Home Charlie Le Mindu pleit voor meer tolerantie
Hair update

Charlie Le Mindu pleit voor meer tolerantie

Charlie Le Mindu is ooit begonnen met werken in de kapsalon van zijn tante. Dat klinkt vrij gewoon, maar niets uit de jeugd van Charlie was ooit gewoon! Geboren in Bordeaux, met een Spaanse zigeuner als vader en een  'drag king' als moeder. Een 'drag king' is een vrouw die zich als man verkleed en meestal optreed in gay bars. Een nogal macho omgeving om op te groeien en het is niet verwonderlijk dat Charlie later zegt dat hij vrouwen altijd mannelijker wilde maken.

Lady Gaga

Mindu-Gaga

Inmiddels is Charlie Le Mindu een haarstylist, performance artist van wereldformaat geworden. Zijn arty en controversiële shows inspireren velen en maken vaak de tongen los. Hij wil emoties losmaken en mensen aan het denken zetten. Dat hij de luxe heeft om te doen wat hij leuk vindt, komt o.a. doordat hij werkte voor Lady Gaga en Lana Del Rey. Zo was hij verantwoordelijk voor diverse spraakmakende pruiken van 'La Gaga'.

Tolerantie

Mindu-1

Afgelopen zondag bezocht hij Nederland even voor het Good Hair Festival in het Tropenmuseum in Amsterdam en ik mocht hem interviewen. We praatten over diversiteit en de weerspiegeling daarvan in de media. Een actueel onderwerp. Charlie gelooft dat op dat gebied nog veel werk te verrichten is. Daarom voelt hij zich bevoorrecht dat hij een bijdrage kan leveren aan meer tolerantie en diversiteit.

Mindu-Charliewood

Tolerantie voor alles wat anders is. Andere huidskleur of lichaamsvorm. Het maakt Charlie niet uit, hij vindt ieder mens mooi zoals hij of zij is. Travestieten, homo's, het maakt hem niet uit dat de grenzen soms vervagen en hij speelt daar graag mee. Ook liet hij vrouwen met hijabs in een collectie zien. Met wenkbrauwen die boven de neus doorliepen en deden denken aan de Mexicaanse schilderes Frida Kahlo. In gewaden, gemaakt van valse nagels, of met doorschijnende tops. Want ook dat moet kunnen.

Mindu-2

Female Trouble

Mensen moeten niet zo snel oordelen, volgens Charlie. Zo had hij modellen in een rolstoel met beenprothesen. Het metaal weerkaatste in het licht en zo weet hij van alles iets spectaculairs te maken. Daarom vond ik het zo verfrissend hoe laagdrempelig en gewoon hij er zelf uitzag. Poloshirtje van Fred Perry met een katoenen broek. Maar als je goed kijkt, is dat dunne snorretje geen echte snor maar een tattoo met de woorden 'Female Trouble'. Een leuke gekke man met een visie.

Mindu-selfie

Toen ik hem tenslotte vroeg of hij plannen had om weer actief in de kappersbranche te worden, antwoordde hij dat hij graag voor een groot haarmerk of kappersketen zou willen werken. Zoals Toni & Guy of L'Oréal. Laten we het hopen, want deze creatieve geest is nog lang niet klaar met zijn ideeën over haar!

Foto's: Olivier Ouadah, Charlie en pruik,  Pruik Lady Gaga (Getty), Lady Gaga