Home Deense liefde voor de natuur
SUSTAINABLE BEAUTY

Deense liefde voor de natuur

Als het gaat om keurmerken en biologische regelgeving, kunnen we een voorbeeld nemen aan Denemarken. Dat land implementeerde als eerste biologische staatscontrole en introduceerde 30 jaar geleden als eerste het biologische logo: Ø-mærket. Strenge voorschriften leggen een sterke nadruk op de bescherming van dieren in het wild en het milieu. Zo is de lijst verboden ingrediënten in Denemarken veel langer dan in andere landen en zijn de Denen echte pioniers op het gebied van duurzaamheid. Waarom leeft dit zo sterk in Denemarken?

 Respect voor de natuur

Respect voor de natuur is diepgeworteld; het begint namelijk al in de opvoeding van Denen om kritisch te zijn over hoe je omgaat met de natuur en conventionele oplossingen te bedenken om de natuur zo min mogelijk te belasten.

Deens DNA

Zo werd innovatie op het gebied van natuur en milieu een onderdeel van het Deense DNA en mogen ze zich met trots pioniers op het gebied van duurzaamheid noemen. Het is de Deense manier van leven. Daarnaast wordt ook op politiek niveau hoge eisen gesteld aan de Deense duurzame levensstijl. Samen met vele andere Deense bedrijven optimaliseerde Natulique haar productieprocessen om het verbruik van niet alleen energie, maar ook water en verpakkingen tot een absoluut minimum te beperken.

Keurmerken

Het eerste biologische logo (Ø-mærket) wat als officieel keurmerk diende, was een intitatief van de Denen. Daarmee was de biologische landbouw in Denemarken zijn tijd al ver vooruit. Bovendien was het ‘t eerste land dat een biologische staatscontrole implementeerde. Zo is de lange reeks aan keurmerken ontstaan om strenge voorschriften te hanteren ter bescherming van het milieu en dieren in het wild. De normen en waarden van Denen ten opzichte van de liefde voor de natuur ligt hoger dan elders in de wereld…

Lees ook van Natulique; 5 VRAGEN AAN Astrid Blokhuijsen