Home Getest: Chromalya Volume Shampoo en Masker
Onze favorieten

Getest: Chromalya Volume Shampoo en Masker

Het eco-haarmerk Chromalya was nieuw voor mij. Maar toen ik hoorde dat de producten voor tenminste 99% uit natuurlijke ingrediënten bestaan, wilde ik het wel heel graag testen. Deze shampoo en masker zijn voor haar dat meer volume nodig heeft en zeer geschikt voor krullend haar.

Mijn haar is niet echt krullend, maar van nature heb ik wel behoorlijke slag. Vooral tijdens de lockdown periode probeer ik mijn haar zoveel mogelijk aan de lucht te laten drogen en niet te veel producten te gebruiken. Dat sluit goed aan bij deze eco-producten, die de hoofdhuid niet verstoppen en het haar zonder schadelijke toevoegingen reinigen en voeden.

De verpakking

De shampoo komt in een plastic flacon van 200 ml met doseerdop. Dat is iets kleiner dan de meeste shampoo's, maar de shampoo is super geconcentreerd. Je hebt er dus minder van nodig. Het masker heeft een inhoud van 100g en hier geldt hetzelfde voor. De plastic pot met schroefdop is heel basic, evenals de opdruk. Het zijn geen potjes die ik zichtbaar in mijn badkamer zal zetten, maar daar kan ik me overheen zetten als de inhoud maar goed is.

Persoonlijk vind ik het wel een gemiste kans, omdat de kleuren van de etiketten naar mijn inzien alleen nog maar het idee versterkt dat dit soort eco-producten een hoog geitenwollensokken gehalte hebben wat helemaal niet nodig is. Maar hey, dit is de toekomst, het mag wel wat moderner!

De inhoud

Maar genoeg over de verpakking. Die is praktisch en de dopjes gaan goed open en dicht. Waar het echt om gaat is de inhoud en ik weet in ieder geval wel zeker dat ik hier niet betaal voor dure reclame- en designbureaus. Wat ik belangrijker vind is dat de shampoo en het masker in Frankrijk zijn gemaakt, helemaal vegan zijn en een Organic Bio Cosmetique certificering hebben.

Chromalya Volume Shampoo

Hiervoor heb ik weleens natuurlijke producten gebruikt en ik weet daarom dat ze minder goed schuimen dan shampoo's met sulfaten. Deze shampoo bevat aloe vera en op de ingrediëntenlijst staat dit bijna bovenaan, dus dat betekent dat er ook echt veel in zit. 99,2% van de ingrediënten van dit product zijn natuurlijk, lees ik verder. Heerlijk die transparantie!

Wat meteen opvalt is dat de shampoo lekker fris ruikt, ik ruik iets van aloe vera. De substantie is vrij dun, veel dunner dan ik gewend ben van shampoo's. Ik gebruik een klein beetje en ben verrast hoe goed het - ook zonder sulfaten - nog schuimt. Na het uitspoelen is mijn haar ... eh schoon. Ik schrijf dit zo op omdat mijn haar wat stroef aanvoelt, werkelijk alsof het brandschoon is. Omdat ik dit niet gewend ben, denk ik meteen dat het mijn haar uitdroogt. Maar het ligt anders, lees maar snel verder.

Transparante witte substantie
Schuimt goed ...
Handige doseerdop

Chromalya Volume Masker

Het masker is wit van kleur en bijna geurloos. Hier zitten 99,1% ingrediënten van natuurlijke origine in.

Omdat mijn haar de eerste keer zo stroef aanvoelt na het wassen, gebruik ik eigenlijk wat teveel van het masker. De dikke, witte substantie trekt meteen in mijn haar dat vervolgens weer niet heel glad aanvoelt. Ik maak me wat zorgen, maar besluit toch het masker na 5 minuten intrekken uit te spoelen en het te laten drogen als gewoonlijk. Ik gebruik nog wel wat natuurlijke haarolie met Argan en als het haar bijna droog is föhn ik het nog heel even met een diffuser.

Het resultaat

Wat meteen opvalt is dat mijn haar wat dikker aanvoelt en van droogheid is echt geen sprake meer. Ook blijft mijn haar goed zitten, meestal zakt het sneller uit model. Na 3 dagen was ik het weer. Dit keer met iets meer vertrouwen dat het goed komt. Inmiddels heb een kapster gesproken, die met dit merk werkt en zij vertelde mij waarom het zo anders aanvoelde in het begin.

De shampoo bevat geen siliconen of vervangende stofjes en daarom voelt mijn haar niet glad aan na het uitspoelen. Omdat dit een volume shampoo is, zitten er minder voedende ingrediënten in om het haar niet te verzwaren. Het masker vult het haar aan met extra proteïne en juist doordat de shampoo het haar zo goed schoon heeft gewassen, trekt dat meteen in het haar. Dat is dus een goed teken. Ik heb mijn haar hier nu 4 x mee gewassen en begin er steeds meer aan te wennen.

Maar belangrijker is het resultaat! Mijn haar zit beter en het geeft echt meer volume. Ik sta versteld van het verschil in gebruik en daaruit blijkt eigenlijk wel dat veel producten toch stoffen bevatten, die achterblijven op het haar en er niet intrekken. En deze restproducten blijven dan ook achter op de hoofdhuid met alle gevolgen van dien.

Ik ben me er een beetje in gaan verdiepen en lees dat het goed is om vooraf een detox te doen om je hoofdhuid echt goed schoon te maken. Gelukkig heeft Chromalya die ook, dus ik ben heel benieuwd of de producten daarna nog beter hun werk gaan doen. Maar ook nu ben ik al blij. Hieruit blijkt dat je producten niet aan de buitenkant kunt beoordelen, het gaat echt om de inhoud.