Home Deze 7 haarproblemen komen het meest voor
Haarpraat

Deze 7 haarproblemen komen het meest voor

Gezond haar met veerkracht en glans ... we dromen er allemaal wel van. Maar wat doe je dan als je last hebt van een van deze 7 haarproblemen?

Dit zijn de 7 meest voorkomende haarproblemen:

1. Roos

Dit nare haarprobleem veroorzaakt schilfertjes op je hoofdhuid en vaak ook op je kleding! Veel mensen denken dat roos komt doordat je hoofdhuid niet schoon is, maar de echte oorzaak is een droge hoofdhuid of juist teveel talgproductie. Appel cider azijn is een huis-tuin-en-keuken-middeltje dat bacteriën tegengaat, evenals de ontsteking. Maar het beste kun je jouw kapper om advies vragen, want er zijn vele - milde - shampoo's en treatments die je hoofdhuid zullen helpen. Wat je niet moet doen? Een agressieve shampoo bij de drogist kopen, hierdoor raakt je hoofdhuid vaak alleen nog maar meer geïrriteerd.

Stress is een veelvoorkomende oorzaak, dus kijk wat je daaraan kunt doen en ook is het nemen van probiotica goed tegen roos.

2. Haarverlies

Het is heel normaal om elke dag 50-100 haren te verliezen. Sla pas alarm als je een duidelijke toename in je haarverlies merkt. Haarverlies komt door stress, hormonen en door gebruik van de verkeerde producten. Zodra je weet waar jouw haarverlies door komt, kun je in actie komen! Soms kun je ook door aanpassingen in je voeding al resultaten bereiken of door van shampoo te wisselen. Vraag je kapper om advies!

3. Droog en ruw haar

Als je haar ruw en droog aanvoelt, is het tijd om het met proteïne te voeden. Ingrediënten als vitamine B5, omega 3 en 6 kunnen je haar aanzienlijk helpen. Soms spelen er andere problemen, zoals de menopauze, zwangerschap en andere redenen tot hormoonschommelingen. Behandel je droge haar op milde wijze en gebruik de juiste verzorgingsproducten. Ook hier geldt weer: vraag het je kapper!

4. Vette hoofdhuid

Hormonen, slechte voeding, maar ook je genen, kunnen zorgen voor een vette hoofhuid en haar dat slap valt. Toch is de grootste oorzaak meestal dat het haar te vaak wordt gewassen. Je denkt natuurlijk dat je het haar extra moet wassen door die vette hoofdhuid, maar niets is minder waas. Zo overstimuleer je de huid en de talgklieren, waardoor je haar nog vetter wordt. Probeer je haar niet meer dan 2x per week te wassen, het liefst maar een keer en kijk eens wat er na een aantal weken gebeurt. Ook kun je jouw kapper vragen naar de juiste shampoo.

5. Gespleten punten

Als de olie van de hoofdhuid de haarpunten niet bereikt, worden deze droog en kunnen ze gaan spijten. Het beste dat je hiertegen kunt doen is zorgen dat de haarpunten voldoende voeding krijgen na het wassen (extra conditioner aanbrengen op de puntjes) en tussendoor wat haarolie op de punten aanbrengen. Maar het beste dat je kunt doen om dit euvel te voorkomen is je haar laten bijpunten bij de kapper. Ook als je je haar wilt laten groeien, moet je de puntjes regelmatig laten bijknippen.

6. Pluishaar

Pluizig haar krijg je als de lucht vochtig is, maar ook droog haar kan er pluizig uitzien. Keratine is hier het toverwoord en helpt pluis voorkomen. Hittestylers zoals een föhn of stijltang maken het haar droger en kunnen pluis veroorzaken. Wees daar dus voorzichtig mee en zet ze niet te heet. Ook bescherming tegen de zon tijdens de zomer is belangrijk.

7. Dof haar

Dof en vaal haar wordt vaak veroorzaakt door haarschade door te hete hittestylers. Gezond en glanzend haar krijg je alleen als je je haar niet blootstelt aan te hoge temperaturen en het goed verzorgt. Pas ook op met chemische behandelingen en stoffen. Hoe milder, hoe beter. En tussendoor kun je je haar een glans boost geven met een glansspray die je bij de kapper koopt!