Home Feit of fictie: haarverzorging met zijde
Hair update

Feit of fictie: haarverzorging met zijde


Haarverzorging met echte zijde, zodat je haren zijdezacht worden. Maar hoe komt die stof toch in flacon of pot? De Keuringsdienst van Waarde volgde de zijderoute tot ver in China en leerde over rupsen en vlinders. Dat gaf stof tot nadenken!
Het is zo verleidelijk, geloven dat je haar net zo glanzend en zacht wordt als zijde zelf. Wie wil dat niet? Dat weten fabrikanten ook en daarom zie je de ene na de andere zijdeshampoo of serum met zijde op de markt verschijnen. Maar hoe gaat dat dan? Het programma, de Keuringsdienst van Waarde reisde af naar China om erachter te komen hoe ze het ingrediënt ‘hydrolized silk’ maken. De rups wordt een cocon en krijgt een web van dunne zijde draadjes om zich heen. Hiervan wordt de zijde gemaakt. Het binnenste gedeelte transformeert in een vlinder die vervolgens eitjes legt voor de volgende generatie rupsen. De gehydroliseerde zijde wordt gemaakt van de buitenste laag van de cocon en wordt heel fijn gemaakt tot een makkelijk oplosbaar poeder. Maar, en dat is nu het hele punt, als je de zijdeproteïne ophakt, hou je niets anders over dan de bouwstof aminozuren (of eiwitten). Het poeder bestaat dus uit eiwitten en of die nu van de zijderups komen of van een stuk vlees, dat maakt niet uit.. De test werd ook gedaan in Oxford waar het belangrijkste zijde-instituut ter wereld zit. Daar werd de zijdevloeistof vergeleken met een stukje gesmolten zijde. De gesmolten zijde vertoonde nog de eigenschappen van echte zijde, namelijk dat het na wrijven dik werd. De zijdevloeistof bleef vloeibaar en bezat geen enkele eigenschap meer van echte zijde.
Conclusie?
Eiwitten zijn goed voor je haar dus het is niet schadelijk om je haar te wassen met een zijdeshampoo. Maar de ingrediënten in je shampoo hebben niets meer te maken met echte zijde. Je hebt gewoon een product gekocht dat eiwit bevat, niets meer en niets minder. De aanprijzing ‘met echte zijde’ is een slimme marketing truc die inspeelt op de wens om haar te hebben dat aanvoelt als zijde.

Eerlijke producten? Wellicht zit er iets voor je bij ? InnerBeauty merken.