De expert

Chinese gezichtsdiagnostiek

Heb je weleens van Chinese gezichtskunde gehoord? Volgens de Chinesen kun je aan iemands gezicht aflezen hoe het met zijn of haar gezondheid is gesteld, ik vat even kort samen aan welke lijnen je dat kunt zien:

Het hoofd is antagonistisch complementair (d.w.z. tegengesteld én aanvullend) aan het lichaam. In het compacte gezicht hebben de organen zich naar buiten geprojecteerd.

gelaatkunde1

Darmen

De conditie van de darmen weerspiegelt zich op het voorhoofd. Horizontale rimpels wijzen op vermoeide darmen door overmatige vloeistof-inname. Verticale rimpellijnen wijzen op teveel eten en extreem Yang, zoals veel dierlijk voedsel, zout of teveel spanning. Een dikke hangende onderlip op een verminderde dikkedarm-functie.

Lever

De ogen en het gebied tussen de wenkbrauwen staan in verband met de lever. Veel gezichten vertonen twee diepe verticale rimpels tussen de wenkbrauwen, wat wijst op een slecht functionerende lever.

Nieren

De oren weerspiegelen de nieren. Hoe groter en steviger de oren, hoe compacter en sterker de nieren. Aan afmeting en vorm van de oren wordt vanouds iemands constitutie afgelezen. Hoe groter de oren, hoe sterker iemands constitutie, het is een teken dat de moeder in evenwicht met de natuurkrachten heeft geleefd. Aan de oren is duidelijk de degeneratie van de westerse mens af te lezen.

Tegenwoordig worden bij iedere generatie de oren kleiner, de oorlellen verdwijnen zelfs. ”Boeddha-oren” komen we niet veel meer tegen. (Boeddha wordt altijd afgebeeld met zeer grote oren als teken van zijn evenwichtige constitutie). De kleine hooggeplaatste oren, zonder lellen, soms met puntjes zijn het gevolg van de gedegenereerde levenswijze.

De conditie van de nieren openbaart zich in het gebied onder de ogen. Veel mensen hebben lijnen, wallen of verkleuringen op die plaats. Dit wijst op overbelaste of uitgeputte nieren.

gelaatkunde2

Hart

Het is bekend dat een stevige drinker een vergrote, rood dooraderde neus kan krijgen. De neus, een naar buiten stekend hol deel correspondeert met het hart, een compact orgaan diep in het lichaam. Door bijv. veel alcohol te drinken (extreem Yin) wordt het hart verzwakt. Het expandeert, wat zich weerspiegelt in de neus, vooral in de punt.

Maag

Een horizontale lijn of verkleuring over het begin van de neusbrug geeft een indicatie van de milt-alvleesklier, evenals verkleuring in de ooghoeken tegen de neusbrug aan.

Een verticale lijn tussen de wenkbrauwen duidt op een maagverstoring. Ook de mond toont de conditie van maag en ingewanden. Een smalle bovenlip duidt op een gespannen of kleine maag.

Seksuele organen

Het gebied rond de mond is dat van de seksuele organen. Verticale lijnen tussen neus en onderlip duidt op veryanging van de seksuele organen (zg. zuurpruim).

De ogen geven een beeld van de vitaliteit van een persoon, ze zijn de vensters van de spirituele ziel, de shen-qi. Doffe ogen zijn een teken van ernstige ziekte.

Dat je het maar weet dus!