waren voor veel kappers werkelijkheid.

De stress en slapeloze nachten waren er volop! En iedereen maar denken dat er genoeg steun is! Veel kappers hebben een crowdfunding opgezet als laatste redmiddel. En hoe mooi is dat dat er zoveel mensen zijn die je dan willen helpen! Samen sta je sterk. Maar toch, waarom de tandarts en fysio wel. Is een massage dan meer essentieel dan er verzorgd uitzien?

Illegaal knippen en kleuren

Ik was erg teleurgesteld als ik gekapte mensen op straat zag lopen? Illegaal knippen en kleuren. Ik snap de kapper wel die geen uitweg meer ziet en dan toch het risico loopt om gepakt te worden.  Maar het doet zeer voor iedereen die zich wel aan de regels houd. We doen het toch samen?

Het OMT had ook helemaal niet het advies gegeven om het contactberoep dicht te gooien. De besmettingsgraad ligt op 0,6 bij de kapper en in de supermarkt ligt dat op 1.0. En met strenge maatregelen kunnen we goed en veilig werken.

Stress & eenzaamheid

Ik heb laatst een docu gezien over wat een lockdown doet bij de mens.

Al die stress en eenzaamheid, het is verschrikkelijk. Mensen laten zich verslonzen. Nemen niet meer de tijd om zich mooi te kleden. Haar en make-up wordt niet meer gedaan. Je komt in een vicieuze cirkel en raakt steeds verder de weg kwijt.

Blije gezichten

Hoe essentieel is de kapper dan??

Mijn eerste werkweek na de lockdown van 11 weken. Even een praatje, weer persoonlijk contact. Een aanraking van iemand wat je al lang niet hebt gehad. Je haar weer laten stralen, dat laat je van binnen en buiten ook weer stralen! Dat is wat ik zie gebeuren met mijn klanten in de stoel. Zoveel blije gezichten die je salon weer verlaten. En hoe mooi en belangrijk is dat. Dat is pas essentieel!

Tekst: Agnes Westerman