Home De 'Less is More' leefstijl in 5 stappen
SUSTAINABLE BEAUTY

De 'Less is More' leefstijl in 5 stappen

Ons thema deze maand is Less is More. Minder is meer, deze paradox is misschien wel de beste les die we uit deze lastige coronaperiode kunnen leren. Want nu veel dingen wegvallen, ontdekken we dat geluk ook mogelijk is met minder. En dat is goed. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor onszelf. Wil jij ook meer geluk ervaren, rust in je hoofd krijgen en de planeet minder belasten? Dan is het nu de tijd om een aantal dingen op een rij te zetten. Lees snel verder hoe je deze nieuwe leefstijl in 5 laagdrempelige babysteps al kunt omarmen.

Je kunt je leven natuurlijk helemaal omgooien, maar de kans is dan groot dat je deze nieuwe manier van leven niet lang gaat volhouden. Het is eigenlijk net zoals bij dieten of met voornemens om te sporten, die werken niet als je het te rigoureus aanpakt of als je er diep in je hart geen zin in hebt.

Je kunt altijd maar beter, meer of mooier willen, maar maakt dat je gelukkig?

Begin eens klein en als deze manier van leven je bevalt, dan ga je telkens een stapje verder. Zo vergroot je de kans op succes en een duurzaam en gelukkig leven met minder.

Stap 1 begin met opruimen!

Heb je de tv-serie van Marie Kondo gezien? Je hebt in ieder geval vast weleens over haar gehoord. Deze bekende Japanse opruimgoeroe gelooft dat weggooien van overtollige spullen de sleutel is tot een gelukkiger leven. En ze heeft gelijk, want je kent vast wel dat voldane gevoel dat je hebt na het opruimen van je kasten of oude troep op zolder!

Marie Kondo geeft in haar programma's allerlei tips, wij vonden deze vooral erg nuttig:

  1. Ruim niet op per kamer, maar per categorie. Ga bijvoorbeeld eerst al je kleding uitzoeken en daarna je make-up en zo ruim je uiteindelijk hele huis op.
  2. Stel jezelf een doel en doe het in stapjes. Ook moet je alleen maar gaan opruimen als je daar echt de tijd voor kunt nemen. Anders doe je dingen half met nog meer rotzooi als gevolg. Trek bijvoorbeeld een hele dag uit om je kleren uit te zoeken en niet een uurtje tussendoor.
  3. Leg alles neer wat je wilt uitzoeken; op je bed of op de grond of op een tafel. Het idee hierachter is dat je dan pas echt geconfronteerd wordt met de hoeveelheid spullen die je hebt. Dat zal het ook makkelijker maken om afscheid te nemen van bepaalde dingen.
  4. Dat afscheid nemen van spullen is volgens Marie ook heel belangrijk. Gooi nooit zomaar iets weg, maar bedank dat item voor wat het voor je heeft betekent en neem afscheid. Weggooien hoeft trouwens helemaal niet. Breng je overtollige spullen naar de kringloop, verkoop ze via Vinted of Marktplaats. Hierdoor krijgen jouw spulletjes weer een nieuw huis en maak je iemand anders blij. Dat maakt het afscheid toch een stuk gemakkelijker!
  5. Heb je moeite met afscheid nemen? Volg dan je gevoel. Denk je dat je dit item nog eens gaat gebruiken of vind je het stiekem niet zo leuk of handig. Volg je 1e onderbuikgevoel en ga niet later redeneren waarom het 'altijd nog van pas kan komen'. Want als je zo denkt dan gooi je niets weg. Alles kan altijd nog van pas komen. Kijk liever of je dit het laatste jaar hebt gebruikt en hoe vaak.

Okay, nu heb je een aantal vuilniszakken vol en kun je de overgebleven spullen weer netjes terug in de kast leggen. Je zult meteen al merken dat dit rust geeft in je hoofd. Heerlijk, zo'n opgeruimd gevoel!

Stap 2 wees kritisch als je iets nodig hebt

Stel jezelf allereerst de vraag of je dit werkelijk nodig hebt. Natuurlijk mag je jezelf best een keer verwennen met iets nieuws, maar dat moet wel een uitzondering blijven. Je hebt nu heel veel weggegooid of weggegeven, maar dat betekent niet dat het meteen weer aangevuld moet worden met nieuwe spullen. Op dat 'nieuw' komen we trouwens later terug. Veel kleding heb je niet nodig als je jouw garderobe slim inkoopt. Investeer in een aantal goede basics en combineer dat met een paar fashion items. Ook de voorraadkast in de keuken hoeft niet overvol te zijn. Ja, we hebben de lockdowns overleefd en gezien dat er echt wel weer voldoende aanvoer was van nieuw toiletpapier en andere spullen. Hamsteren is helemaal niet nodig en bovendien koop je dan toch vaak dingen die je later niet gebruikt. Zonde!

