Home Carnavalslied als verkapte noodkreet van Brabantse kapper
Ondernemend

Carnavalslied als verkapte noodkreet van Brabantse kapper

Kapster Sandra Berende is eigenaresse van Salon San in Geertruidenberg, een kapsalon met 2 medewerkers en 2 stagiaires. Als rasechte Brabantse moest ze dit jaar het carnaval missen en daarnaast valt ze ook buiten alle steunmaatregelen nu haar salon gesloten is. Maar Sandra probeert niet bij de pakken neer te zitten en nam samen met haar team een ludiek carnavalsliedje op dat de toepasselijke titel ‘Kapper ga je weer open’ heeft!

Nog nooit van corona gehoord

In 2019 zag de toekomst er rooskleurig uit voor Sandra. Ze had een salon aan huis, maar toen kreeg ze de kans om samen met een bloemist een mooi pand van 200m2 te betrekken in Geertruidenberg en ze besloot de stap te wagen. Het was oktober en niemand had ooit van corona gehoord … Na het aanvragen van de benodigde vergunningen, kon in januari 2020 gestart worden met de verbouwing, die net na de 1e lockdown – in mei – werd afgerond.

Sandra: “Toen we begonnen was alles corona-proof en hebben we hele goede maanden gedraaid. Ik was tussendoor nog bezig om de puntjes op de i te zetten in de salon. Eigenlijk was alles pas echt klaar in juni. Tja, en toen kwam die tweede lockdown net voor de kerstdagen. Op het moment dat we echt ons geld zouden gaan verdienen en de agenda vol staat. Dat was wel een klap.”

Carnavalslied

We hebben nu weinig te doen en toen de carnavalsperiode aanbrak, leek het ons leuk dit liedje op te nemen. Het is vooral luchtig en grappig bedoeld en gelukkig zijn de reacties ook heel positief.

Geen buffer over

Ik was er juist trots op dat ik niet hoefde te lenen en alles zelf kon betalen, daarom heb ik nu geen buffer meer.

Omdat ze de huidige situatie vergelijken met je omzet van een jaar geleden, kom ik niet in aanmerking voor steun. Vorig jaar had ik veel minder omzet omdat ik nog alleen werkte. Daarnaast is mijn buffer helemaal opgegaan aan de verbouwing. Ik was er juist trots op dat ik niet hoefde te lenen en alles zelf kon betalen. Normaal gesproken heb ik altijd wel een buffer, ik ben juist iemand van de zekerheid. Mijn kosten zijn nu veel hoger, ook omdat ik nu meer personeel heb, we waren tenslotte groeiende. Je bent net aan het bouwen en dan moet je weer dicht. De kosten die ik nu maak betaal ik van mijn eigen spaargeld, maar de bodem komt in zicht.

Salon San in Geertruidenberg

Ik heb besloten dat ik het een paar maanden aankijk en tot een bepaalde limiet ga. Als we dan nog steeds niet open mogen, moet ik de stekker eruit trekken. Maar ik ben heel positief ingesteld en ik verwacht echt dat wij voor mei weer aan het werk zijn en daarnaast hoop ik toch nog op wat extra steun van de overheid.

Klaar om weer te werken

Natuurlijk geloof ik dat het virus erg is, maar ik denk we veilig weer aan de slag kunnen.

Eigenlijk hoop ik dat we snel weer open mogen. Van mei tot december was het heel druk en in die periode zijn er eigenlijk geen incidenten met besmettingen geweest. Natuurlijk geloof ik dat het virus erg is, maar ik denk dat onze maatregelen voor de lockdown heel goed waren en dat we veilig weer aan de slag kunnen. Wij zijn er helemaal klaar voor en mijn team is bereid om extra door te werken. Ze hebben mij zelfs toegezegd dat ze geen extra vergoeding willen voor hun overuren tijdens de 1e week dat we open zijn. Dat is toch mooi? We zijn allemaal gemotiveerd om er weer helemaal voor te gaan. Ik heb echt een dream team!