Home Getest: Abhati Manali Shampoo Bar
Onze favorieten

Getest: Abhati Manali Shampoo Bar

Je ziet ze steeds vaker: zeepjes om je haren mee te wassen. Niet zo'n gek idee als je bedenkt dat je geen vloeibare 'vulmiddelen' nodig hebt, geen plastic flessen en je veel langer met zo'n geconcentreerd zeepje doet. Ja, dat het beter is voor het milieu kan ik geloven, maar werkt het net zo goed als een 'gewone' shampoo?

Ik was benieuwd, ik had nog nooit een zeep voor mijn haar geprobeerd en ging de test graag aan. Abhati Suisse is een nieuw eco-merk op de Nederlandse markt en kent haar oorsprong in Zwitserland en India.

Oprichter Anju Rupal heeft haar sporen als sociaal onderneemster ruim verdiend en wilde niet alleen mooie producten ontwikkelen, ze wilde ook iets terugdoen voor meisjes in India. De producten zijn gebaseerd op eeuwenoude Ayurvedische tradities en veel ingrediënten zijn van Indiase oorsprong.

Verpakking en geur

De shampoo bar komt in een blauw-groen kartonnen doosje en als ik dat alleen al open, komt een heerlijk fruitige geur me tegemoet. Dat moet de vlierbes zijn dat erin zit. Verder bevat het zeepje spirulina (vandaar het groene schuim dat eraf komt) en wietolie. Wat er (gelukkig) niet in zit zijn zeep, palmolie, siliconen en water. Hierdoor staat een klein zeepje gelijk aan 2 flessen shampoo, zo geconcentreerd is het.

Dat dit waar is, merk ik al snel. Zoals ik al aangaf, heb ik geen ervaring met haren wassen met zeep. De eerste keer (oké, ik had de gebruiksaanwijzingen niet gelezen), schuimde ik de zeep tussen mijn handen en wilde ik dat schuim in mijn haren masseren. Dat ging wel, maar ik moest die handeling vaak herhalen en daardoor duurde het wassen langer dan ik gewend was.

Gebruik

Maar zo hoor je het niet te gebruiken; je moet je haar natmaken en de zeep over je natte haren wrijven. Dan komt er een enorme hoeveelheid schuim vrij en is het wassen een fluitje van een cent! De eerste keer dat ik dat deed, ging ik heel enthousiast wrijven, maar dat is helemaal niet nodig. Het zeepje is namelijk zo geconcentreerd dat je aan een paar keer wrijven genoeg hebt. Er komt een heerlijke geur vrij en voldoende schuim om je haar goed schoon mee te kunnen wassen.

Na het uitspoelen voelt mijn haar fris en schoon aan. Nog wat conditioner erin en ik ben klaar. Mijn haar voelt heerlijk aan en de geur blijft gelukkig nog een tijdje hangen.

Resultaat

Ik laat mijn haar de laatste tijd aan de lucht drogen en gebruik voor het laatste beetje resterend vocht een föhn met diffuser zodat ik mijn natuurlijke krul kan laten uitkomen. Met deze shampoo bar merk ik echt een verschil! Minder pluis en meer krul. Ik heb echt het idee dat deze zeep mijn haar ook minder droog maakt.

Ik vind het een geweldig product en als ik hiermee niet alleen het milieu, maar ook meisjes in India kan helpen om naar school te gaan, ben ik nog meer fan. Zelfs het aanbrengen van deze shampoo vind ik - nu ik er handigheid in heb - fijner dan wat vloeistof uit een flesje knijpen. Door de geur, het fijne inmasseren van het schuim, is haren wassen een spa-momentje thuis geworden.

Alleen maar voordelen dan? Ja, wat het product zelf aangaat wel. De verpakking mag wat mij betreft anders. Het doosje is heel mooi, maar het zeepje verschuift onder het gat en de schuine tekst (zoals de ingrediëntenlijst) is door de vouwen van het doosje niet goed leesbaar. Er zit ook een aluminium bewaardoosje bij voor de zeep. Heel handig, maar ik mis daar iets van een logo op. Maar ach, dit zijn details. De shampoo bar zelf is echt geweldig en kan ik iedereen aanraden!

Er zijn 4 zeepjes, deze Moisturising bar voedt het haar en de wietolie is lekker voor de hoofdhuid. Er is ook nog een Calming Shampoo Bar, een detox versie en eentje die het haar en hoofdhuid weer in balans brengt.