Dit geldt ook voor cosmetica, make-up en haarspullen. Zorg dat wat je koopt van goede kwaliteit is, het liefst ecologisch en schaf pas weer wat aan als het oude op is. Je haar verandert namelijk met de seizoenen en dat geldt ook voor je huid. Laat je adviseren door een kapper of beautyprofessional en koop je producten het liefst in de salon. Ook online kun je veel fijne duurzame beautyspullen vinden, maar kies dan voor de multifunctionele producten. Als je een specifiek product wil voor jouw huidbehoefte, kun je beter naar een salon gaan voor advies. Hieronder zetten we een aantal alleskunners voor je op een rij. Met deze producten ga je niet snel de mist in, omdat ze geschikt zijn voor elk haar- en huidtype.

Stap 3 recycle!

Zoals je zelf niets moet weggooien wat een ander nog kan gebruiken, zo is het ook milieuvriendelijker om zelf zo min mogelijk dingen nieuw te kopen. Ga eens naar de kringloopwinkel en laat je verrassen. Of shop je kleding op Vinted. Hier staan heel veel mooie, duurzame designermerken op. Die zijn in de winkel soms niet te betalen, maar staan hier voor hele leuke prijsjes te koop. Probeer eens met een grote boog om al die ketens te lopen. Wat ze ook beweren, voor het milieu zijn ze echt niet goed. Bovendien is het veel leuker om vintage te kopen!

Voor je beautyspulletjes gaat dit natuurlijk niet op, maar als je ook hier kiest voor natuurlijk en duurzaam, dan ben je niet alleen heel lief voor jezelf, maar ook voor onze planeet en dat maakt je ook weer een beetje gelukkiger.

Stap 4 kies voor de natural look

Accepteer jezelf zoals je bent. Zorg dat je gezond eet en voldoende beweegt. Houd van jezelf en dwing je niet om dingen te doen die je echt niet leuk vindt. Een beetje uit je comfort zone gaan is goed, maar overdrijf het niet. Als je niet van sporten houdt, probeer dan of je wandelen wel leuk vindt, maar sleep jezelf dan niet elke dag naar de sportschool. Dat ga je toch niet lang volhouden. Dat geldt ook voor eten. Lees je in en kijk welke voedingsmiddelen gezond zijn en probeer dan je oude gewoontes af te leren. Het duurt minstens 21 dagen om een gewoonte af te leren. Slechte gewoontes zijn bijvoorbeeld suiker, alcohol, verkeerde vetten, (teveel) vlees en teveel verwerkt voedsel (eten uit pakjes of van de afhaal). Maar ontzeg jezelf niet dat wijntje bij vrienden voor de rest van je leven, als je dat lekker vindt. Zoek de balans op.

Kijk ook op Pinterest voor meer inspiratie!

Als je dan toch bezig bent het mooiste uit jezelf te halen (en nadat je meer gaat bewegen en gezonder gaat eten gaat dat zeker gebeuren!), omarm dan ook je natuurlijke schoonheid. Heb je van nature krullen, ga dan niet elke dag je haar stijlen. Als je goed voor jezelf zorgt en je huid en haar zijn gezond, dan zul je zien dat je niet veel make-up nodig hebt. Investeer in goede producten en probeer zo min mogelijk kunstmatige ingrepen uit te halen om jouw mooiste zelf naar voren te laten komen. Laat je haar eens aan de lucht opdrogen met alleen wat arganolie in en gebruik een minimaal aantal producten. Laat die foundation eens staan en laat je huid ademen en stralen van zichzelf.

Geluk zit in jezelf, in iedereen. Helaas zijn veel mensen de weg kwijt naar het echte geluk.

Stap 5 wees tevreden

Tevreden mensen zijn gelukkige mensen. Dat betekent niet dat deze mensen alles hebben of nooit tegenslagen ervaren. Maar dat betekent wel dat deze mensen het glas altijd halfvol zien en liever kijken naar wat ze wél hebben. Je kunt altijd maar beter, meer of mooier willen, maar maakt dat je gelukkig? Geluk zit niet in spullen. Niemand zal op zijn sterfbed praten over die mooie designertas of dure auto. Mensen denken op zulke momenten aan hun geliefden en de dierbare ervaringen die ze samen hebben gedeeld.Geluk zit in jezelf, in iedereen. Helaas zijn veel mensen de weg kwijt naar het echte geluk. Stilte kan je helpen om dat geluk te vinden. Minder spullen, zodat er ruimte komt voor de echt belangrijke dingen in het leven.

Succes met deze stappen en vergeet nooit dat jij al helemaal goed bent zoals je bent. Veroordeel jezelf daarom niet, maar probeer deze dingen te doen uit liefde voor jezelf!

Cover: Anna Shvets