Home Deze aspecten bepalen de sfeer in een salon
Ondernemend

Deze aspecten bepalen de sfeer in een salon

Iedereen die weleens bij de kapper is geweest, weet hoe fijn zo’n momentje voor jezelf kan zijn. Natuurlijk spelen de kappers en hun vakkennis daar een hele grote rol in, maar onderschat ook niet hoe belangrijk de sfeer in de salon is. Hoe ziet het interieur eruit, welke kleuren zijn gebruikt en is de verlichting prettig? En van een rustmoment is nauwelijks meer te spreken als je constant het lawaai van stemmen of haardrogers hoort, dus ook de akoestiek in de salon is van belang.

Wij spraken dé salon interieurspecialist van Nederland hierover. Guy Sarlemijn heeft talloze kapsalons verbouwd en weet als geen ander waar je op moet letten bij het interieur van een professionele salon.

Verlichting

Sinds er Ledverlichting op de markt is, wil iedereen daarmee werken. Helaas worden er veel fouten gemaakt als mensen dit zelf gaan doen. Want je hebt een hele verscheidenheid aan mogelijkheden. Het belangrijkste is de CRI van een lamp, die bepaalt de kleurechtheid die het licht geeft.  Je kunt je voorstellen dat dit een heel belangrijk aspect is in kapsalons, waar een haarkleur er net zo uit moet zien als daarbuiten. Deze kleurechtheid creëer je alleen met een hele hoge CRI van minimaal 90 en dat is nooit het geval bij goedkope armaturen (deze halen hooguit een CRI 80). Daarnaast is het aantal Kelvin ook belangrijk voor de juiste belichting. Want je wilt wel daglicht in je salon, maar ook weer niet zo fel dat de klant zichzelf lijkbleek in de spiegel ziet.

Salon Artizte - voorbeeld van diversiteit in verlichting

Verder is de output van het licht (Lux) ook een aspect om rekening mee te houden. Bij te weinig licht rondom de stoel moet een kapper te veel knijpen met de ogen. Goed licht rond de werkplek is het allerbelangrijkste. De wachthoek is een minder grote uitdaging, maar wel bepalend voor de sfeer in de salon en daarom is het licht daar meer gedempt. Ik werk daar vaak met leuke hanglampen of staande lampen, waarbij ik bij de wasbakken meer indirecte verlichting plaats zodat de klant niet in het licht kijkt. Juist die verschillen in lichtsterkte, geven een salon dynamiek en ruimte.

Ik noem al deze punten alleen maar om aan te geven dat dit werk is voor een specialist. Ga daarom nooit zelf de verlichting in de salon doen!

Kleuren

Kleur in de salon is nog zo’n belangrijk aspect om rekening mee te houden. Ik vraag mijn klanten altijd om eerst zelf met een moodboard te komen, waaruit ik kan opmaken welke sfeer ze wensen en wat hun smaak is. Dat hoeven geen foto’s van kapsalons te zijn, maar kunnen allerlei interieurfoto’s zijn. Ook vraag ik naar de plattegronden en foto’s van de bestaande situatie.

Avanti Kappers - voorbeeld van een eigentijds kleurenpallet

Vaak heeft de klant ook al bepaalde ideeën over de kleuren. Ik houd daar altijd rekening mee natuurlijk, maar probeer wel mee te denken om tot een kleurenpallet te komen dat zowel stijlvol als tijdloos is. Een verbouwing moet tenslotte toch een aantal jaren meegaan. Bij de intake laat ik diversekleurstalen en materialen zien om een idee te krijgen welke kant de klant op wil. Daarna ga ik echt aan de slag met het ontwerp en daar hoort ook een kleurvoorstel bij. Omdat ik goed luister, klopt dit voorstel in 98% van de gevallen wel. 

Geluid

Voorbeeld van verlaagde plafonddelen voor goede akoestiek

Een ander aspect waar ik heel veel belang aan hecht, is de akoestiek. Helaas is dit vaak nog een ondergeschoven kindje. Slechte akoestiek kan heel storend zijn in een kapsalon met diverse pratende klanten, haardrogers en andere geluiden. Als de klant te veel prikkels krijgt, wordt een kappersbezoek niet ervaren als een rustmoment. Ik vind dit naast verlichting echt het allerbelangrijkste.

Totaalbeeld

Hairplaza - voorbeeld van een totaalbeeld dat klopt

Voor mij is het belangrijk dat het interieur als totaalplaatje klopt. De kleuren, gebruikte materialen, geurbeleving, akoestiek en de verlichting, het moet allemaal kloppen. Wat gebeurt er als iemand door de straat loopt en langs de salon komt? Wat doet dat met zo’n voorbijganger? Wordt hij of zij naar binnen getrokken? Je moet het gevoel hebben: ‘Wow hier is echt over nagedacht!’.

Lees ook: DE SALON VAN Sabrina Pintus