Home BOEK: Kaal. Verhalen over haarverlies.
Haarpraat

BOEK: Kaal. Verhalen over haarverlies.

Zaterdag 2 juni werd het boek Kaal van Ida Stroosnijder tijdens de Haarwerkmarkt gepresenteerd. Ida heeft alopecia en wilde een boek schrijven om lotgenoten een hart onder de riem steken en te informeren. Maar ook wilde ze bewustwording van dit onderwerp zodat er meer begrip komt voor mensen die geen of weinig haar hebben.

Ida: “Dit zijn de verhalen van mensen die hun haar verliezen en daar niet om hebben gevraagd. Ik zie het als een stap naar de emancipatie van de kale mens.” Mijs, de jongste geïnterviewde, nam het 1e exemplaar in ontvangst.

Het boek laat zien hoe het is om je haar te verliezen als gevolg van chemotherapie of een van de vormen van alopecia.  Hoe pas je die ongewenste kaalheid in je leven in, wat voor strategieën en oplossingen kies je? Veertien mensen vertellen daarover in openhartige interviews: mannen, vrouwen en kinderen. Sommigen hebben helemaal geen haar meer, sommigen hebben veel minder dan ze zouden willen, bij anderen is het weliswaar een tijdelijke zaak, maar daarom niet minder ingrijpend.

In dit boek komen mensen aan het woord die hun haar hebben verloren door de twee belangrijkste oorzaken van kaalheid: chemotherapie en alle vormen van alopecia. Ook staan er gesprekken in met twee dermatologen die in haaraandoeningen zijn gespecialiseerd, twee psychologen en een genetisch onderzoeker. Een ervaringsdeskundige adviseert over waar je op moet letten als je een haarwerk aanschaft. Achterin dit boek staan adressen van websites en andere bronnen van informatie.

Het is geen boek over hoe erg het is. Het zijn de verhalen van mensen die een eigen pad gekozen hebben toen ze kaal werden, een eigen strategie, eigen oplossingen. Het is een boek voor mensen die zelf alopecia hebben, maar ook voor naasten, degenen die een kale man, vrouw of een kind zonder haar zien en daar meteen ongevraagd een grap over maken of ervan schrikken. De geïnterviewden in dit boek vertellen daar ook over. Zodra hun omgeving weet en begrijpt wat er met hen aan de hand is en hoe zij dat ervaren, is hun kaalheid snel geaccepteerd en is het afgelopen met de grappen of andere ongewenste reacties. Met dit boek krijgen zij een gezicht en een stem, zodat ze kunnen vertellen dat zij weliswaar een ander uiterlijk hebben, maar verder net zo zijn als wie dan ook.

Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel
ISBN: 978-94-6107-088-3

 

Lees ook: Tips tegen haarverlies of 1 op de 4 Nederlanders kampt met haaruitval en kaalheid!